Noc Gladiátorov bude plná talentov a hviezdnych hostí. V hlavnom zápase uvidíme Pavla Berkyho

Hlavné hviezdy večera - Pavel Berky a Lucia Krajčovič
Hlavné hviezdy večera - Pavel Berky a Lucia Krajčovič (Zdroj: Noc Gladiátorov)
Vladimír Bilohuščin|11. apr 2022 o 17:42

O tradičnom podujatí Noc Gladiátorov sme sa pozhovárali s organizátorom Pavlom Berkym.

PAVEL BERKY je majiteľom a hlavným trénerom Fighting Academy Veľký Krtíš. Jeho domovský klub funguje už od roku 2009 a nájdeme v ňom spolu 50 členov. V sobotu Berky organizuje v poradí 7. ročník tradičného turnaja Noc Gladiátorov, kde ho uvidíme rovno v hlavnom zápase večera.

Vy ste už vo svete bojových športov známa postava. Čo vás priviedlo do tohto prostredia?

V roku 1999 som nastúpil na vojenskú strednú školu do Liptovského Mikuláša a odvtedy sa venujem bojovým športom.

Počas pôsobenia v rôznych funkciách som bol aj ako veliaci poddôstojník roty, kde som mal na starosti aj výcvik sebaobrany a boja z blízka. V armáde som pracoval do roku 2009 a potom som šiel do civilu.

Máte za sebou aj nejaké súboje?

Mám za sebou 3 zápasy a to jeden v K1 - zápas skončil remízou, ďalej mám zápas v Muay Thai, kde som vyhral 3:0 na mojom evente, ktorý som organizoval a mám taktiež aj jeden zápas v MMA. Ten sa odohral v roku 2009 a prehral som na TKO.

To nie je tak veľa.

Moja kariéra zápasníka mi ušla kvôli prasknutej platničke a pretrvávajúcim problémom s bolesťami chrbta, ale teraz už viem, že to bolo nesprávnym cvičením s činkami a mal som slabý stred tela, ktorý som správnymi cvičeniami o čosi spevnil a naučil sa s tým fungovať už dlhé roky.

Preto som sa rozhodol si založiť klub a venovať sa hlavne deťom a mládeži, čo sa mi darí už od roku 2009.

Aké sú najvýznamnejšie úspechy vášho klubu?

V klube máme šampióna MAMMAL-u za rok 2019/2020 Ľubomíra Račáka vo váhe do 65,8 kg. Zúčastnili sme sa už rôznych svetových turnajov v kickboxe, majstrovstiev Slovenska Muay Thai, či dokonca majstrovstiev sveta v MMA pod organizáciou XFC v Ríme, odkiaľ sme doniesli bronzové medaily.

Rovnako sme nedávno boli na majstrovstvách sveta v Abú Dabí federácie IMMAF, kde reprezentoval môj klub Roman Hudec. Ďalej máme vicemajstrov Slovenska v Muay Thai a podobne.

Koľko máte aktívnych zápasníkov a môžete spomenúť nejaké najznámejšie mená?

Aktívnych zápasníkov máme dokopy 11, ktorí nás reprezentujú naozaj v rôznych štýloch bojových športov.

Ako najvýznamnejšie mená by som spomenul Viktora Kováča, ktorý je nádejná 84-ka, ďalej Romanko Hudec či Erik Kozár, ktorý má 16 rokov a má to nakopnuté, aby sa dostal na majstrovstvá sveta mládeže federácie IMMAF.

Už čoskoro sa môžeme tešiť na vaše domáce podujatie. Predstavte nám ho.

Áno, organizujeme Noc Gladiátorov a je to už 7. ročník. Mali sme pauzu 3 roky, nakoľko nás zastavil covid, ale o to viac sa na neho tešíme. Bude sa konať 16. apríla na Spojenej škole v Modrom Kameni, čo je asi 3 km od Krtíša.

Na aké mená sa môžeme na tomto podujatí tešiť?

Určite na mená zo slovenského amatérskeho MMA ako sú napríklad Dávid Zámečník z SFG TRNAVA, Kristián Nguyen z Chaosu Bratislava či Pavel Biroš a Laš zo ZAO MMA Prešov.

Ďalej tam budeme mať zápasníkov z MMA Top Team Košice, z OFA Bratislava tam bude Lukáš Hlaváč, z Dracula Gymu tam bude momentálne zlatá medailistka z majstrovstiev sveta v MMA STRIKING asociácie GAMMA Veronika Smolková. Proti nej sa postaví Bernadette Ďuranová z SFG Trnava.

A určite netreba zabudnúť na hviezdnu Luciu Krajčovič, ktorá sa predstaví v jednom z hlavných zápasov v Muay Thai, a to rodila asi pred polrokom, takže veľký rešpekt!

Môžeme očakávať aj známe mená, ktoré uvidíme v hľadisku?

Samozrejme. Budeme tam mať slávne mená zo slovenskej scény MMA akými sú ´Pirát´ Krištofič, Ilja Škondrič, Kamil Cibiński, Ján Hudák či Vlasto Čepo.

Chýbať nebudí aj rôzni hudobní hostia, ale tých prezradíme až posledné dni pred podujatím.

Vy budete mať hlavný zápas. V akom bojovom športe bude?

Môj zápas bude pod pravidlami MMA vo váhe do 93 kg. Môj súper bude Gojko Kalonj zo Srbska, ktorý je o hlavu vyšší ako ja, takže to bude zaujímavé. Ale, samozrejme, sa na to teším a určite si to poriadne užijem.

Na čo si budete dávať v zápase pozor?

Budem si musieť dávať pozor na jeho dlhé nohy a dlhé ruky, rozumne skracovať vzdialenosť a pretavovať ten svoj dominantný štýl.

Váš klub zasiahla nepríjemná správa, ktorou bola tragédia jedného vášho člena. Uvidíme aj nejakú spomienku na turnaji a s tým spojené emócie? 

Je to naozaj smutné, je to veľká tragédia. Hlavne, keď nešťastne zomrie mladý človek. Zomrel minulú sobotu pri autonehode a určite si uctíme jeho pamiatku na našom podujatí.

Poznali ho všetci naši žiaci a mali ho ozaj radi. Všetci budeme bojovať aj za neho a necháme tam všetko, aby sme mu poslali do nebíčka víťazstva. Budú emócie silné, určite.

Prečo by si diváci nemali nechať ujsť vaše podujatie?

Všetci sme prežili veľmi ťažké obdobia počas covidu a takéto podujatia sa nedali robiť. Preto aj Krtíšania a ľudia z blízkeho okolia sa určite veľmi radi prídu pozrieť, pretože vedia že takéto eventy vieme robiť a prídu si to určite užiť.

Chceme tak všetkých pozvať, ktorí sa ešte rozhodujú, aby prišli podporiť domáce talenty bojových športov a hlavne, aby sa konečne uvoľnili s príjemným kultúrno-športovým podujatím.

Ešte by som doplnil, že v doobedňajších hodinách pred Nocou Gladiátorov sa bude konať 29. kolo ligy MAMMAL.

Kde fanúšikovia môžu nájsť lístky na podujatie?

Vstupenky si môžete objednať a zakúpiť na tel. č. 0911 251 770 alebo na paliberky34@gmail.com.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Noc Gladiátorov bude plná talentov a hviezdnych hostí. V hlavnom zápase uvidíme Pavla Berkyho