Ukrajina sa chce zúčastniť paralympiády, aj keď tam budú Rusi a Bielorusi

Otvárací ceremoniál paralympijských hier v Tokiu.
Otvárací ceremoniál paralympijských hier v Tokiu. (Autor: TASR/AP)
SITA|25. okt 2023 o 12:18

Na ZPH 2018 a PH 2020 súťažili Rusi ako neutrálni športovci.

BRATISLAVA. Ukrajina je odhodlaná zúčastniť sa na budúcoročných paralympijských hrách v Paríži a nebojkotovať podujatie v prípade, že sa na ňom napokon pod neutrálnym štatútom predstavia športovci z Ruska a Bieloruska.

Ako referuje web Ukrajinská pravda, v utorok to povedal predseda Ukrajinského paralympijského výboru Valerij Šuškevič.

„Sme odhodlaní zúčastniť sa na paralympiáde v Paríži. Urobíme všetko pre to, aby víťazstvo ukrajinského športovca bolo súčasťou víťazstva vo vojne, a aby sa oni (Rusi a Bielorusi, pozn.) nezúčastnili na paralympiáde.

Nechcem žiadne názory o neúčasti ukrajinského športovca. Keď čelil bombovým útokom a nedostatku financií, keď zažil okupáciu, postavil sa pred 'orkov', ktorí ho prehľadávali, bol na pokraji smrti.

Keď zomrela jeho rodina a priatelia, a teraz je pripravený zvíťaziť v mene Ukrajiny, musíme urobiť všetko potrebné pre to, aby tento športovec súťažil,“ povedal Šuškevič.

Medzinárodný paralympijský výbor (MPV) 29. septembra prijal rozhodnutie umožniť štart športovcom z Ruska a Bieloruska na budúcoročných paralympijských hrách v Paríži pod neutrálnym štatútom.

MPV ešte nespracoval manuál, na základe akých kritérií Rusi a Bielorusi dostanú šancu súťažiť v Paríži. Istou podmienkou však je, že ich účasť nebudú sprevádzať znaky, vlajky a hymny ich krajín.

Jednou z podmienok možno bude aj prehlásenie, že odsudzujú vojnu na Ukrajine, ktorú vedú Rusi od februára 2022. Moskva však už deklarovala, že Rusi na paralympijské hry nepôjdu, ak budú musieť odsúdiť vojnu na Ukrajine.

Na ZPH 2018 a PH 2020 súťažili Rusi ako neutrálni športovci pod vplyvom dopingovej kauzy, predtým úplne chýbali na PH 2016. Neštartovali ani vlani na ZPH v Pekingu, keďže Rusi vojensky napadli Ukrajinu iba osem dní pred začiatkom podujatia.


Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Paralympijské»Ukrajina sa chce zúčastniť paralympiády, aj keď tam budú Rusi a Bielorusi