Na paralympiádu do Paríža vycestuje 26 Slovákov, obhajujú jedenásť medailí

Paralympionička Veronika Vadovičová
Paralympionička Veronika Vadovičová (Autor: TASR)
SITA|15. aug 2024 o 14:41

V porovnaní s hrami v Tokiu počet výpravy klesol o jedného športovca.

BRATISLAVA. Na paralympijské hry do Paríža, ktoré sa vo francúzskej metropole uskutočnia od 28. augusta do 8. septembra, vycestuje spolu 26 športovcov zo Slovenska.

Slovenský paralympijský výbor (SPV) v ostatných týždňoch neuspel v boji o to, aby sa tam dostali ďalší Slováci v paracyklistike či tenise na vozíku. V lete 2021 malo Slovensko v japonskom Tokiu 27 paralympionikov.

Do dejiska PH sa Slováci začnú presúvať už počas nasledujúceho týždňa. Parastrelci budú o medaily bojovať v Chateauroux, ostatní zostanú v Paríži.

V paraatletike vycestujú do Francúzska rovnakí športovci, ktorí sa predstavili aj v Tokiu - Marián Kuřeja, Ladislav Čuchran a Dušan Laczkó.

Päť zástupcov bude mať Slovensko v boccii, siedmich v parastolnom tenise, troch v paralukostreľbe aj parastreľbe. Dve športovkyne zabojujú v paraplaveckých súťažiach, dvaja športovci v paracyklistike a po ôsmich rokoch bude mať Slovensko zastúpenie aj v paradrezúre.

"Medailové očakávania sú vo viacerých odvetviach. V streľbe tam máme Veroniku Vadovičovú či Radoslava Malenovského, v paracyklistike Jozefa Metelku alebo Patrika Kurila. Najpočetnejšia skupina sú parastolní tenisti a veríme, že aj niektorí z nich sa dostanú na pódium.

V lukostreľbe majú naši športovci formu, ale tam je to aj o žrebe. Do Paríža pôjdeme veľmi dobre pripravení a verím, že tam uspejeme," uviedol vedúci slovenskej výpravy Tomáš Varga.

Na paralympijských hrách v Tokiu v lete 2021 získali Slováci jedenásť medailí (5-2-4) rovnako ako brazílskom Riu de Janeiro 2016 (5-3-3). Maximom v ére samostatnosti je 13 cenných kovov z Atén 2004 (3-5-5).

Slovenskí športovci na PH 2024

Boccia (5): Róbert Mezík, Tomáš Král, Eliška Jankechová, Martin Strehársky, Kristína Vozárová

Paraatletika (3): Marián Kuřeja, Ladislav Čuchran, Dušan Laczkó

Paracyklistika (2): Jozef Metelka, Patrik Kuril

Paradrezúra (1): Lucia Vladovičová

Paralukostreľba (3): Martin Dorič, Marcel Pavlík, Dávid Ivan

Paraplávanie (2): Tatiana Blattnerová, Karina Petrikovičová

Parastolný tenis (7): Ján Riapoš, Martin Ludrovský, Peter Lovaš, Alena Kánová, Boris Trávníček, Peter Mihálik, Richard Csejtey

Parastreľba (3): Veronika Vadovičová, Radoslav Malenovský, Kristína Funková

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Paralympijské»Na paralympiádu do Paríža vycestuje 26 Slovákov, obhajujú jedenásť medailí