Obrovská pocta pre Paríž. Parsons: Boli to najúžasnejšie paralympijské hry v histórii

Odovzdanie paralympijskej vlajky Los Angeles pre rok 2028.
Odovzdanie paralympijskej vlajky Los Angeles pre rok 2028. (Autor: TASR/AP)
TASR|8. sep 2024 o 22:05

Športový sviatok uzavrel záverečný ceremoniál.

PARÍŽ. V nedeľu večer sa oficiálne skončili XVII. paralympijské hry v Paríži.

Zavŕšil ich záverečný ceremoniál na štadióne Stade de France, kde si organizátorskú štafetu prebrali zástupcovia nasledujúcich hier v Los Angeles.

Prezident Medzinárodného paralympijského výboru (IPC) Andrew Parsons označil vo svojom prejave 12 dní trvajúce parížske podujatie za doteraz najúžasnejšie paralympijské hry v histórii.

Predstavilo sa na nich asi 4400 zdravotne znevýhodnených športovcov z rekordných 168 delegácií.

Slávnostný program sprevádzali umelecké predstavenia vrátane 24 interpretov z francúzskej elektronickej hudobnej scény. Nechýbala ani žánrová legenda Jean-Michel Jarre, ten v máji vystúpil aj na festivale Starmus v Bratislave.

"Stade de France sme chceli premeniť na obrovský tanečný parket. Podobne ako na otváracom ceremoniáli, na ktorom vystúpili zdravotne znevýhodnení umelci a tanečníci na invalidnom vozíku či s barlami, tanečný parket bol otvorený pre všetkých," uviedol režisér Thomas Jolly podľa AP.

Vlajkonosičmi Slovenska na záverečnom ceremoniáli boli parastrelci Veronika Vadovičová a Radoslav Malenovský.

Vadovičová získala v Paríži dva cenné kovy, k zlatu vo vzduchovke na 10 m pridala aj striebro v ľubovoľnej malokalibrovke na 3×40 rán.

Malenovský si vybojoval striebro v miešanej súťaži vo vzduchovej puške, keď skončil práve za Vadovičovou. Aj vďaka nim sa Slovensko umiestnilo v medailovej bilancii krajín na 35. mieste. Najúspešnejšou krajinou bola Čína.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Paralympijské»Obrovská pocta pre Paríž. Parsons: Boli to najúžasnejšie paralympijské hry v histórii