Pálffy chce hrať za Slovensko na olympiáde vo Vancouveri

Žigmund Pálffy
Žigmund Pálffy (Autor: TASR)
SITA|31. júl 2009 o 21:27

Reprezentačný tréner Ján Filc vidí u najlepšieho extraligového hokejistu veľkú motiváciu.

Na budúcotýždňové Olympijské hokejové leto do Vysokých Tatier útočník Skalice nepríde, bude sa pripravovať so svojím klubom.

BRATISLAVA. Najlepší extraligový hokejista Žigmund Pálffy prejavil záujem reprezentovať Slovensko na zimnej olympiáde 2010 aj vo včerajšom rozhovore s trénerom národného tímu Jánom Filcom v Skalici. Budúcotýždňové sústredenie olympijských kandidátov vo Vysokých Tatrách však vynechá, bude sa pripravovať so svojím klubom HK 36.

„Žigo je pozitívne naladený, účasť vo Vancouveri je preňho veľkou motiváciou," pochvaľoval si tréner. „Štart na olympiáde však závisí od viacerých faktorov. Predovšetkým od zdravia i formy samotného hráča. On si je vedomý, že to bude veľmi náročný turnaj."

Pálffy hral naposledy za Slovensko na majstrovstvách sveta 2005 vo Viedni a tri roky predtým patril ku kľúčovým hráčom vo Filcovom zlatom tíme v Göteborgu.

Od sezóny 2007 - 2008 oblieka dres HK 36 Skalica a v minulom ročníku ako kapitán priviedol mužstvo do finále.

V extralige pritom vytvoril so 126 bodmi aj so 64 gólmi nové rekordy v produktivite. Jeho útok s Mikúšom a Hartmannom sa stal postrachom brankárov súpera.

„Keď má Pálffy cieľ, vie sa naň zodpovedne pripraviť. Toho sa nebojím," povedal Filc. „Talentovaným športovcom jeho typu najviac pomáha samotná hra, zápasy, aby sa dostal do formy."

Tréner ešte nevie, či pred olympiádou bude 37-ročného pravého krídelníka skúšať v medzištátnych zápasoch. V novembri hrá Slovensko na Nemeckom pohári v Mníchove a v decembri ho čakajú zápasy s Českom, Bieloruskom, Švajčiarskom na domácom ľade v Košiciach i Spišskej Novej Vsi..

„Pálffyho forma je dnes ťažko merateľná, lebo dávnejšie nehral medzinárodné zápasy," uvažoval Filc. „Ale keď tak vysoko trčí v extralige, je vážny predpoklad, že aj v reprezentácii by si stále vedel zastať svoje miesto na vysokej úrovni. Hráči jeho kvalít a skúseností sú mimoriadne dôležití v kľúčových momentoch zápasov, ako sú napríklad presilovky."

O možnosti Pálffyho návratu do národného tímu sa hovorilo už v minulej sezóne pred majstrovstvami sveta. Nakoniec sa po finále extraligy skalický hokejista rozhodol nejsť do Švajčiarska. Nepomohol by pred štyrmi mesiacmi podobný rozhovor trénera s hráčom?

„Myslím si, že Pálffy by na šampionát ani tak necestoval," tvrdil Filc. „Cítim, že olympiáda je preňho oveľa vyšším stimulom ako majstrovstvá sveta."

Nachádzate sa tu:
Domov