Kläbo mal všetky tromfy v rukách, titul mu však vyfúkol jeho krajan

Nórsky reprezentant v behu na lyžiach Paal Golberg pózuje so zlatou medailou z MS.
Nórsky reprezentant v behu na lyžiach Paal Golberg pózuje so zlatou medailou z MS. (Autor: TASR/AP)
TASR|5. mar 2023 o 15:20

Paal Golberg dosiahol životný úspech.

MS v severskom lyžovaní 2023

Bežecké lyžovanie - 50 km klasickou technikou mužov:

1.

Paal Golberg

Nórsko

2:01:30,2 h

2.

Johannes Hösflot Kläbo

Nórsko

+ 1,0 s

3.

William Poromaa

Švédsko

+ 1,2 s

4.

Calle Halfvarsson

Švédsko

+ 1,6 s

5.

Martin Löwström Nyenget

Nórsko

+ 6,2 s

6.

Ivo Niskanen

Fínsko

+ 9,4 s

PLANICA. Nórsky bežec na lyžiach Paal Golberg získal na MS v Planici zlatú medailu v nedeľných pretekoch na 50 km klasicky s hromadným štartom.

V záverečnej súťaži šampionátu zvíťazil tesne pred krajanom Johannesom Hösflotom Kläbom a Švédom Williamom Poromaaom.

Golberg prvýkrát v kariére vybojoval individuálnu medailu v dištančných pretekoch a hneď toho najjagavejšieho lesku v kráľovskej päťdesiatke.

Do svojej zbierky pridal piaty cenný kov z MS (4-1-0), doterajšie tri zlaté medaily však získal v tímových súťažiach, striebro mal z individuálneho šprintu.

Tridsaťdvaročný Golberg hovoril po pretekoch o najväčšom triumfe svojej kariéry. "Je to niečo neuveriteľné. Deň, o ktorom som sníval," vyznal sa v rozhovore pre nórsku televíziu NRK.

"Od prvého kola som cítil, že som na tom fyzicky dobre. Záverečné kilometre som na päťdesiatke dosiaľ nikdy nedokázal riadne zvládnuť, tentoraz mi to vyšlo. Získať zlato na MS a zdolať jedného z najlepších lyžiarov všetkých čias je fantastické. O tom sa mi ani nesnívalo.

Vedel som, že ak chcem zdolať Johannesa, musím sa počas pretekov držať pred ním. Čakal som na vhodnú príležitosť, kedy vyraziť, vyšlo to presne tak, ako som si to naplánoval," povedal Nór, ktorý v Planici získal štvrtú medailu (3-1-0).

Nór Paal Golberg triumfoval v pretekoch na 50 km klasickou technikou na MS 2023.
Nór Paal Golberg triumfoval v pretekoch na 50 km klasickou technikou na MS 2023. (Autor: TASR/AP)

V úvode pretekov sa balík držal pohromade, tempo udávali najmä Martin Löwström Nyenget, Golberg a Kläbo. Nóri naťahovali hlavné pole, ktoré sa postupne redukovalo, na 12,5 km v ňom bolo už len približne 30 bežcov.

V polovici pretekov sa hlavná skupina rozdelila, strácať začal aj Emil Iversen, ktorý potvrdzoval slabú formu a bolo jasné, že neobháji titul z Oberstdorfu 2021.

Vo vedúcej skupinke s 13 mužmi diktoval tempo najmä Golberg, postupne z nej maratónci odpadávali a pred záverečným kolom sa zúžila na 10 pretekárov.

Golberg nastúpil pred posledným kilometrom, za sebou viezol Kläba, Poromaaou a Calleho Halfvarssona. Golberg nakoniec svoj pracne získaný niekoľkometrový náskok udržal až do cieľa a mohol sláviť triumf.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Ďalšie súťaže»Kläbo mal všetky tromfy v rukách, titul mu však vyfúkol jeho krajan