26.07.2024 09:00
Deň 0
Minúta po minúte
Live

Vrátia poctu zimným športovcom? V Albertville zapálil olympijský oheň futbalista

Oheň pre Paríž zapálli v Olympii.
Oheň pre Paríž zapálli v Olympii. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|26. júl 2024 o 13:40

Francúzi chcú ukázať svoju veľkoleposť.

PARÍŽ. Najväčšou otázkou každého otváracieho ceremoniálu olympijských hier je, kto zapáli oheň.

Odpoveď pre olympiádu v Paríži vraj pozná menej ako tucet ľudí.

Prezident organizačného výboru Tony Estanguet v nedeľu povedal, že ešte ani vyvolená osoba nevie, že si ju vybrali.

S olympijskou pochodňou bežalo počas štafety z Atén do Paríža desaťtisíc ľudí. Na jednom z posledných úsekov bol medzi nimi aj americký raper Snoop Dogg.

Americký raper Snoop Dogg s olympijským ohňom.
Americký raper Snoop Dogg s olympijským ohňom. (Autor: TASR/AP)

Silné posolstvá a výnimočnosť

Ide vždy o mimoriadne emotívny moment. Usporiadatelia sa snažia urobiť niečo výnimočné. Niečo, čo na predchádzajúcich hrách ešte nebolo. Zatiaľ sa to každej krajine podarilo. 

V Atlante 1996 zapálil olympijský oheň boxer Muhammad Ali, ktorého oslabila Parkinsonova choroba. Bývalý šampión dokázal silou vôle ovládnuť roztrasenú ruku. 

V Barcelone 1992 zapálil oheň paralympijský lukostrelec Antonio Rebollo vystrelením horiaceho šípu. Nikto vtedy neveril, že to dokáže. 

V Sydney 2000 aboriginská bežkyňa Cathy Freemanová symbolizovala väčšie otváranie Austrálie pôvodným obyvateľom. O niekoľko dní na to vyhrala zlato v behu na 400 metrov. 

V Pekingu 2008 sa gymnasta Li Ning vznášal na lanách s pochodňou v ruke.

Pocta zimným športovcom? 

Pre koho sa rozhodnú na olympijských hrách v Paríži? 

Francúzi šokovali svet, keď otvárací ceremoniál presunuli mimo štadióna. Udalosť sa uskutoční v srdci mesta, na rieke Seina. 

A môžu šokovať aj pri výbere osoby, ktorá olympijský oheň zapáli.

Na poslednej francúzskej olympiáde, v Albertville 1992, nezapálil oheň nikto zo zimných športovcov, ako sa očakávalo. Nečakane to bola futbalová ikona Michel Platini. 

Teraz by im Francúzi mohli poctu vrátiť. V zákulisí sa skloňujú mená legiend lyžiara Jean Clude-Killy alebo biatlonistu Martin Fourcade. 

V ankete časopisu L’Equipe sa najčastejšie objavilo meno päťdesiatšesťročnej šprintérky Marie-José Pérecovej, ktorá v Atlante 1996 získala dve zlaté medaily.

Takisto symbolizuje nástup žien v olympijských športoch a ako rodáčka z Guadalupe aj miešané kultúr. 

Hovorí sa taktiež o predsedovi organizačného výboru a olympijskom víťazovi vo vodnom slalome Tonym Estanguetovi. V širšom zozname je i žrdkár Renaud Lavillenie alebo futbalisti Kylian Mbappé a Zinedine Zidane.

Otvárací ceremoniál sa začne v piatok 26. júla o 19:30. 

Hráči amerického basketbalového tímu na OH 1992 v Barcelone zľava Larry Bird, Scottie Pippen, Michael Jordan a Clyde Drexler po víťaznom finále. rozhovor
dnes 14:00
Tréner Naglič: Američania dostali od Európanov zopár faciek, v Paríži budú dominovaťTréner Slovákov spomína na OH 1992 v Barcelone.
dnes 14:00
Dážď na rieke Seina v Paríži
dnes 15:001
Meteorológovia hovoria o katastrofe. Otvárací ceremoniál poznačí masívny dážďV Paríži sa očakávajú silné zrážky zodpovedajúce 15-dňovému dažďu.
dnes 15:001
Olympijské kruhy pred parížskou radnicou.Kto bude kráľ šprintu a ako budú páliť Slovenky? Pozrite si tucet očakávaní OH v ParížiHry v Paríži slávnostne otvoria v piatok.
Marián Kovačócy.
dnes 12:20
Kovačócyho čakajú tretie hry. Vrchol sezóny. Urobím maximum, hovoríO konkrétnych cieľoch v Paríži hovoriť nechcel.
dnes 12:20
Jasmine Paoliniová.
dnes 12:07
Finalistka Roland Garros má na OH v Paríži jediný cieľ. Chce selfie s NadalomKeďže Jannik Sinner sa pre chorobu odhlásil z olympiády v Paríži, Jasmine Paoliniová bude najväčšou talianskou nádejou v tenise.
dnes 12:07
Vodní slalomári, zľava Matej Beňuš, Eliška Mintálová, Zuzana Paňková a Jakub Grigar pred OH 2024.
dnes 10:05
VIDEO: Slováci sa predstavia na OH v štýlovej kolekcii, prevláda modrá a červenáInšpiráciou pre oblečenie bol historický región Čataj.
dnes 10:05
Bev Prestamnová.
dnes 08:001
Ženský tím Kanady sa rozpadá. Po incidente s dronom opustila reprezentáciu aj hlavná trénerkaČlen kanadskej futbalovej reprezentácie žien sledoval tréning Nového Zélandu pomocou dronu.
dnes 08:001
Rafael Nadal.
dnes 07:08
Nadal pociťoval počas tréningu bolesti. Jeho štart v Paríži je otázny, tvrdí trénerŠpanielsky tenista by sa mal na OH predstaviť vo dvojhre i vo štvorhre po boku svojho krajana Carlosa Alcaraza.
dnes 07:08
Solbjork Minke Andersonová.
dnes 07:49
Dánsku cyklistku zrazilo auto, sen o olympijských hrách sa jej rozplynulNamiesto Andersonovej bola do Paríža povolaná dánska šampiónka v cestných pretekoch Rebecca Koernerová.
dnes 07:49
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Vrátia poctu zimným športovcom? V Albertville zapálil olympijský oheň futbalista