Ottawa si uctila Alfredssona, vyvesila jeho dres

Daniela Alfredssona si uctili v Ottawe vyvesením jeho dresu.
Daniela Alfredssona si uctili v Ottawe vyvesením jeho dresu. (Autor: TASR/AP)
TASR|30. dec 2016 o 12:10

Veľa ma naučil. Zostal pokorný, túto slávu si zaslúži, povedal o Švédovi Tomáš Tatar, ktorý bol jeho spoluhráčom v Detroite.

OTTAWA. Vedenie Ottawy Senators vyradilo zo sady dres s číslom 11, ktorý nosil bývalý kapitán kanadského klubu Daniel Alfredsson.

Slávnosť sa uskutočnila symbolicky pred zápasom NHL s Detroitom Red Wings, kde švédsky hokejista zakončil svoju úspešnú kariéru.

Sedemnásť sezón

Alfredsson odohral za Senators sedemnásť sezón. V 1178 zápasoch nazbieral 1108 kanadských bodov a v roku 2007 si s Ottawou zahral vo finále Stanleyho pohára.

Senators najskôr premietli deväťminútové spomienkové video a potom vyvesili hráčov dres pod strop Canadian Tire Centre, ktorá bola prvýkrát v tejto sezóne vypredaná. "Som veľmi hrdý na to, že moje číslo vyradili zo sady dresov Ottawy. Navždy budem senátorom," povedal pred zaplnenou halou Alfredsson.

Divákov najprv zabavil historkou o tom, ako si ešte ako malý chlapec vo Švédsku zabudol korčule a trénoval s o dve čísla väčšími. Potom zvážnel.

"Keď som pred dvomi rokmi končil kariéru, prežíval som zvláštne pocity. Bol som na rozkorčuľovaní, potom som sedel sám v šatni a vedel som, že poslednýkrát vykorčuľujem na ľad v NHL. Bolo to zvláštne," zaspomísal si

Prvý od návratu klubu

Na ceremónii ho sprevádzala rodina. "Dnešok je iný. Som hrdý na všetko, čo som tu dosiahol, na ľudí, ktorých som spoznal. Znamená to pre mňa veľa a veľmi si tento moment vážim," dodal štyridsaťštyriročný Alfredsson.

Stal sa prvým hráčom klubu od návratu do NHL v roku 1992, ktorého dres vyradili.

Senators vyradili dres Daniela Alfredssona.
Senators vyradili dres Daniela Alfredssona. (Autor: TASR/AP)

Celkovo odohral Alfredsson v zámorskej profilige 1246 zápasov, v ktorých nastrieľal 444 gólov a pridal 713 asistencií. Väčšinu z 1157 bodov zaznamenal počas úvodných sedemnástich ročníkov v Ottawe.

Hral aj s Tatarom

Kariéru ukončil v drese Detroitu, v ktorom pridal 49 bodov. Jeho spoluhráčom v tíme Red Wings bol aj mladý Slovák Tomáš Tatar.

"Mám radosť, že si ho takto uctili. Skvelý človek, hráč, líder tímu. Veľa ma naučil. Zostal pokorný, túto slávu si zaslúži," reagoval Tomáš Tatar na webe NHL.

Alfredsson sa preslávil aj líderskými vlastnosťami a venoval sa charite.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Ottawa si uctila Alfredssona, vyvesila jeho dres