Šatan má prvú posilu. A do tímu berie aj 17-ročných mladíkov

Oto Haščák.
Oto Haščák. (Autor: TASR)
Marián Szűcs|30. mar 2021 o 12:15

Slováci pred MS v hokeji odohrajú osem zápasov

AKTUALIZOVANÉ o 13:40

BRATISLAVA. Prvú posilu získala slovenská hokejová reprezentácia ešte pred oznámením úvodnej nominácie do prípravy na blížiace sa majstrovstvá sveta.

A nejde o hráča.

Realizačný tím reprezentácie rozšíri Oto Haščák, ktorý pracuje osemnásť rokov ako skaut pre kluby NHL – teraz je už dvanásty rok zamestnancom New York Rangers.

„Bude naším hlavným skautom, bude sledovať hráčov a mať na starosti komunikáciu s nimi,“ vysvetlil Miroslav Šatan, generálny manažér reprezentácie a zároveň šéf hokejového zväzu.

Haščák mal prísť k reprezentácii už vlani, pre pandémiu sa to posunulo o rok.

„Som rád, že napriek povinnostiam v New York Rangers je Oto ochotný nám pomôcť. Teším sa na spoluprácu a ďalší hokejový rozum a skúsenosti, ktoré prinesie,“ doplnil Šatan.

Ramsay: Je pekné byť späť

Na Slovensku je už aj hlavný tréner národného tímu Craig Ramsay.

„Keď som pricestoval, bolo na mňa veľmi zima, oproti Floride to bola veľká zmena. Ale už sa otepľuje a je pekné byť späť,“ vravel.

Prvý kemp čaká hráčov už o týždeň, hneď po Veľkej noci. Bude ešte dobrovoľný, ráta sa s účasťou približne desiatich hráčov, ktorým sa sezóna skončila už dávnejšie. 

„Oficiálna príprava sa začne potom 11-dňovým prípravným blokom, v rámci ktorého odohráme štyri prípravné zápasy,“ priblížil Šatan.

Súpermi Slovenska budú dvakrát Lotyšsko a Nemecko. Po párdňovej pauze bude nasledovať ďalší kemp opäť so štyrmi zápasmi – dvoma proti Rakúsku i Česku.

Potom už príde na rad cesta do Lotyšska, dejiska šampionátu, a povinné testovacie a karanténne procedúry. Prvý zápas na turnaji čaká Slovákov 21. mája proti Bielorusku.

Šancu dostanú aj Nemec a Slafkovský

Už teraz je jasné, že minimálne v prvej časti prípravy dostane šancu aj veľa mladých hráčov, čo v minulosti nebývalo zvykom.

„Hlavne v prvom bloku chceme tím naplniť mladými hráčmi. Veríme, že nás niektorí príjemne prekvapia, v príprave pôjdu ďalej a nakoniec ich možno uvidíme aj na majstrovstvách sveta,“ naznačil Šatan.

Na súpiske bude limit 28 mien a určite nejaké voľné miesta pre hráčov z NHL necháme.


Miroslav Šatan

Vedenie tímu kalkuluje aj s tým, že tento rok sa z elitnej kategórie nevypadáva, keďže pre pandémiu sa neuskutočnia šampionáty nižších divízií.

„Musíme sa trošku pozerať aj na to, kto bude reprezentovať o rok, dva, tri,“ naznačil Haščák.

Reč je pritom o mladíkoch, ktorí majú aj výrazne menej ako dvadsať rokov.

„Jednoznačne číslom jeden pre mňa je Šimon Nemec z Nitry, ktorý bol veľmi dobrý na majstrovstvách sveta dvadsiatok. Druhým obrancom, ktorý hrá kvalitne extraligu v Michalovciach, je Dávid Mudrák. A na šampionáte dvadsiatok ma veľmi zaujal aj Juraj Slafkovský. Je síce veľmi mladý, ale fyzicky pripravený na mužský hokej,“ vymenoval Haščák.

Nemec i Slafkovský pritom majú len čerstvo sedemnásť rokov.

Hráči z NHL pôjdu priamo do Rigy

Už dopredu je jasné, že do prípravy sa nezapojí žiadny hráč z NHL, základná časť zámorskej súťaže sa totiž skončí až po poslednom prípravnom zápase. Posily z NHL by tak cestovali až priamo do Rigy.

„Dúfame, že budú mať záujem nás posilniť. Pravidlá pre príchod hráčov na šampionát sa práve teraz formujú. Na súpiske bude limit 28 mien a určite nejaké voľné miesta pre hráčov z NHL necháme,“ naznačil Šatan.

Pre zdravotné problémy na šampionát nepôjdu Libor Hudáček, Peter Čerešňák, Marek Hecl či Juraj Mikuš, neistý je aj Mário Lunter.

„Naším cieľom je vyhrať každý zápas a to chceme preniesť aj na hráčov. Nechceme, aby zápasy len odohrali, ale aby hrali naplno, aby chceli vyhrať a aby boli hrdí, keď dostanú príležitosť hrať za tento tím,“ naznačil Ramsay

„Ale cieľom číslo jeden je, aby si to každý užil, aj keď to bude náročné,“ dodal.

Program Slovenska pred MS 2021 v hokeji

utorok 20. apríla: SR - Lotyšsko /Piešťany/ - Kaufland Challenge

streda 21. apríla: SR - Lotyšsko /Piešťany/ - Kaufland Challenge

sobota 24. apríla: SR - Nemecko /Piešťany/ - prípravný zápas 

nedeľa 25. apríla: SR - Nemecko /Piešťany/ - prípravný zápas 

sobota 1. mája: SR - Rakúsko /Piešťany/ - prípravný zápas 

nedeľa 2. mája: SR - Rakúsko /Piešťany/ - prípravný zápas 

štvrtok 6. mája: ČR - SR /Praha/ - prípravný zápas 

piatok 7. mája: ČR - SR /Praha/ - prípravný zápas 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Šatan má prvú posilu. A do tímu berie aj 17-ročných mladíkov