Oslávil štyridsaťštyri a stále hrá. Cítim sa o 20 rokov mladší, vtipkoval Jágr

(Autor: Twitter)
Miloslav Šebela|16. feb 2016 o 11:15

Bude hrať aj v roku 2033, žartujú ľudia o Jaromírovi Jágrovi. „Teraz je hokej na prvom mieste a stále ho robím na sto percent, ale keď príde rodina a deti, zmení sa to,“ hovorí český hokejista.

SUNRISE, BRATISLAVA. „Jágr? Veď ten vyzerá na päťdesiat,“ podpichujú legendu spoluhráči. Hokejisti Floridy Panthers si z populárneho českého útočníka robia žarty.

„Keď s ním sedím v kabíne, cítim sa oveľa mladší,“ vraví 36-ročný brankár Luongo. Jaromír Jágr sa stal deviatym hráčom v NHL, ktorý odohral zápas ako 44-ročný.

„Cítim sa, ako by som mal dvadsaťštyri,“ hovoril v deň svojich narodenín pre amerických novinárov.

Na svoj vek je vitálnejší ako mnohí mladší hráči. Hoci už za sezónu nedosiahne 80 bodov, na Floride je v tejto sezóne stále najproduktívnejším hráčom. Vlani dosiahol dokonca hetrik ako najstarší hráč v histórii NHL. „Chcem hrať aspoň do päťdesiatky,“ žartoval Jágr.

Vlani v októbri zaplavili internet vtipné koláže z filmu Návrat do budúcnosti. Neobišli ani českého hokejistu.

„Marty, práve som sa vrátil z roku 2033 a Jágr stále hrá hokej,“ hovorí profesor 
Brown v aute, ktorým sa dá cestovať v čase.

jagr2_res.jpg

Jaromír Jágr nastúpil proti Pittsburghu už ako 44-ročný. FOTO - TASR/AP.

Gretzky: Asi mu ukradnem korčule

Kedy s hokejom skončí, nik netuší. Fanúšikovia ani hráči si hokej bez Jágra nevedia predstaviť. Najradšej by boli, aby hral ešte desať rokov. Je miláčikom a bez rozdielu ho všetci uznávajú.

„Dúfam, že odohrá ešte tri – štyri sezóny. Je silným impulzom pre hokej. Je to výnimočný príbeh a ukazuje mladým, čo dokážu tvrdá práca a odhodlanie,“ povedal nedávno sám Wayne Gretzky.

„Je úžasný. To sa nedá ani opísať. V 44 rokoch nielenže hrá hokej, ale je taký dobrý, že nezaberá nikomu miesto. Veľa mladších hráčov je v mužstvách len do počtu. Jágr patrí k najlepším. Ak sa začne približovať k mojim rekordom, tak mu budem musieť ukradnúť korčule,“ dodal žartom.

Gretzkého rekordy v NHL sú pre dnešných hráčov nedostihnuteľné. Dá dnes niekto v NHL 894 gólov alebo celkovo 2857 bodov?

Zrejme nie, ale dnes je výnimočný aj hráč, ktorý sa k nim dokáže čo i len priblížiť. A Jágr len nedávno pokoril hranicu 1100 asistencií a iba dva góly ho delia od vyrovnania tretieho najlepšieho strelca v NHL Bretta Hulla (741).

Tréner mu dal darček

V pondelok proti Pittsburghu sa nepresadil. Tréner mu v ňom dal za úlohu, aby strážil jednu z najväčších hviezd hokeja – Sidneyho Crosbyho. „Fakt skvelý darček,“ krútil hlavou. Po zápase bol riadne unavený.

„Mám toho po krk. V poslednom čase som toľko nehral, iba okolo štrnásť minút, a teraz bol Crosby na ľade neustále.“
Florida však vyhrala a mieri do play off. A Jágr je ústrednou postavou tímu, hoci všetci jeho rovesníci sú už v hokejovom dôchodku.

„Nestrihal som sa päť mesiacov. Pred 20 rokmi mi starenka povedala: Chlapče vo vlasoch je tvoja sila,“ hovoril na jeseň s úsmevom o svojej hrive. Účes, ktorým sa pýšil v deväťdesiatych rokoch, volali – vpredu biznis, vzadu zábava.

Chcel byť ako rocková hviezda

„Keď som prišiel do NHL, mal som najdlhšie vlasy zo všetkých hráčov. Vtedy to bolo štýlové. Počúval som kapely ako Def Leppard a Bon Jovi. Oni mali rovnaké účesy a ja som chcel byť ako rocková hviezda,“ spomínal.

Jeho sila však nie je v dlhej hrive, ale v húževnatosti a tom, že hokejom žije stále naplno.

Jágr aj vo svojej 28. sezóne trénuje viac a častejšie ako spoluhráči, na štadión a do posilňovne chodí aj v noci. Na nohy si pripne závažia, oblečie si ťažkú olovenú vestu. Na ľade skúša kľučky, korčuľuje, do úmoru pracuje na technike.

„Prial by som si, aby som nemusel robiť nič a byť dobrý, ale to by bolo veľmi ľahké. Takto to v živote nefunguje. Hokej je pre mňa stále číslom jeden a to, čo milujem, robím na sto percent. Je to aj preto, že nemám rodinu a deti. Keď sa to zmení, tak som v hokeji skončil.“

Desať top momentov Jaromíra Jágra podľa TSN.

Jágrovi sa siedmykrát stalo, že hral zápas NHL presne v deň svojich narodenín. Počas týchto stretnutí nazbieral dva góly a štyri asistencie. V pondelok však svoje bodové konto nezveľadil.

Najpamätnejšie hokejové narodeniny zažil zrejme v roku 1999. Vtedy sa ešte v drese Pittsburghu blysol gólom a troma asistenciami do siete Washingtonu.

"Keď som bol mladší, pravidelne som dával góly na svoje narodeniny. Asi preto, že som ich strieľal často aj vo všedný deň. Teraz, keď som starší, si už ani nespomínam, kedy som naposledy na svoje narodeniny dal gól," priznal Jágr.

jaromir_res.jpg

Jaromír Jágr (vpravo) patrí aj vo vysokom veku medzi opory Floridy. FOTO - TASR/AP.

Jaromír Jágr strelil v 53 zápasoch tejto sezóny NHL sedemnásť gólov. Jeho štyridsať kanadských bodov ho radí na pozíciu lídra v produktivite medzi hráčmi Panthers, ktorí sú na druhom mieste vo Východnej konferencii a majú veľkú šancu dostať sa do play-off.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Oslávil štyridsaťštyri a stále hrá. Cítim sa o 20 rokov mladší, vtipkoval Jágr