Organizácie Fight Nights Global a ACB sú vo veľkej kríze

Adrián Mečiar|17. júl 2018 o 02:00

Ruskú bojovú scénu s najväčšou pravdepodobnosťou čakajú veľké zmeny.

Nad dvoma významnými ruskými organizáciami Fight Nights GlobalAbsolute Championship Berkut sa sťahujú tmavé mračná.

Organizácia FNG sa v kríze ocitla po aprílovom zatknutí jej majiteľa Ziyavudina Magomedova. Ten je obvinený zo sprenevery štátnych financií, ktoré mali byť použité pri výstavbe futbalového štadióna v Kaliningrade pre potreby nedávno skončených MS vo futbale.

Magomedov mal spôsobiť štátu škodu vo výške dvoch miliárd rubľov, čiže asi 35 miliónov USD. Magomedov čelí obvineniam, ktoré by ho mohli dostať do väzenia až na 20 rokov.

To by znamenalo koniec pre jeho organizáciu, ktorú kúpil v roku 2016, po neúspešnom pokuse o kúpu podielu v UFC. Magomedov plánoval do FNG investovať v najbližších troch až štyroch rokoch 70 miliónov dolárov, bez ktorých sa organizácia, ktorej šampiónom je aj slovenská hviezda Tomáš Deák, určite nezaobíde.

Magomedov však neinvestoval značné finančné prostriedky len do svojej organizácie, ale tiež do viacerých ruských gymov. Ruský oligarcha založil aj gym Eagles MMA, ktorého prezidentom je súčasný šampión UFC v ľahkej váhe Khabib Nurmagomedov.

Nurmagomedov na sociálnych sieťach obhajoval Magomedova, ktorý je jeho významným sponzorom. Magomedov zvykol pokrývať Khabibove náklady počas prípravných kempov a minulý rok mu zaplatil aj operáciu chrbta v Nemecku.

Šampión UFC Khabib Nurmagomedov a ruský oligarcha Ziyavudin Magomedov.

A hoci FNG nedávno potvrdilo podujatie v Moskve, ktorý by sa malo konať 19. októbra, v súčasnosti vôbec nie je isté, že tento rurnaj aj prebehne. Pokojne by ho mohol postihnúť rovnaký osud ako plánované akcie organizácie ACB, ktorá v posledných dvoch týždňoch zrušila už tri podujatia.

Marcel Dorff z holandského MMADNA.nl včera ako prvý priniesol informáciu, že bol zrušený turnaj na Cypre, ktorý mal prebehnúť tento víkend. Rovnako bol zrušený aj turnaj, ktorý mala 28. júla hostiť Kazaň. A to len pred pár dňami ACB zrušila aj podujatie naplánované na 11. augusta v Londýne.

Najbližší galavečer ACB je tak naplánovaný na 25. augusta vo švédskom Malmo. Momentálne sa ale nedá s istotou povedať, či aj toto podujatie nebude zrušené. Ruský VestnikMMA navyše uvádza, že ich zdroje žiaľ hovoria o ďalších zrušených galavečeroch organizácie, ktorej sloganom bolo „less show, more fighting“ a pred niekoľkými mesiacmi zavítala aj do Bratislavy.

Nad budúcnosťou organizácií Fight Nights Global a ACB visí viacero otáznikov, ktoré snáď budú zodpovedané už čoskoro.

Ruskú bojovú scénu však s najväčšou pravdepodobnosťou čakajú veľké zmeny.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Organizácie Fight Nights Global a ACB sú vo veľkej kríze