Nemci boli blízko prekvapenia, v semifinále si však zahrajú Rusi

Vasilij Ponomariov (vľavo) strieľa gól v zápase Rusko - Nemecko, štvrťfinále MS v hokeji do 20 rokov 2021.
Vasilij Ponomariov (vľavo) strieľa gól v zápase Rusko - Nemecko, štvrťfinále MS v hokeji do 20 rokov 2021. (Autor: TASR/AP)
Športové prenosy SME|2. jan 2021 o 16:00

Hokejisti Nemecka vzdorovali favoritovi.

Rusko - Nemecko 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)

Góly: 10. Ponomariov (Čisťakov, Bardakov), 29. Baškirov (Afanasiev, Griciuk) - 44. Elias

Rozhodovali: Kowalski, Menniti – Harris, Mackey (všetci Kanada)

Rusko: Askarov (Achťamov) – Čisťakov (A), Muchamadullin, Byčkov, Kuznecov, Kňazev, Kirsanov, Čajka, Šechovcov – Amirov (A), Chusnutdinov, Podkolzin (C) – Gricjuk, Baškirov, Afanasjev – Spiridonov, Safonov, Firstov – Grošev, Ponomarjov, Bardakov

Nemecko: Bugl (Tiefensee) – Glötzl, Gnyp (A), Zimmermann, Münzenberger, Szuber, Raabe, Flade – Reisnecker, Dubé, Alberg – Stützle (C), Elias, Peterka (A) – Nijenhuis, Samanski, Schweiger – Chrobot, Henriquez-Morales, Schumacher

EDMONTON. Hokejisti Ruska postúpili do semifinále MS v hokeji do 20 rokov 2021 v kanadskom Edmontone.

Vo štvrťfinálovom zápase tesne zdolali Nemecko 2:1. Obhajcovia striebra sa potrápili, skóre otvoril v 10. minúte v oslabení Vasilij Ponomariov a ďalší zásah pridal až v polovici zápasu Danil Baškirov.

MS v hokeji do 20 rokov 2021: Rusko - Nemecko: fotogaléria

2.1.2021

Nemci dokázali duel zdramatizovať, keď sa v úvode tretej tretiny presadil Florian Elias, Rusko však prekvapenie nedopustilo a zaistilo si tretiu účasť medzi najlepšou štvorkou za sebou. Od roku 1993 chýbali Rusi v semifinále iba päťkrát.

"Nemci hrali podobne ako Česi. Dobre bránili a čakali na protiútoky. Neposkytli nám veľa príležitostí, a keď už sme sa do nejakej dostali, nepremenili sme ich. Najdôležitejšie je, že sme vyhrali, ale vieme, že sa musíme dobre pripraviť na semifinále," uviedol na webe IIHF tréner Ruska Igor Larionov.

Nemci môžu byť napriek prehre spokojní s turnajom. Už pred začiatkom im skomplikoval situáciu koronavírus v tíme, pre ktorý museli odohrať viacero zápasov s obmedzeným kádrom.

Dokázali však postúpiť z A-skupiny a po prvý raz od roku 1996 obsadia lepšie ako deviate miesto.

ONLINE PRENOS: Rusko - Nemecko, štvrťfinále MS v hokeji do 20 rokov 2021 dnes (hokej, ms u20, LIVE, stream, NAŽIVO, výsledok)

Majstrovstvá sveta do 20 rokov Štvrťfinále 2020/2021
02.01.2021 o 18:10
Rusko
2:1
(1:0, 1:0, 0:1)
60' minúta
Ukončený
Nemecko
Prehľad
Góly a asistencie: 10. Ponomarjov (Čisťakov, Bardakov), 29. Baškirov (Afanasjev, Gricjuk) – 44. Elias. Rozhodca: Kowalski, Menniti – Harris, Mackey (CAN).
Prenos
To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera.
Rusko napokon tento zápas zvládlo a postúpilo do semifinále, Nemcom však nechýbalo vôbec veľa, aby ho dotiahli aspoň do predĺženia. Elias dokázal znížiť na 1:2 a hra sa potom úplne otvorila. Zjavne nervózni Rusi mali šance na to, aby možno definitívne rozhodli, podobne však na tom boli i Nemci. Obaja brankári ale predviedli niekoľkých skvelých zákrokov, ktorými držali svoje tímy a napokon už žiadny puk za svoj chrbát nepustili. Sympaticky bojujúci Nemci tak svoju cestu turnajom končia vo štvrťfinále, zatiaľ čo Rusi budú čakať na svojho semifinálového súpera.

Strely na bránku v 3. tretine (celkovo): 9:8 (27:19)
Traja najlepší hráči Nemecka na turnaji:
- Florian Bugl
- Mario Zimmermann
- Tim Stützle
Najlepší hráči zápasu:

Rusko: Danil Baškirov
Nemecko: Florian Elias
Koniec zápasu.
59:50
importantAmirov navyše v strednom pásme vystihol prihrávku na Stützleho a v páde sa pokúsil namieriť do odkrytej nemeckej bránky, tú však minul.
59:36
Rusi buly vyhrali a vyhodili puk z vlastného pásma. Zimmermann zastavil puk za vlastnou bránkou a Nemci odtiaľ musia založiť svoj útok.
59:25
Oddychový čas Ruska.
59:25
Peterkovu strelu z pravej strany brankár Askarov vyrazil pred seba k svojmu obrancovi, ktorý puk vyhodil na zakázané uvoľnenie.
58:59
importantNemci sa dostali do útočnej tretiny. Ich brankár Bugl opustil svoju bránku a Nemci hrajú so šiestimi korčuliarmi.
58:52
Nemci prehrali buly vo vlastnom pásme a až po zhruba 10 sekundách sa dostali k puku.
58:40
Oddychový čas Nemecka.
58:40
Stützle hľadal dlhou prihrávkou z vlastného pásma Peterku, ten si ale puk nespracoval. Zakázané uvoľnenie Nemecka.
58:30
Nemci sa snažia dostať do útočnej tretiny, Rusi ich ale skvele napádajú a nepúšťajú ich ani len na svoju polovicu klziska.
58:01
Baškirov sa na pravom krídle dostal do útočnej tretiny, nedostal sa však ani k strele a ani k nebezpečnej prihrávke a o puk prišiel.
57:33
Nemecko v plnom počte.
57:00
importantElias sa z ľavej strany tlačil pred bránku a po vypichnutí puku ruským obrancom sa k nemu dostal naspäť. Z ničoho nič sa tak ocitol pred Askarovovom, ktorý ho však dokázal vychytať.
56:54
Rusko v plnom počte.
56:43
importantPonomarjov sa dostal k odrazenému puku medzi nemeckými obrancami a spomedzi kruhov sa natlačil pred bránku. Jeho bekhendovú strelu zlikvidoval ďalším skvelým zákrokom nemecký brankár Bugl.
56:29
Kirsanov prenechal puk Byčkovovi, ktorý ho hneď nahodil na brankára Bugla. Ten ho síce vyrazil, avšak len do priestoru, kde bol Firstov, ktorý napokon puk netrafil.
56:03
Rusi síce prehrali buly v útočnom pásme, v strednom pásme však puk získali a s rozohrávkou sa príliš neponáhľajú.
55:33
Vylúčenie v tíme Nemecko (John Peterka – 2 min., nedovolené bránenie).
55:16
Nemci sa zatiaľ nedokážu dostať do útočného pásma a Rusi už dvakrát zastavili ich útok v strednej tretine.
54:54
Vylúčenie v tíme Rusko (Jegor Spiridonov – 2 min., zovretie puku).
54:54
importantNemci vyhrali buly a po strele od modrej vznikla pred ruskou bránkou obrovská mela. V tej sa snažili Nemci doraziť puk, ten ale Spiridonov, ktorý ležal v bránkovisku nepochopiteľne chytil a posunul k brankárovi Askarovovi, keď už bol mimo ruskej bránky za bránkovou čiarou.
54:44
Rusi si však pri otočení hry neporozumeli a vyhodili puk na zakázané uvoľnenie.
54:29
Elias prihrávkou na pravé krídlo vyslal do úniku Stützleho, ktorý však bol mimo streleckej pozície. Jeho následnú prihrávku na Peterku vracajúci sa Rusi zastavili.
54:10
Raabe hneď po tom, čo sa puk k nemu odrazil, vyhodil hrací predmet na zakázané uvoľnenie.
53:55
Kuznecovovo nahodenie z pravej strany Bugl vyrazil, avšak opäť len na hokejky Rusov. Tí pokračujú v obliehaní nemeckej obrany.
53:28
Rusko už stihlo i vystriedať počas hry, ďalšia strela z tohto útoku však už neprišla. Zborná i tak získala pomerne dosť času.
52:42
Rusi potom znovu zatlačili Nemcov k ich bránke. Amirov obkrúžil s pukom celé pásmo a posunul ho do druhej vlny na Chusnutdinova, ktorý z prvej minul nemeckú svätyňu.
52:06
importantNemci stratili puk vo vlastnom pásme a po prihrávke od spoluhráča sa dostal k Spiridonovovi. Ten si ho potiahol do ľavého kruhu, odkiaľ tesne minul Buglovu bránku.
51:45
importantUž mohlo byť vyrovnané! Elias tečoval strieľanú prihrávku od Peterku medzi kruhy do hornej žŕdky Askarovovej bránky.
51:14
Nemcom sa podarilo vystihnúť ruskú rozohrávku a nahodenie od modrej sa snažil tečovať pred bránkoviskom Stützlem. Cez Chusnutdinova sa síce nedostal, puk majú ale i tak na svojich hokejkách Nemci.
50:42
Podkolzin sa individuálne prekľučkoval po ľavom krídle až k nemeckej bránke, ktorú chcel obkorčuľovať. To sa mu síce podarilo, puk mu ale v kľúčovom momente odskočil od hokejky.
50:13
Rusi vyhrali buly a opäť sa usadili v nemeckej tretine. Kňazevovu strelu od modrej tečoval Bardakov, avšak mimo Buglovej bránky.
49:49
Rusom sa po dlhšej dobe podarilo zavrieť Nemcov v ich tretine. Obliehanie nemeckej obrany zakončil tvrdou strelou od modrej Čisťakov, keďže však brankár Bugl nemal zaclonený výhľad, tak strelu chytil.
49:19
Nepresnými prihrávkami v strednom pásme si oba tímy niekoľkokrát vystriedali kontrolu nad pukom, až sa napokon ocitol na hokejkách Rusov.
48:50
Podkolzin si, rovnako ako pred minútou Ponomarjov, dokorčuľoval vlastné nahodenie. K puku sa dostal, jeho prihrávku do druhej vlny však už Nemci zastavili.
48:20
Ďalší útok Nemcov už bol o niečo lepší, okrem niekoľkých súbojov pri mantineli sa však cez ruskú obranu k ničomu nedostali.
47:43
Ponomarjov na opačnej strane si pre istotu svoje nahodenie dokorčuľoval sám, Raabe ho ale pritlačil na mantinel a puk mu po dlhom súboji zobral.
47:01
Elias si chcel obhodiť na útočnej modrej Gricjuka, to sa mu však nevydarilo. Podobne dopadlo i jeho nahodenie na zadný mantinel.
46:35
Amirov sa pekne uvoľnil v strednom pásme a dostal sa i k strele z krídla, tú však nemecký brankár Bugl videl a chytil ju do lapačky.
45:51
importantPeterka po zisku puku zrýchlil a pretlačil sa za ruského obrancu. Jeho zakončenie z bekhendu brankár Askarov vyrazil a Stützle, ku ktorému sa puk na ľavú stranu odrazil, minul odkrytú ruskú bránku.
45:02
importantMuchamadullinovu strelu od modrej vyrazil brankár Bugl len pred seba a Podkolzin sa dostal k dorážke. Bugl však spojil betóny včas a jeho zakončenie zastavil.
44:32
Nijenhuisovu tvrdú strelu z ľavej strany brankár Askarov zneškodnil. Na Rusoch začína byť viditeľná nervozita z vývoja zápasu.
43:58
Podkolzin zrazil prihrávku od spoluhráča do vlastného pásma a jeho spoluhráči museli puk odpáliť do nemeckého pásma.
43:24
43:24
goalNemecko dalo gól!
Nemci znižujú a vracajú sa do hry! Peterka sa od pravého mantinelu snažil dostať medzi kruhy, Rusi mu však puk vypichli. Ten sa odrazil k FLORIANOVI ELIASOVI, ktorý ho síce najprv stratil, potom ho však Amirovovi zobral a presnou strelou k pravej žŕdke ho poslal za chrbát brankára Askarova. Bez asistencie.
42:47
Nijenhuis preto potiahol puk do útočného pásma po ľavej strane individuálne a Szuberovu tvrdú strelu od modrej musel chytiť brankár Ruska Askarov.
42:21
Rusi vysokým forčekingom zatlačili Nemcov až takmer k ich bránke a urobili im obrovské problémy.
41:53
Afanasjev sa po prihrávke spoza bránky tlačil k puku, ten sa však odrazil od korčule nemeckého obrancu k brankárovi Buglovi, ktorý ho lapačkou prikryl.
41:39
Peterka dostal puk do ruskej tretiny, kde sa s ním dostal až za Askarovovu bránku. Rusi ho o hrací predmet neobrali, jeho prihrávku na Stützleho však už zastavili.
41:16
Čisťakovovo nahodenie od modrej nemeckí obrancovia zrazili do rohu. Puk sa potom dostal naspäť na modrú čiaru k Muchamadullinovi, ktorý nahodil puk mimo Buglovej bránky.
40:41
Nemci zastavili Rusov v strednom pásme, nepresné nahodenie hráčov v bielych dresoch však znamenalo zakázané uvoľnenie.
40:15
Prvé buly v tretej tretine vyhrali Nemci, ktorým však ich prvý pokus o útok nevyšiel. Rusi otáčajú hru na opačnú stranu.
40:01
Začala sa tretia tretina.
Ďalšia tretina sa začne približne o 19:50.
Nemci boli v druhej tretine smerom dopredu výrazne nebezpečnejší ako v prvom dejstve, ani jednu zo svojich troch presiloviek a gólových príležitostí však využiť nedokázali. Rusi otvorenejší priestor v nemeckej obrane využívali a tiež sa dostali do niekoľkých zaujímavých príležitostí, paradoxne však skórovali po veľkej chybe nemeckej obrany, keď navýšil ruský náskok Baškirov. Zborná sa tak pomaly približuje k semifinále a uvidíme, či sa sympaticky bojujúcim Nemcom podarí Rusom túto cestu ešte nejak skomplikovať.

Strely na bránku v 2. tretine (celkovo): 10:8 (18:11)
40:00
Druhá tretina sa skončila.
39:50
importantAž teraz Nemci prestriedali a stihli to len tak-tak. Rusi sa už vrátili do nemeckej tretiny a Ponomarjov nahodil od pravého mantinelu puk na Muchamadullina, ktorý ho tečoval do hrude nemeckého brankára Bugla.
39:13
Rusi prestriedali, vyhrali buly a pokračujú vo svojom tlaku. Firstovovo nahodenie na teč nezasiahol nikto v červenom drese.
38:50
Amirov trafil Samanského, ktorý po takmer dvoch minútach na ľade puk len vyhodil na zakázané uvoľnenie. Nemci vypadajú už veľmi unavene.
38:11
Safonovova strela z vrcholu kruhov tesne minula nemeckú bránku. K odrazenému puku sa dostali Rusi, ktorí v útočnom pásme znovu roztočili svoj kolotoč.
37:42
Ruský brankár Askarov vyrazil Samanského strelu z ľavého kruhu. Rusi potom nahodili puk na zadný mantinel, kde sa zasekli v súboji s nemeckými obrancami.
37:24
Gricjuk sa po pravom krídle tlačil k nemeckej bránke a jeho strelu z pravého kruhu zrazil na ochrannú sieť Gnyp.
36:51
Túto sériu súbojov vyhrali Rusi, ktorí sa dokázali dostať do útočnej tretiny. Kuznecovovu strelu od modrej potom gólman Bugl vyrazil do rohu vlastného pásma.
36:27
Oba tímy sa zasekli v strednom pásme pri ruskej striedačke, kde sa však nikomu nedarí dostať puk od mantinelu.
36:06
Rusi chceli nahodiť puk na zadný mantinel, Bardakov ale nepredbehol Raabeho a rozhodcovia tak pískajú zakázané uvoľnenie ruského tímu.
35:44
importantSamanski sa po zlej rozohrávke Rusov dostal k puku medzi kruhmi, nemecký útočník však namieril priamo na Askarova, ktorý na dvakrát dokázal puk zakryť lapačkou.
35:30
Rusko v plnom počte.
35:02
Stützle strelou z ľavého kruhu minul ruskú bránku a po tom, čo Rusi puk vyhodili, odišli Nemci striedať.
34:31
Napokon sa Rusom podarilo Nemcov úplne vytlačiť zo svojho pásma. Nemci sa následne dokázali do ruskej tretiny vrátiť, avšak prišli o ďalšie cenné sekundy.
33:59
Stützleho útok kombinuje v útočnom pásme, ruská obranná štvorica však zatiaľ dokáže Nemcov úspešne vytláčať k mantinelom a do rohov.
33:30
Vylúčenie v tíme Rusko (2 min. pre hráčsku lavicu – príliš veľa hráčov na ľade). Trest odpyká Rodion Amirov.
33:20
Nemecký útok však pokazili Nemci sami, keď si Schweiger nedokázal spracovať prihrávku na modrú čiaru. Keď sa Nemci následne vrátili do ruského pásma, tak Schweigerovu strelu zrazil obranca Ruska na ochrannú sieť.
32:53
Nemci sa dostali do útočnej tretiny a teraz sú to oni, kto prihrávkami popri mantineli oblieha súperovu obranu.
32:31
importantFirstov obral Stützleho vo vlastnej tretine o puk a vyrazil do samostatného úniku. Firstov potom síce na útočnej modrej zakopol, puk sa ale dostal priamo k ďalšiemu Rusovi Bardakovovi, ktorého strelu k pravej žŕdke brankár Bugl vyrazil.
32:04
Peterka si naviedol na ľavom krídle puk do streleckej pozície, tvrdou strelou ale minul Askarovovu bránku.
31:29
Vyhodili ho tak aspoň do ruskej tretiny a bleskurýchlo vystriedali. Rusi sa potom hneď vrátili do nemeckého pásma, ich útok však už po niekoľkých prihrávkach pri mantineli skončil neúspechom.
31:00
Podkolzin prihrávkou z pravého kruhu našiel v ľavom Amirova, ktorého strelu vyrazil betónom brankár Bugl. Nemcom sa potom konečne podarilo puk získať.
30:34
Nemci sú znovu pod tlakom Rusov, ktorí už stihli i vystriedať. Rusi krúžia s pukom okolo celého nemeckého pásma.
29:55
importantPo niekoľkých prihrávkach sa puk dostal na pravú stranu k Spiridonovovi, ktorého strelu do odkrytej nemeckej bránky zastavil jeden z nemeckých obrancov korčuľou.
29:35
Vysokým napádaním potom dokázali na niekoľko sekúnd zadržať Rusov v ich tretine, zbornej sa ale potom podarilo rozohrať a prejsť do útočnej tretiny.
29:09
Nemeckú rozohrávku Rusi znovu zastavili, tentokrát sa im ale podarilo puk aspoň odpáliť za Askarovovu bránku.
28:27
28:27
goalRusko dalo gól!
Rusi odskakujú do dvojgólového náskoku! Nepresnú rozohrávku nemeckého obrancu zastavil pri pravom mantineli Gricjuk, ktorý puk posunul za bránkovú čiaru k Afanasjevovi. Ten ho z prvej ešte prihral medzi kruhy na DANILA BAŠKIROVA, ktorý namieril presne k pravej žŕdke svätyne nemeckého brankára Bugla. Asistencie: Jegor Afanasjev, Arsenij Gricjuk.
28:11
Kňazev obišiel dvoch protihráčov a posunul puk do ľavého kruhu na Amirova, ktorého strelu zrazil jeden z Nemcov hokejkou na ochrannú sieť. Nasleduje reklamná prestávka.
27:50
Rusi sa usadili v nemeckej tretine, puk si ale stále posúvajú len popri mantineli. Nemci začínajú byť už pomerne unavení.
27:13
I tak sa im ale podarilo rozohrať. Firstovov prienik z ľavej strany skončil strelou do betónu brankára Bugla a nemeckí obrancovia potom puk vyhodili do stredného pásma.
26:45
Nemci puk vyhodili do ruského pásma k brankárovi Askarovovi. Ten pod tlakom nedokázal rozohrať a jeho spoluhráči sa okamžite dostali pod tlak napádajúcich Nemcov.
26:14
Čisťakov sa po naskočení na ľad hneď zapojil do útoku svojho tímu, po niekoľkých prihrávkach v útočnom pásme však Rusi o puk prišli.
25:56
Rusko v plnom počte.
25:23
Stützle hneď dostal puk do útočnej tretiny a pripravil pozíciu na strelu z pravej strany Peterkovi. Jeho ranu musel gólman Askarov vyraziť do rohu.
24:49
Napokon sa to Nemcom predsa len podarilo a po prihrávke zľava strieľal z pravého kruhu Reisnecker. Askarovovu bránku však minul a Rusi potom puk vyhodili.
24:20
Eliasov útok si musel ísť odpočinúť a jeho spoluhráčom sa prechod do útočného pásma zatiaľ vôbec nedarí. Rusi ich útok zachytili už v strednom pásme.
23:56
Vylúčenie v tíme Rusko (Semjon Čisťakov – 2 min., nebezpečná hra vysokou hokejkou).
23:34
importantNemci po zbytočnej kľučke obrancu prišli o puk. Čisťakov od modrej nahodil puk na brankára Bugla, ktorý ho vyrazil doprava na hokejku Podkolzina. Ten našiel krížnou prihrávkou na opačnej strane Amirova, ktorý však puk usmernil len do oblúku nemeckej bránky.
23:17
Rusko v plnom počte.
22:40
Nemci sú síce nasťahovaní v ruskej tretine, cez dobre brániacich hráčov zbornej sa ale nedokážu dostať k strele. Puk si tak len posúvajú okolo ruského obranného štvorca.
21:59
importantRusi následne využili nemeckú stratu puku a dostali sa do prečíslenia 2 proti 1, ktorého zakončil strelou do brankára Bugla z ľavého kruhu Spiridonov.
21:39
Elias sa dostal k zrazenému puku a z pravej strany pohotovo strieľal, jeho zakončenie ale preletelo mimo Askarovovej bránky. Puk potom získali ruskí obrancovia.
21:17
Vylúčenie v tíme Rusko (Kirill Kirsanov – 2 min., podrazenie).
21:10
importantPeterka hneď z buly posunul puk za ruských obrancov na Eliasa, ktorý ho v páde dostal medzi kruhy na Stützleho. Toho vychytal brankár Askarov a Elias, ku ktorému sa puk po zákroku ruského brankára odrazil, ho dorážkou nasmeroval mimo ruskej bránky.
21:04
Najnebezpečnejší nemecký útok znovu zahrozil bleskovým prechodom do útoku. Na konci tejto rýchlej akcie si naviedol puk z pravého krídla na os Peterka a jeho strelu museli Rusi zraziť na ochrannú sieť.
20:50
Rusi sa tak museli znovu prebiť do útočného pásma a po prechode útočnej modrej čiary strieľal Čisťakov. Jeho polostrela-polonahodenie skončilo v lapačke brankára Bugla.
20:21
Rusi tentokrát prvé vhadzovanie vyhrali, ich nahodenie za nemeckú bránku ale obrancovia Nemecka zastavili a vyhodili puk z vlastného pásma.
20:01
Začala sa druhá tretina.
Ďalšia tretina sa začne približne o 18:58.
Rusi v prvom dejstve naplnili očakávania a do šatne idú s jednogólovým náskokom. Zborná bola v prvej tretine aktívnejšia, s pukom hrala omnoho viac v nemeckej tretine ako Nemci v ruskom pásme a bola i nebezpečnejšia. Gólu sa však paradoxne dočkala v oslabení, keď premenil pekným blafákom svoj samostatný únik na presný zásah Vasilij Ponomarjov. Z nemeckej strany hrozila hlavne trojica Stützle – Elias – Peterka, ktorá si vytvorila niekoľko nádejných príležitostí, ani v jednej ale neuspela a ich spoluhráči smerom dopredu nevymysleli prakticky nič. Náskok Ruska sa tak dá považovať za zaslúžený a uvidíme, ako tímy na tento vývoj zareagujú v ďalšom priebehu zápasu.

Strely na bránku v 1. tretine: 8:3
20:00
Prvá tretina sa skončila.
19:52
Elias v strednom pásme prihrával na ľavú stranu na Peterku, ten si ale túto prudkú prihrávku nespracoval. Rusi sa potom dostali do nemeckej tretiny, kde sa prvá tretina zrejme skončí.
19:33
Nijenhuis hneď po vyhranom buly vo vlastnej tretine vyrazil po pravom krídle dopredu, bol však pri svojej snahe osamotený a tak ho len nahodil mimo Askarovovej bránky.
19:10
Gricjuk obkrúžil s pukom celú nemeckú tretinu, priestor na strelu sa mu ale nenaskytol a Nemci mu napokon puk vypichli na vlastnú striedačku.
18:35
Rusi sú s blížiacim sa záverom prvej tretiny aktívnejší a čoraz viac zatláčajú Nemcov do obrany. Nemeckí mladíci však zatiaľ viac-menej stíhajú brániť ruské útoky.
18:01
importantAmirovovu spätnú prihrávku zrazil nemecký obranca tak, že sa puk dostal naspäť na ľavú stranu k Amirovovi. Ten ho zo vzduchu nasmeroval tesne mimo Buglovej bránky.
17:32
Kirsanov nahodil puk na teč, ten ale žiadny Rus nezasiahol a gólman Bugl puk vyrazil. Nemci potom vyhodili puk do ruského pásma, zakázané uvoľnenie sa ale tentoraz nepískalo.
17:00
Zborná sa tak mohla vrátiť do tretiny Nemecka, kde si hráči v červených dresoch rýchlo posúvajú pri mantineli puk.
16:29
Alberg puk Rusom vypichol a zaviezol ho do útočnej tretiny. Dubé ho potom dostal na pravom krídle a vystrelil, avšak výrazne mimo Askarovovej bránky.
16:01
Vhadzovanie v nemeckom pásme znovu vyhrali Rusi. Byčkov nahodil puk mimo Buglovej bránky, v rohu ho však získali na svoje hokejky znovu ruskí hokejisti.
15:36
importantElias sa na pravej strane natlačil pred ruského obrancu a prihrávkou popred bránkovisko hľadal na opačnej strane voľného Stützleho. Tomu chýbalo niekoľko centimetrov, aby puk usmernil do odkrytej Askarovovej bránky.
15:11
Rusi vyhrali buly a rozostavili sa v útočnej tretine. K strele sa ale nedostali a po strate puku sa museli rýchlo vrátiť.
14:49
Byčkovovu strelu od modrej zablokoval hokejkou Chrobot, pričom mu jeho herné náradie prasklo. Nemci potom radšej vyhodili puk na zakázané uvoľnenie.
14:26
Afanasjev netrafil nemeckú bránku, puk sa ale odrazil priamo ku Gricjukovovi. Ten posunul puk na modrú čiaru.
13:50
Grošev dostal kolmú prihrávku na pravé krídlo, Glötzl ho ale narazil čisto na mantinel a obral o puk. Rozohrávka sa mu potom opäť nevydarila a puk majú znovu Rusi.
13:17
Oba tímy si nepresnými nahodeniami vymenili puk, až sa vrátil znovu naspäť na hokejky ruských obrancov. Tí sa už tentokrát dostali do nemeckého pásma.
12:43
Tú však Nemci nevyužili a namiesto toho po nepresnom nahodení skončila čierna guma na hokejkách Rusov. Tí sa okamžite vracajú naspäť do pásma Nemecka.
12:15
Ďalšie nahodenie Rusov od modrej skončilo mimo a konečne tak majú Nemci možnosť založiť svoj útok.
11:56
Rusi stihli prestriedať a vrátiť sa do nemeckej tretiny. Gricjukovo nahodenie od modrej skončilo v rohu pri mantineli a po niekoľkých súbojoch sa puk potom dostal naspäť na modrú, odkiaľ vystrelil Čajka. Jeho pokus bol zrazený na ochrannú sieť.
11:20
Strelec gólu Ponomarjov sa pokúsil o sólový prienik z pravého krídla, avšak neuspel a Nemci puk vyhodili za ruskú bránku.
11:00
Rusko v plnom počte.
10:27
Až Peterka zaviezol puk za ruskú bránku a dostal svojich spoluhráčov do tretiny súpera. Jeho spoluhráči sa však k strele nedostali a hrací predmet stratili.
09:55
Nemci sú inkasovaným gólom zjavne zaskočení a napriek početnej výhode sa im vôbec nedarí rozohrávka. Rusi ich nepúšťajú cez stredné pásmo.
09:15
09:15
goalRusko dalo gól!
Rusi otvárajú skóre vo vlastnom oslabení! Zborná vyhrala vhadzovanie a puk sa dostal na hokejku Čisťakova, ktorý pohotovo vysunul do samostatného úniku za nemeckú obranu VASILIJA PONOMARJOVA. Ten si puk potiahol pred bránkovisko a blafákom do ľavej strany poslal puk za pravý betón nemeckého gólmana Bugla. Asistencie: Semjon Čisťakov, Zachar Bardakov.
09:00
Vylúčenie v tíme Rusko (Daniil Čajka – 2 min., podrazenie).
08:45
importantFlade sa na ľavej strane útočnej tretiny uvoľnil a krížnou prihrávkou pred ruským bránkoviskom hľadal Henriquez-Moralesa, ktorý však na zadnej žŕdke puk dobre netrafil.
08:23
Rusi sa dostali pod tlak napádajúcich Nemcov, puk sa im ale podarilo udržať na hokejkách a nakoniec až po bloku jedného zo súperov skončil na ruskej striedačke.
07:50
Nemcom sa prechod stredného pásma nevydaril a znovu sa previnili proti pravidlám zakázaným uvoľnením.
07:36
Puk sa pri ľavom mantineli v nemeckej tretine dostal na hokejky Rusov. Po prihrávke Baškirova potom pohotovo strieľal k bližšej žŕdke Afanasjev, gólman Bugl bol ale opäť pripravený.
06:48
Čajka rozohral spoza svojej bránky útok, ktorý potom sám zakončil strelou od modrej. Tú brankár Bugl vyrazil a puk potom získali Nemci.
06:10
importantPeterka potiahol puk po pravom krídle do útočného pásma a prihrávkou medzi kruhy ho posunul na Stützleho, ktorý namieril do pravej žŕdky ruskej bránky.
05:47
Nemecko v plnom počte.
05:40
Amirov si nedokázal spracovať prihrávku na modrú čiaru a puk mu odskočil do stredného pásma. Zdá sa, že Nemci už oslabenie zvládnu.
05:12
Až na tretí pokus sa Rusi dokázali usadiť v útočnom pásme a po rýchlej kombinácii strieľal z voleja z pravého kruhu Muchamadullin. Brankár Bugl sa stihol presunúť a strelu chytiť na hrudi.
04:50
Ďalší útok Ruska dopadol veľmi podobne a po ďalšej strate puku vyhodil hrací predmet za ruskú bránku Gnyp.
04:25
Nemci začali oslabenie veľmi dobre a aj keď prvé vhadzovanie prehrali, tak puk dokázali získať a vyhodiť ho za Askarovovu bránku.
03:47
Vylúčenie v tíme Nemecko (Lucas Flade – 2 min., sekanie).
03:47
importantGroševovu strelu z ľavého krídla musel brankár Bugl vyraziť a potom dokázal nemecký gólman zlikvidovať i dorážku Groševa. Bude sa prvýkrát vylučovať.
03:13
Rusi podobne prišli o puk v strednom pásme a Elias sa okamžite vybral do útoku. Strelou z pravého kruhu do lapačky Askarova získal útočné pásmo.
02:32
Nemci stratili puk vo vlastnej tretine a pohotovú strelu Podkolzina musel zlikvidovať brankár Bugl.
02:18
Nevydarené nahodenie Nemcov končí zakázaným uvoľnením.
02:13
Afanasjevova strela z ľavej strany bola zrazená do rohu nemeckej tretiny, odkiaľ Nemci puk vyhodili do ruskej tretiny. Oba tímy striedajú.
01:39
Spolu s Peterkom a Stützlem si potom niekoľkokrát vymenil puk v ruskej tretine, k strele sa ale Nemci nedostali. Puk následne získali ruskí obrancovia.
01:10
Zborná sa prvýkrát usadila v útočnom pásme. Čisťakovova strela od modrej bola zablokovaná a Elias môže zaútočiť.
00:28
Úvodné buly vyhrali Nemci, Rusi však hneď ich prvý pokus o útok zastavili už v strednom pásme. Ruskí obrancovia potom zastavili i nahodenie Nemcov za vlastnou bránkou.
00:01
Stretnutie sa práve začalo.
Rusi budú hrať v červených dresoch, Nemci v bielych.
Oba tímy vychádzajú na hraciu plochu, zápas sa tak o malú chvíľu začne.
Úvodné zostavy:

Rusko: Askarov (Achťamov) – Čisťakov (A), Muchamadullin, Byčkov, Kuznecov, Kňazev, Kirsanov, Čajka, Šechovcov – Amirov (A), Chusnutdinov, Podkolzin (C) – Gricjuk, Baškirov, Afanasjev – Spiridonov, Safonov, Firstov – Grošev, Ponomarjov, Bardakov.

Nemecko: Bugl (Tiefensee) – Glötzl, Gnyp (A), Zimmermann, Münzenberger, Szuber, Raabe, Flade – Reisnecker, Dubé, Alberg – Stützle (C), Elias, Peterka (A) – Nijenhuis, Samanski, Schweiger – Chrobot, Henriquez-Morales, Schumacher.

Rozhodca: Kowalski, Menniti – Harris, Mackey (CAN).
importantCelý šampionát sa kvôli opatreniam na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19 hrá bez prítomnosti divákov.


Vzájomné zápasy

Tieto dva národné tímy sa proti sebe v minulom desaťročí postavili len dvakrát a oba zápasy skončili jasnými víťazstvami Ruska. V roku 2012 vyhrala zborná 7:0 a vlani v Ostrave 6:1.
Nemecko

Nemci sa museli vysporiadať s veľkým množstvom absencií kvôli koronavírusu, napokon však ťažkú situáciu zvládli a už s určitosťou dosiahnu svoje najlepšie umiestnenie v tomto tisícročí. V oslabenej zostave prehrali svoje dva úvodné zápasy s favoritmi skupiny Fínskom a Kanadou, potom však zrejme v kľúčovom zápase zdolali po predĺžení našich mladíkov a po dramatickom závere zápasu, v ktorom viedli už o štyri góly, nakoniec i tesne Švajčiarov (5:4). Jasnými lídrami nemeckého tímu je trojica Tim Stützle (5 gólov + 5 asistencií) – John Peterka (4+6) – Florian Elias (3+5), ktorá je v tabuľke produktivity na celom turnaji postupne v tomto poradí na 3.-5. mieste. Pre Nemcov je účasť vo štvrťfinále historickým rekordom, proti Rusom v ňom však sú jasným outsiderom.

Zápasy v skupine A:
Nemecko – Fínsko 3:5
Nemecko – Kanada 2:16
Slovensko – Nemecko 3:4 po predĺžení
Švajčiarsko – Nemecko 4:5
Rusko

Rusi postúpili do štvrťfinále z druhého miesta skupiny B, ktorá bola považovaná za papierovo ťažšiu. V nej utrpeli jedinú prehru, keď nedokázali streliť Čechom ani jeden gól a prehrali 0:2, ostatné zápasy však vyhrali. Okrem Rakúšanov, ktorí v tejto skupine nezískali ani bod, ukončili sériu švédskych výhier v základných skupinách MS v hokeji do 20 rokov a zdolali i výber USA. Keďže však Švédov nedokázali poraziť v riadnom hracom čase, tak sa práve USA dostalo pred Rusov do čela skupiny. V dnešnom zápase sú však Rusi i tak jasným favoritom a ak by nepostúpili do semifinále, tak by to bolo obrovské prekvapenie.

Zápasy v skupine B:
Rusko – USA 5:3
Česko – Rusko 2:0
Rakúsko – Rusko 1:7
Rusko – Švédsko 4:3 po predĺžení
Vitajte pri on-line prenose z prvého štvrťfinále Majstrovstiev sveta v hokeji do 20 rokov, v ktorom sa proti sebe postavia Rusko a Nemecko. Stretnutie sa začne o 18:00.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Nemci boli blízko prekvapenia, v semifinále si však zahrajú Rusi