Nórsko strelilo prvý gól, ale z víťazstva sa tešili Fíni

Fínski hokejisti zdolali aj Nórsko.
Fínski hokejisti zdolali aj Nórsko. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|16. feb 2018 o 00:00

Fínsko zdolalo Nórsko 5:1.

ZOH 2018 - skupinová časť

C-skupina:

Fínsko - Nórsko 5:1 (1:1, 1:0, 3:0)

Góly: 17. Tolvanen (Lepistö), 26. Tolvanen (Peltola), 43. Savinainen (Koskiranta), 48. Lepistö (Kontiola), 57. Manninen (Kontiola) - 7. Thoresen (Kristiansen, K. A. Olimb)

Rozhodovali: Hribik (ČR), Iverson (Kan.) - Dahmen (Švéd.), McIntyre (USA), vylúčení: 4:6, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, 4180 divákov.

Fínsko: Koskinen - Lepistö, Kivistö, Hietanen, Koivisto, Heiskanen, Ohtamaa, Kukkonen - Hartikainen, Kemppainen, Junttila -Peltola, Kontiola, Tolvanen - Manninen, Lajunen, Pyörälä - Enlund, Koskiranta, Savinainen - Osala

Nórsko: Haugen - Holös, Nörstebö, Bonsaksen, Sörvik, Johannesen, Ödegaard, Espeland - P. Thoresen, M. Olimb, K. A. Olimb - Reichenberg, Bastiansen, Rosseli Olsen - Salsten, K. Forsberg, S. Thoresen - Kristiansen, Roest, Röymark - Trettenes

PJONGČANG. Hokejisti Fínska zvíťazili aj vo svojom druhom zápase na ZOH v Pjongčangu, keď si v piatok poradili s Nórskom 5:1.

Pod ich triumf sa výrazne podpísal Eeli Tolvanen, ktorý strelil dva góly a vo veku iba osemnásť rokov sa zaradil medzi hlavných ťahúňov tímu.

Po dvoch dueloch má na konte už tri góly a tri asistencie a je na čele tabuľky produktivity turnaja.

Fíni, ktorí sú na čele tabuľky, zakončia svoje súboje v C-skupine v nedeľu o 13.10 SEČ v severskom derby s druhými Švédmi.

Duel v hale Kwandong rozhodne o víťazovi skupiny. Nóri si v rovnaký deň, no o deväť hodín skôr, zmerajú sily s Nemcami.

Online prenos Zimná olympiáda 2018 (ZOH, hokej): Fínsko - Nórsko

Olympijské Hry - muži Skupina C 2017/2018
16.02.2018 o 13:10
Fínsko
5:1
(1:1, 1:0, 3:0)
60' minúta
Ukončený
Nórsko
Prehľad
Góly a asistencie: 17. Tolvanen (Lepistö), 26. Tolvanen (J. Peltola), 43. Savinainen (Koskiranta), 48. Lepistö (Kontiola), 57. Manninen (Kontiola) – 7. S. Thoresen (Kristiansen, M. Olimb). Rozhodca: Hribik (Češko), Iverson (Kanada) – Dahmen (Švédsko), McIntyre (USA).
Prenos
Fínski hokejisti potvrdili úlohu favorita proti Nórom a dosiahli druhé víťazstvo na turnaji. Suomi síce prehrávali od siedmej minúty, keď skóroval Patrick Thoresen, no potom dokázali otočiť skóre. Dvoma gólmi sa o to postaral fínsky mladík Eeli Tolvanen, ktorý dosiahol na olympiáde už šesť kanadských bodov. Definitívne rozhodnutie však prišlo až v tretej tretine, keď Fíni pridali ďalšie tri góly. Postupne sa presadili Veli-Matti Savinainen, Sami Lepistö a Sakari Manninen.
Koniec zápasu.
59:18
Opäť musel riešiť Mikko Koskinen nahodenie puku od modrej čiary. Fínsky brankár však na tieto pokusy dobre vidí a nerobí zbytočné chyby.
58:34
Mattias Nörstebö dvakrát po sebe nebezpečne nastreľoval puk od modrej čiary, ale ten nikto z jeho spoluhráčov netečoval, takže Mikko Koskinen mal ľahkú prácu.
58:01
Necelé dve minúty pred záverečnou sirénou Lars Haugen prikryl puk v bránkovisku. Nasleduje vhadzovanie po jeho ľavici.
56:48
56:48
goalFínsko dalo gól! Je definitívne rozhodnuté. Nóri namiesto zníženia opäť inkasovali. Kontiola vystihol rozohrávku súpera, prihral pred bránu voľnému SAKARIMU MANNINENOVI a ten pohodlne skóroval. Asistencia: Petri Kontiola.
56:13
importantNóri si vytvorili tlak v útočnom pásme a takmer dokázali znížiť. Nenápadná strela od modrej čiary preletela okolo Koskinena a dopadla na žŕdku.
55:09
Nórski hokejisti sa opäť ubránili. Martin Röymark v závere fínskej presilovky vyviezol puk až za Koskinenovu bránu.
54:05
Krásna kombinácia fínskeho tímu. Na jej konci bol Teemu Hartikainen, ktorého strela spomedzi kruhov skončila na pozornom Haugenovi.
53:09
Nóri prežili jedno oslabenie, ale teraz ich čaká ďalšie. Henrik Ödegaard hral nedovolene so zdvihnutou hokejkou.
51:52
importantEeli Tolvanen mal na hokejke tretí gól. Fínsky mladík pálil z tradičnej pozície na pravom kruhu, ale nečakane minul odkrytú časť brány.
51:05
Mats Rosseli Olsen smeruje druhýkrát v tejto tretine na trestnú lavicu. Nórsky útočník zastavil Jukku Peltolu iba vďaka nedovolenému zákroku.
50:55
Nórom sa nedarí prepracovať do tesnej blízkosti brány. Preto skúšajú šťastie iba nahodenými pukmi z rôznych pozícií.
50:28
Fínski hokejisti bez väčších problémov prežili dvojminútové oslabenie. Nóri preverili Koskinena iba strelami od modrej čiary.
49:30
Nórsky výber stratil úvodnú minútu presilovky a ešte ani nedokázal vystreliť. Mattias Nörstebö poslal puk iba do hráča pred sebou.
48:28
Pred fínskou bránou vznikla menšia strkanica a rozhodcovia vylúčili iba jediného hráča. Na tresnú lavicu putoval za hrubosť Lasse Kukkonen.
48:28
Nóri mohli dosiahnuť kontaktný gól. Eirik Salsten chcel využiť neistý zákrok Mikka Koskinena, ale fínsky brankár včas priľahol puk.
47:54
47:54
goalFínsko dalo gól! Suomi dnes druhýkrát využili presilovku. SAMI LEPISTÖ dlho miešal s pukom na modrej čiare, využil dobré clonenie spoluhráčov pred bránou a jednoduchým nahodením namieril presne do siete. Asistencia: Petri Kontiola.
47:33
Mats Rosseli Olsen oslabil svoj tím. Nórsky forvard sa previnil seknutím ďalekom od vlastnej brány a odsedí si dve trestné minúty.
47:10
Miika Koivisto zaváhal v rozohrávke a doprial šancu súperovi. Strela nórskeho útočníka z ľavého krídla nemala správny smer.
45:42
Nóri momentálne prehrávajú o dva góly a nedokážu sa dostať do útočného pásma. Možno im pomôže prvá reklamná prestávka.
45:00
Mladučký obranca Miro Heiskanen si dovolil kľučku na modrej čiare, urobil si priestor na pravom krídle a strelou švihom preveril Haugena.
43:54
Nórskych hokejistov môžu mrzieť zbytočné zaváhania v defenzíve. V druhej tretine darovali gól Tolvanenovi a teraz aj Savinainenovi.
42:59
42:59
goalFínsko dalo gól! Nóri doplatili na chybu v rozohrávke. Alexander Bonsaksen prihral priamo na hokejku súpera a VELI-MATTI SAVINAINEN zblízka dokázal prekonať kvalitne chytajúceho Haugena. Asistencia: Jarno Koskiranta.
42:20
Tretia tretina je zatiaľ veľmi plynulá, pretože sa neprerušovalo. Hráči si však okrem úvodnej šance dávajú pozor a nenechávajú si priestor.
41:30
Petri Kontiola nevyužil odraz puku na to, aby sa dostal do brejku. Fínsky útočník narazil na nórskeho beka.
40:12
importantVeľká šanca Fínov. Hneď po buly sa dostal do samostatného úniku Jarno Koskiranta, ktorý ale namieril len do pripraveného Larsa Haugena.
40:01
Začala sa tretia tretina.
Prostredné dejstvo ponúklo jediný gólový moment. Eeli Tolvanen využil medzeru v nórskej defenzíve, dostal sa do samostatného nájazdu a zasunul puk medzi betóny Larsa Haugena. Po druhom presnom zásahu však Fíni zvoľnili a prekvapivo prenechali iniciatívu súperovi. Nóri si vypracovali pár zaujímavých príležitostí, no Mikko Koskinen všetkým pokusom odolal.
40:00
Druhá tretina sa skončila.
39:17
Lars Haugen schoval do lapačky strelu z ľavého kruhu. Fíni si však vybojovali vhadzovanie v útočnom pásme, kde môžu stráviť záver tretiny.
38:20
Alexander Bonsaksen kvalitne vystrelil príklepom bez prípravy od modrej čiary. Mikko Koskinen na jeho pokus dobre videl a predviedol úspešný zákrok.
37:48
Nóri si posúvali puk popri mantineli v útočnom pásme, ale nevedeli ho poriadne skrotiť na hokejkách, a tak nič nevymysleli.
36:56
Lars Haugen sa nebojí rozohrávky. Nórsky gólman často pomáha svojim spoluhráčom hokejkou, no vo väčšine prípadov to spôsobuje komplikácie.
35:30
Jani Lajunen chcel poprieť moje konštatovanie. Fínsky útočník prudko vystrelil švihom z ľavého kruhu, no minul nórsku bránu.
35:10
Fínski hokejisti po druhom góle zvoľnili a vpredu pôsobia príliš ľahkovážne. Larsa Haugena nezamestnali vážnejšou strelou už približne desať minút.
34:05
Mathis Olimb dostal výbornú prihrávku do pohybu a zdalo sa, že natlačí do koncovky, ale proti lepšie fyzicky disponovanému fínskemu obrancovi nedokázal vystreliť.
33:08
Fíni nezvládli prechod cez modrú čiaru. Joonas Kemppainen zvolil zbytočnú kľučku navyše a Julius Junttila vošiel do útočného pásma, takže vznikol ofsajd.
32:35
Nóri v týchto chvíľach zlepšili svoj výkon. Z ľavého krídla vystrelil švihom Tommy Kristiansen, Mikko Koskinen si pripísal ďalší úspešný zákrok.
32:09
Jani Lajunen je späť na ľadovej ploche. Nóri mali v presilovke problémy s kombináciou, ale dokázali párkrát ohroziť fínsku bránu.
31:20
Mats Rosseli Olsen pohotovo vystrelil z pravého kruhu a jeho nenápadný pokus mohol priniesť vyrovnanie. Mikko Koskinen puk vykopol do rohu.
30:40
Severania nezačali vôbec dobre. Nepresnou prihrávkou sa dostali mimo útočného pásma a musia tam opäť zaviesť puk.
30:09
Nóri v ostatných sekundách zlepšili svoj herný prejav a môžu sa pokúsiť o vyrovnanie v presilovke. Na trestnú lavicu odišiel Jani Lajunen za hákovanie.
29:20
Tommy Kristiansen neuspel v osobnom súboji pri mantineli. Tam mu nenechal žiaden priestor fínsky bek Tommi Kivistö.
28:32
importantNóri sa zbytočne tešili z gólu. Mathis Olimb síce dorážal do odkrytej brány, ale puk sa k nemu odrazil od ochrannej siete, takže hra nemohla pokračovať.
27:40
Fínski hokejisti urobili chybu v obrannom pásme a museli získať puk od nórskych súperov. Podarilo sa im to a teraz pokojne striedajú.
26:20
importantMohlo byť vyrovnané. Na opačnej strane klziska zostal sám pred bránou Mats Rosseli Olsen, ktorého bekhendový pokus zlikvidoval Mikko Koskinen.
25:32
25:32
goalFínsko dalo gól! Nóri prepadli v strednom pásme a pustili do samostatného úniku EELIHO TOLVANENA. Mladý útočník Jokeritu Helsinki urobil kľučku do bekhendu a poslal puk medzi betóny Larsa Haugena. Asistencie: Jukka Peltola.
24:47
Momentálne sledujeme rozháranú hru z oboch strán. Fíni to teraz potvrdili vyhodením puku na zakázané uvoľnenie.
23:33
Nóri nevyužili druhú presilovku v dnešnom zápase. Stále však zostávajú pri puku a tlačia sa pred bránu Mikka Koskinena.
22:48
Mikko Koskinen si našiel odrazený puk po nahodení Patricka Thoresena. Fínsky brankár radšej prerušil hru a dovolil spoluhráčom vystriedať.
22:12
Mattias Nörstebö zaváhal na modrej čiare a puk mu išiel do stredného pásma. Nóri musia začať akciu od nuly.
21:33
Petri Kontiola druhýkrát v tomto zápase oslabil svoj tím. Skúsený forvard dostal dve trestné minúty za podrazenie.
21:17
Joonas Kemppainen prihrával bekhendom pred bránu nórskeho tímu, ale tam nemal pripraveného žiadneho spoluhráča.
20:19
Jarno Koskiranta sa natlačil spoza brány pred Haugena a zblízka chcel prepasírovať puk za nórskeho gólmana. Nepodarilo sa mu to ani na dvakrát.
20:01
Začala sa druhá tretina.
Po úvodnej dvadsaťminútovke je stav vyrovnaný. Nóri prekvapili favorita využitou presilovkou v siedmej minúte, keď ich tlak premenil na gól skúsený Patrick Thoresen. Viac z hry však mali Fíni, ktorí postupne zvyšovali svoju prevahu a dočkali sa gólu. Rovnako v početnej výhode presne namieril mladík Eeli Tolvanen, pre ktorého to bol už piaty bod na turnaji.
20:00
Prvá tretina sa skončila.
19:27
Eirik Salsten zaviezol puk po pravom krídle až do blízkosti Koskinenovej brány, no bol tiesnený a nedokázal vystreliť alebo prihrať.
18:19
Fíni v závere úvodného dejstva kontrolujú hru a trávia veľa času v útočnom pásme. Ťažšie sa však dostávajú do gólových príležitostí.
17:39
Tommi Kivistö napriahol od modrej čiary. Puk smeroval na bránu, no zastavil sa na fínskom útočníkovi, ktorý stál pred Haugenom.
16:36
16:36
goalFínsko dalo gól! Je vyrovnané. Aj druhý presný zásah v zápase bol presilovkový. EELI TOLVANEN vypálil zo svojej obľúbenej pozície na pravom kruhu a jeho príklep prešiel do siete pomedzi betóny Larsa Haugena. Asistencia: Sami Lepistö.
16:15
Nóri budú hrať tretíkrát v zápase vo štvorici. Dve trestné minúty za podrazenie si odsedí obranca Mattias Nörstebö.
15:45
Nórski hokejisti strávili veľa času v útočnom pásme, ale bez vážnejšej šance. Napokon nepresne strieľal Niklas Roest z pravého kruhu.
14:10
Jonas Enlund našiel krížnou prihrávkou voľného kapitána Lasseho Kukkonena, ktorý dlhšie váhal so strelou a Nóri jeho pokus zblokovali.
13:18
Tommi Kivistö urobil chybu v rozohrávke a Nóri ihneď pohrozili. Z ostrého uhla zakončoval bekhendom Anders Bastiansen.
12:50
Lars Haugen musí byť ostražitý. Nórskeho brankára teraz Fíni skúšajú zakončeniami zo všetkých možných pozícií.
12:23
Druhá fínska presilovka zostala takisto nevyužitá. Nóri prežili dve oslabenia po sebe a teraz by mohli upokojiť hru.
11:40
Lepistö bol na konci všetkých fínskych kombinácií. Jeho tvrdé strely si nenašli cestu do brány, a tak Suomi prestriedali.
11:10
Sami Lepistö sa oprel do puku od modrej čiary, ale trafil iba pred sebou stojaceho súpera. Nóri dobre vykrývajú priestor.
10:23
Fínski hokejisti dostávajú ďalšiu výhodu presilovky. Dve trestné minúty za hákovanie si odsedíl nórsky útočník Mathis Olimb.
09:55
Jonas Enlund predviedol vydarenú individuálnu akciu. Dobre si prikryl puk, potiahol si ho do bekhendu, ale zakončoval nad bránu.
09:15
Suomi nepotvrdili výbornú presilovkovú bilanciu zo zápasu proti Nemcom. V prvej početnej prevahe nepredviedli ideálny výkon.
08:54
Fíni vynikajúco zakombinovali na jeden dotyk. Juuso Hietanen vyslal delovku od modrej čiary, ktorá skončila na pripravenom Haugenovi.
08:00
Nórski hokejisti získali puk v obrannom pásme a dokázali ho vyhodiť až za Koskinena. Oba tímy preto striedajú.
07:15
Fínsky tím bude môcť vyrovnať v presilovke. Steffen Thoresen sa previnil pri napádaní súpera držaním a odpyká si dve trestné minúty.
06:29
06:29
goalNórsko dalo gól! Veľký presilovkový tlak napokon priniesol otvárací presný zásah. V neprehľadnej situácii pred bránou dorážal najmä aktívny Tommy Kristiansen, no puk si napokon našiel PATRICK THORESEN a nekompromisne rozvlnil sieť. Asistencie: Tommy Kristiansen, Mathis Olimb.
05:28
importantMats Rosseli Olsen výborne vystrelil švihom z ľavého kruhu. Nórsky útočník poslal puk do bránkovej konštrukcie.
04:50
Fíni budú hrať v oslabení. Petri Kontiola sa previnil nedovoleným bránením pri vlastnej striedačke a putoval na trestnú lavicu.
03:42
importantNórski hokejisti mohli udrieť hneď z prvej vážnejšej strely. Pred bránou zostal voľný Mathis Olimb, ktorý zblízka trafil len Mikka Koskinena.
02:57
Nóri zatiaľ evidentne ťahajú za kratší koniec a chcú sa vyrovnať svojmu hokejovejšiemu súperovi aspoň tvrdosťou pri mantineloch.
02:02
importantVeľká šanca Fínov. Petri Kontiola dostal ideálnu prihrávku do jazdy a smeroval sám na Haugena. Jeho strela príklepom však minula cieľ.
01:47
Juuso Hietanen zostal nepokrytý na pravom kruhu, vypýtal si puk, ale na poslednú chvíľu k nemu pristúpil nórsky obranca.
00:55
Elitná nórska formácia strávila celé prvé striedanie v obrannej tretine. Mathis Olimb aspoň vytiahol puk do neutrálnej zóny.
00:22
Fíni vyhrali úvodné buly a dostali sa do útočného pásma. Nórska defenzíva vydolovala puk pri mantineli a snaží sa ho vyhodiť preč.
00:01
Stretnutie sa práve začalo.
Úvodné zostavy:

Fínsko: Koskinen (Metsola) – Kivistö, Lepistö (A), Hietanen, Koivisto, Heiskanen, Ohtamaa, Kukkonen (C) – Hartikainen, Kemppainen, Junttila – J. Peltola, Kontiola (A), Tolvanen – J. Lajunen, Pyörälä, Manninen – Enlund, Koskiranta, Osala – Savinainen.

Nórsko: Haugen (Haukeland) – Holös (C), Nörstebö, Bonsaksen, Sörvik, Johannesen, Ödegaard, Espeland – P. Thoresen (A), M. Olimb (A), K. A. Olimb – Reichenberg, Bastiansen, Rosseli Olsen – Salsten, K. Forsberg, S. Thoresen – Trettenes, Kristiansen, Röymark – Roest.
Vítame vás pri sledovaní on-line prenosu z olympijského hokejového turnaja v Pjongčangu. V rámci druhého kola zápasov v C-skupine na seba narazia Fínsko a Nórsko.

Fínsko včera úspešne odštartovalo svoje pôsobenie pod piatimi kruhmi. V úvodnom dueli základnej skupiny zdolalo Nemecko 5:2 a potvrdilo úlohu favorita. Suomi pricestovali do dejiska turnaja s výberom, v ktorom hrajú prím hokejisti z KHL. Fíni ich zobrali až šestnásť, čo je najviac, ak neberieme do úvahy ruský tím. Práve muži z najkvalitnejšej európskej súťaže sa vo veľkej miere postarali o víťazstvo nad Nemeckom. Štyri body vrátane jedného presného zásahu si pripísal mladík Eeli Tolvanen, jeden gól strelili Sami Lepistö a Joonas Kemppainen. Do streleckej listiny sa ešte zapísali kapitán Lasse Kukkonen z fínskej Liigy a Mika Pyorälä zo švajčiarskej NLA.

Nórsko je po prvom zápase olympijského turnaja bez bodu, keď podľahlo Švédsku jasne 0:4. V súboji dvoch severských tímov vyslalo na brankára Fastha iba sedemnásť striel, z ktorých sa neujala ani jedna. Nórom nepomohla v ofenzíve ani prítomnosť bratov Olimbovcov či skúseného Patricka Thoresena. Proti Švédom sa museli sústrediť predovšetkým na obranu a pomáhali brankárovii Larsovi Haugenovi, ktorý inkasoval štyrikrát z hokejok Lindholma, Landera, Everberga a Wikstranda. Podobný scenár sa dá očakávať aj v dnešnom zápase proti Fínom, pretože Nóri budú opäť v pozícii papierových outsiderov.

Fínsko a Nórsko hrali proti sebe aj v základnej skupine predchádzajúcich olympijských hier v Soči. Suomi vtedy triumfovali jasne 6:1, no mali vo svojom kádri aj hviezdy z NHL. Od olympijského víťazstva odohrali tieto dve reprezentácie štyri vzájomné duely a vždy sa radovali Fíni.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Nórsko strelilo prvý gól, ale z víťazstva sa tešili Fíni