Ideme, pripravte sa. Ruskí zápasníci rešpektujú podmienky a v Paríži chcú súťažiť

Nadežda Sokolová.
Nadežda Sokolová. (Autor: REUTERS)
REUTERS|3. jún 2024 o 11:35

Šéfovia ruských športov v niekoľkých disciplínach sa odmietajú podriadiť požiadavkám, ktoré považujú za ponižujúce.

PARÍŽ. Ruská zápasníčka Nadežda Sokolová je odhodlaná zúčastniť sa na olympijských hrách v Paríži, aj keby to znamenalo, že bude štartovať ako nezávislá.

Sokolová, jedna z najlepších ruských zápasníčok vo voľnom štýle, a desiatky ďalších ruských a bieloruských športovcov, ktorí sa toto leto usilujú o olympijskú slávu, budú musieť súťažiť bez vlajky alebo hymny svojej krajiny.

Šéfovia ruských športov v niekoľkých ďalších disciplínach vrátane boxu, gymnastiky a rytmickej gymnastiky uviedli, že ich športovci na hry nepôjdu, pretože sa odmietajú podriadiť požiadavkám, ktoré považujú za ponižujúce a nespravodlivé.

Členovia zápasníckeho družstva - športu, ktorému Moskva na hrách tradične dominuje - však tvrdia, že sú odhodlaní dostať sa do Paríža.

"Trénovali sme celý život," povedala 27-ročná Sokolová agentúre Reuters počas prestávky v tréningu v Moskve.

"Naším snom, naším cieľom sú olympijské hry, takže aj keď bez vlajky (pôjdeme)."

Hry, ktoré sa tradične považujú za politicky neutrálnu oslavu športu, boli v období pred ich začiatkom 26. júla sprevádzané kontroverziami súvisiacimi s Ukrajinou.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) požadoval, aby ruskí a bieloruskí športovci pred tým, ako budú môcť súťažiť, prešli prísnou previerkou, ktorá má zabezpečiť, aby nepodporovali konflikt Moskvy na Ukrajine.

Rusom a Bielorusom bolo pôvodne zakázané súťažiť na medzinárodnej úrovni po začatí tzv. špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine, ktorú Kremeľ čiastočne spustil z bieloruského územia vo februári 2022.

V období pred Parížom Moskva obvinila MOV zo zapojenia sa do "sprisahania" s cieľom vylúčiť špičkových ruských športovcov a nahnevane odmietla obvinenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, že Rusko môže mať plány na zlomyseľné zameranie hier.

Rusko dalo jasne najavo, že si neželá zopakovanie letných olympijských hier v Los Angeles v roku 1984, ktoré Sovietsky zväz a mnohé štáty východného bloku bojkotovali po tom, ako Moskva obvinila Washington z podnecovania "protisovietskej hystérie".

Nadežda Sokolová.
Nadežda Sokolová. (Autor: REUTERS)

Spojené štáty bojkotovali olympijské hry v Moskve v roku 1980 kvôli sovietskej invázii do Afganistanu.

Oleg Matycin, ktorý bol ruským ministrom športu až do májovej zmeny vlády, vyzval ruských športovcov, aby tento rok olympiádu nebojkotovali, ale povedal, že rozhodnutie o účasti závisí od každého jednotlivého športovca.

Ruský zápasnícky tím má v Paríži k dispozícii miesta pre 16 športovcov a tréneri tvrdia, že plánujú využiť všetky, aby si uctili roky tvrdej práce pretekárov.

Hlavný tréner zápasníkov vo voľnom štýle Chadžimurat Gatsalov povedal, že jeho športovci v Paríži neprejavia "žiadnu agresiu" voči Ukrajincom. Viacerí ukrajinskí športovci odmietli na nedávnych súťažiach podať ruku svojim ruským súperom.

Konflikt na Ukrajine sa jedného dňa skončí, povedal Gatsalov pre agentúru Reuters, "ale my budeme (musieť) žiť ďalej".

Zdá sa však, že politika napriek tomu zasahuje do ruského zápasníckeho tímu.

Družstvo dostalo v apríli ranu, keď MOV rozhodol, že dvojnásobný olympijský víťaz Abdulrašid Sadulajev nemôže súťažiť v Paríži po tom, ako sa objavili nové informácie o jeho podpore konfliktu na Ukrajine.

Matytsin, bývalý minister športu, povedal novinárom, že parížske hry nebudú "plnohodnotné" bez Sadulajeva, ktorého nazval "nielen majetkom národného športu, ale majetkom svetového športu".

Obklopený fanúšikmi po tom, ako v máji získal titul majstra sveta v zápasení v Moskve, 27-ročný Sadulajev povedal, že nestratil nádej, že sa do Paríža ešte nejako dostane.

"Niekde v kútiku duše som si istý, že pôjdem," povedal Sadulajev, ktorý získal zlato na hrách v Riu de Janeiro v roku 2016 a v Tokiu 2020.

Hlavný tréner Gatsalov má pre svojich športovcov jednoduchý odkaz: "Ideme. Pripravte sa."

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Ideme, pripravte sa. Ruskí zápasníci rešpektujú podmienky a v Paríži chcú súťažiť