Obloha nad Parížom bude počas otváracieho ceremoniálu OH na šesť hodín úplne uzavretá

Kontrolná letecká veža na letisku Charlesa de Gaullea v Paríži.
Kontrolná letecká veža na letisku Charlesa de Gaullea v Paríži. (Autor: TASR/AP)
SITA|25. apr 2024 o 15:05

Letecké spoločnosti už dostali upozornenie na plánovanú uzávierku vzdušného priestoru nad francúzskou metropolou.

PARÍŽ. Počas otváracieho ceremoniálu tohtoročných olympijských hier v Paríži bude obloha nad regiónom okolo francúzskej metropoly na šesť hodín úplne uzavretá v rámci masívnej bezpečnostnej operácie.

V stredu o tom informoval prevádzkovateľ parížskych letísk. Augustin de Romanet, predseda Aéroports de Paris, uviedol, že letecké spoločnosti sú vopred varované pred uzávierkou a povedal, že budú musieť lietať okolo obmedzeného vzdušného priestoru.

"Šesť hodín nebude nad parížskym regiónom žiadne lietadlo,“ povedal Augustin de Romanet v rádiu France Info.

Bezletová zóna sa rozšíri v okruhu 150 kilometrov okolo Paríža, informoval tiež úrad civilného letectva a minister vnútra Gérald Darmanin.

Najmenej jedno francúzske vojenské pozorovacie lietadlo AWACS bude počas olympijských hier strážiť oblohu pomocou svojho výkonného radaru na sledovanie akýchkoľvek potenciálnych vzdušných hrozieb.

Parížania pripravujú unikátny ceremoniál. Premiérovo by sa otvorenie OH malo konať mimo štadióna.

Keďže sa však podujatie chystá počas zúriacej vojny na Ukrajine aj v Pásme Gazy, úvod prestížneho podujatia môže byť zraniteľný voči možnému útoku. Francúzske úrady spomenuli napríklad možný útok dronom.

Donedávna organizátori nepripúšťali alternatívu, že ceremoniál presunú. Pred niekoľkými dňami však francúzsky prezident Emmanuel Macron priznal, že organizátori majú pripravenú alternatívu, ak by z bezpečnostného hľadiska nebolo možné ceremoniál hostiť na rieke Seina.

Ak by hrozba neumožnila hostiť otvárací ceremoniál v centre Paríža, mohli by ho presunúť na národný štadión Stade de France. Alternatívou je aj limitovať presun jednotlivých výprav iba na krátky úsek Seiny medzi Eiffelovou vežou a parkom Trocadero.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Obloha nad Parížom bude počas otváracieho ceremoniálu OH na šesť hodín úplne uzavretá