26.07.2024 09:00
Deň 0
Paríž 2024
Live

Kto bude kráľ šprintu a ako budú páliť Slovenky? Pozrite si tucet očakávaní OH v Paríži

Olympijské kruhy pred parížskou radnicou.
Olympijské kruhy pred parížskou radnicou. (Autor: TASR/AP)

Hry v Paríži slávnostne otvoria v piatok.

PARÍŽ. Zvládnu organizátori veľkolepý otvárací ceremoniál? Zastaví niekto americký basketbalový tím na ceste za zlatom?

Olympijské hry ponúknu množstvo zaujímavých príbehov a športových súbojov. Vybrali sme dvanásť, ktoré určite budú pútať pozornosť fanúšikov.

Ako zvládne Paríž otvárací ceremoniál?

Bude to jeden z najväčších ťahákov parížskych hier. Otvárací ceremoniál sa po prvýkrát neuskutoční na štadióne.

Organizátori ho situovali na šesť kilometrov dlhý úsek rieky Seina od mosta, ktorému dala meno slávna Napoleonova bitka pri Slavkove na Morave (Pont d'Austerlitz), až po námestie Trocadéro.

Tisíce športovcov, ale aj účinkujúcich sa budú plaviť po rieke na viac než sto lodiach.

„Rád by som ukázal Francúzsko v celej jeho rozmanitosti,“ povedal režisér ceremoniálu Thomas Jolly. Scenár, vrátane zapálenia olympijského ohňa, sa drží v tajnosti.

Organizátori dbajú na prísne bezpečnostné opatrenia, na tribúnach a pozdĺž rieky by malo byť okolo tristotisíc ľudí.

Ceremoniál sa začne v piatok 26. júla o 18:30, potrvá asi štyri hodiny a jeho záverečná časť sa uskutoční pri západe slnka. Predpoveď počasia je priaznivá.

Ako dopadne Bilesovej comeback?

V Tokiu bola pred troma rokmi jedna z najsledovanejších športovkýň.

Po tom, čo v Riu 2016 získala americká gymnastka štyri zlaté a jednu striebornú medailu, mnoho krajanov v nej videlo najväčšiu hviezdu hier.

Bilesová však odišla z Tokia len s jednou striebornou a jednou bronzovou medailou. Napísala však veľmi silný príbeh.

Simone Bilesová so zlatou medailou z OH Rio de Janeiro 2016.
Simone Bilesová so zlatou medailou z OH Rio de Janeiro 2016. (Autor: TASR/AP)

Američanka odstúpila zo súťaže družstiev a postupne sa odhlásila aj zo všetkých individuálnych finálových disciplín okrem úplne poslednej, ktorou bola kladina.

Bilesovú v Tokiu zradila jej výnimočná schopnosť orientácie vo vzduchu pri náročných gymnastických prvkoch.

Psychický blok spôsobila podľa nej kombinácia viacerých faktorov - trauma z minulosti (sexuálne ju zneužíval lekár gymnastickej reprezentácie), izolácia spôsobená pandémiou Covid-19 a najmä pocit, že na svojich pleciach nesie ťarchu celého sveta.

„V predvečer pretekov som už nedokázala udržať svojich démonov na uzde,“ opísala svoje pocity.

Bilesová uprednostnila duševné zdravie pred súťažením. Pre mnohých sa stala hrdinkou, iní ju kritizovali, že to zabalila. 

Po olympiáde si dala dva roky pauzu. Vrátila sa v auguste 2023.

V máji tohto roka suverénne ovládla americký šampionát v gymnastike. V 27 rokoch bude najstaršia členka amerického gymnastického tímu na olympiáde od 50. rokov minulého storočia.

Ako dopadne jej comeback?

Zaujme divákov pouličný tanec?

Breaking je jedným z elementov pouličnej kultúry, ktorá sa formovala v Bronxe v sedemdesiatych rokoch. Tanečníci si merali sily v pouličných súbojoch, kto je zručnejší.

V Paríži sú tanečné súboje vôbec prvýkrát súčasťou olympijských hier. Doteraz bol tanec súčasťou hier len na ľade a na korčuliach.

V breakingu sa predstaví 16 b-boys a rovnaký počet b-gils.

Breaking je viac ako šport, je to súčasť kultúry, navyše sa mu v minulosti venovalo viacero známych osobností ako Vin Diesel, Wesley Snipes či futbalista Rio Ferdinand.

Pri breakingu vystupujúci predvádzajú akrobatické figúry, saltá, efektné piruety a všetko pri hudobnom podmaze dídžeja.

Breaking sa môže stať jedným z najsilnejších momentov hier, pretože spája fyzický prejav s umením, je atraktívny, dynamický a sprevádzaný rytmickou hudbou. 

Slovensko nemá v súťaži svoje zastúpenie. Favoritmi sú Litovka Dominika Banevič (Nicka), Japonka Ajumi Fukušima (Ayumi), Američan Victor Montalvo (Victor), Kanďan Philip Kim (Phil Wizard) a Šigejuki Nakarai (Shigekix).

Súťaž mužov, teda b-boys, sa uskutoční 9. augusta, b-gils budú súperiť 10. augusta.

Djokovičov posledný pokus

Tenista Novak Djokovič vyhral v kariére 24 grandslamových turnajov, so Srbskom oslávil triumf v Davis Cupe, len na prémiách zarobil vyše 180 miliónov dolárov, ale v bohatej zbierke úspechov mu jeden stále chýba. Zlato z olympiády.

Novak Djokovic vo finále Wimledonu 2024.
Novak Djokovic vo finále Wimledonu 2024. (Autor: TASR/AP)

V Paríži bude štartovať na svojich piatych olympijských hrách. Z Pekingu 2008 má bronz, keď v semifinále prehral v troch setoch s Rafaelom Nadalom.

Solbjork Minke Andersonová.
dnes 07:49
Dánsku cyklistku zrazilo auto, sen o olympijských hrách sa jej rozplynulNamiesto Andersonovej bola do Paríža povolaná dánska šampiónka v cestných pretekoch Rebecca Koernerová.
dnes 07:49
Bev Prestamnová.
dnes 08:00
Ženský tím Kanady sa rozpadá. Po incidente s dronom opustila reprezentáciu aj hlavná trénerkaČlen kanadskej futbalovej reprezentácie žien sledoval tréning Nového Zélandu pomocou dronu.
dnes 08:00
Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Paríž 2024»Kto bude kráľ šprintu a ako budú páliť Slovenky? Pozrite si tucet očakávaní OH v Paríži