O športovcoch vravel, že by mali byť poctení, že môžu bojovať za vlasť. Pozdňakov teraz odstúpil

Stanislav Pozdňakov
Stanislav Pozdňakov (Autor: REUTERS)
Miloslav Šebela|16. okt 2024 o 12:40

Prezident Ruského olympijského výboru sa nečakane vzdal funkcie.

BRATISLAVA. Ruský šport prechádza v posledných týždňoch zmenami. Štát sa snaží ešte viac dostať športové zväzy pod svoju kontrolu a na športových zväzoch prichádza k výmene prezidentov. A zmena sa týka aj najvyššieho postu – prezidenta Ruského olympijského výboru.

Z funkcie sa rozhodol odstúpiť Stanislav Pozdňakov. Jeho odstúpenie je nečakané. Bol totiž zástancom politiky Kremľa a dlhodobo ju podporoval.

Po začiatku vojny na Ukrajine rezonoval jeho výrok, že aj športovci by mali prejaviť svoje vlastenectvo tým, že pôjdu bojovať na Ukrajinu. 

„Športovci, ktorí dostanú povolávací rozkaz, by sa mali cítiť poctení tým, že môžu bojovať za svoju krajinu. Z pohľadu Ruského olympijského výboru (ROV) považujeme ako občania krajiny službu vlasti za česť a povinnosť každého občana, vrátane reprezentantov,“ tvrdil pred dvomi rokmi.  

Pod jeho vedením boli bez vlajky

Pozdňakov má podiel na tom, že MOV pred rokom pozastavil členstvo Ruského olympijského výboru. Rusi totiž priamo porušili Olympijskú chartu.

Za svojich členov prijali regionálne výbory Doneckej, Chersonskej, Luhanskej a Záporožskej oblasti, ktoré sú na okupovaných územiach. Tým narušil celistvosť Ukrajiny.

Svoje odstúpenie zdôvodnil, že aj šport si vyžaduje centralizované riadenie.

„Geopolitické výzvy, ktorým naša krajina čelí, si vyžadujú zefektívnenie a centralizáciu riadenia kľúčových oblastí činnosti vrátane vrcholového športu,“ vysvetlil Pozdňakov svoj odchod. 

Pod pojmom „geopolitické výzvy“ je vojna na Ukrajine. Od jej začiatku vo februári 2022 je ruský šport v medzinárodnej izolácii.

V poslednom roku sa mnoho medzinárodných športových federácií rozhodlo pre návrat Rusov na súťaže. Výnimkou bol Medzinárodný olympijský výbor, ktorý na hry do Paríža pustil len malú hŕstku Rusov aj to s prísne neutrálny statusom. 

Dalo by sa povedať, že Pozdňakov bol v pozícii akéhosi krízového manažéra a mal za úlohu Rusov vrátiť na olympijské hry. No počas jeho funkčného obdobia od mája 2018 neštartovalo Rusko na žiadnej olympiáde bez obmedzení.

Od roku 2018 to bol trest za bezprecedentné porušovanie antidopingových pravidiel počas ZOH 2014 v Soči. Na OH 2018 až 2022 štartovali športovci pod vlajkou Ruského olympijského výboru, no na ich účasť sa nevzťahovali ďalšie obmedzenia. 

Zať Rusko zavrhol

V Paríži už museli štartovať ako neutrálni individuálni športovci. Pozdňakov označil tenistov, ktorí chceli na hrách štartovať za „zahraničných agentov“.

Aj v Rusku vnímali tieto slová ako veľmi ostré a Kremeľ neskôr vydal vyhlásenie, že športovci sa môžu slobodne rozhodnúť, kto bude v Paríži súťažiť.

Denník Sport express tvrdí, že za rezignáciou Pozdňakova môžu byť príliš kritické vyjadrenia smerom k reprezentantom. 

Pozdňakov je bývalý šermiar, štvornásobný olympijský víťaz a 10-násobný majster sveta. Pred dvomi rokmi sa v ruských médiách písalo aj o jeho súkromí. 

Jeho zať Konstantin Lochanov, tiež reprezentant v šerme, sa rozhodol po začiatku vojny na Ukrajine ujsť.

Práve v deň začiatku invázie bol v Berlíne, kde ho operovali. Keď sa po operácii zobudil a zistil, že prišlo k invázii, rozhodol sa, že späť sa nevráti.

Po rehabilitácii odletel do Spojených štátov a chcel, aby za ním prišla aj manželka, dcéra Pozdňakova. 

„Nemohol som ostať žiť v krajine, ktorá zabíja nevinných Ukrajincov. Som proti vojne. Podporujem Ukrajincov, rovnako aj ukrajinských šermiarov. Mrzí ma, že som o tom nehovoril skôr,“ vyjadril sa Lochanov v rozhovore pre New York Times. 

Pozdňakov v reakcii na útek zaťa povedal, že je to prejav frivolnosti. „Je to smutný osud vystrašených milovníkov malinového frappé a žltých skútrov,“ reagoval.

Jeho dcéra Sofia priznala, že si nedovolila z Ruska ujsť, hoci ju manžel volal. Ak by to urobila, rodina by ju zatratila a vymazala zo svojho života. „To bol pre mňa najkrajší darček ku dňu otcov,“ dodal Pozdňakov. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»O športovcoch vravel, že by mali byť poctení, že môžu bojovať za vlasť. Pozdňakov teraz odstúpil