Rusi a Bielorusi na Ázijských hrách nebudú z technických príčin, uviedlo vo vyhlásení MOV

Olympijská a ruská vlajka.
Olympijská a ruská vlajka. (Autor: TASR/AP)
SITA|3. sep 2023 o 13:41

Podujatie sa uskutoční od 23. septembra v čínskom meste Chang-čou.

BRATISLAVA. Športovci z Ruska a Bieloruska sa nepredstavia na tohtoročných Ázijských hrách, ktoré sa od 23. septembra do 8. októbra uskutočnia v čínskom meste Chang-čou.

Ako referuje web insidethegames.biz, Medzinárodný olympijský výbor (MOV) dospel k záveru, že takýto plán je „nerealizovateľný“.

Ázijská olympijská rada (OCA) na svojom valnom zhromaždení v thajskom Bangkoku v júli odhlasovala, že umožní až 500 športovcom z týchto dvoch krajín súťažiť na Ázijských hrách. MOV vtedy súhlasil s tým, že preskúma návrh OCA.

„Koncept účasti športovcov s ruským a bieloruským pasom na Ázijských hrách 2023 bol preskúmaný tak, ako sa diskutovalo na olympijskom samite v decembri 2022, ale z technických príčin to nebude možné,“ uvádza sa vo vyhlásení MOV.

Hovorca OCA pre web insidethegames.biz povedal, že „na Ázijských hrách nebudú žiadni ruskí a bieloruskí športovci a je to rozhodnutie MOV, nie OCA“.

MOV v marci rozhodol, že individuálni športovci z oboch krajín by mali byť znovu zaradení do medzinárodných súťaží ako „neutrálni“ za predpokladu, že nepodporujú vojnu na Ukrajine a nemajú napojenie na armádu.

Podľa podmienok neutrality MOV nemôžu športovci z Ruska a Bieloruska súťažiť pod vlajkou a hymnou svojej krajiny a nemôžu ani prezentovať národné symboly.

V roku 2022 pritom MOV sám inicioval plošný zákaz pre reprezentantov oboch krajín po tom, ako vo februári minulého roka Rusi aj s pomocou Bielorusov vojensky napadli Ukrajinu a vojna stále trvá.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Rusi a Bielorusi na Ázijských hrách nebudú z technických príčin, uviedlo vo vyhlásení MOV