Nová olympijská známka je v znamení lukostreľby, šípom ju pokrstila Miškovská

Alexandra Miškovská strieľa do novej známky šíp.
Alexandra Miškovská strieľa do novej známky šíp. (Autor: soŠV/SAMUEL GALICA)
TASR|28. jún 2024 o 15:52

Olympijská známka vychádza ako dvojznámka spolu s paralympijskou.

BRATISLAVA. Slovenský olympijský a športový výbor v piatok predstavil známku k nadchádzajúcim Hrám XXXIII. olympiády aj k následným paralympijským hrám v Paríži.

Príležitostné slovenské poštové známky majú zhodne netradičný lukostrelecký námet a vyšli v náklade 100.000 kusov v nominálnej hodnote 1,50 eur.

Na 66. valnom zhromaždení pokrstila známku šípom lukostrelkyňa Alexandra Miškovská, ktorá súťažila na OH 2016 ešte ako Longová.

Pracovníčka športového oddelenia SOŠV tak symbolicky odštartovala cestu slovenskej olympijskej výpravy do Paríža. Olympionička v lukostreľbe bude vo výprave pôsobiť ako administrátorka.

Autorom známky je renomovaný akademický maliar Peter Augustovič. "Prvú olympijskú známku s tematikou lukostreľby vydal 15. júna 1960 Irán k Hrám XVII. olympiády v Ríme.

Druhú o dva mesiace neskôr pri tej istej príležitosti vydalo aj Maďarsko. Išlo o známky, ktoré však lukostreľbu zobrazovali v jej historickom kontexte a nie v športovom, nakoľko v tom čase lukostreľba ani nebola v programe hier," vysvetľuje pre olympic.sk znalec poštových známok Peter Osuský.

Slovenská známka k OH a PH 2024.
Slovenská známka k OH a PH 2024. (Zdroj: olympic.sk)

"Prvá lukostrelecká, aj keď neolympijská, známka bola vydaná v Československu v roku 1957. Vyšla v sérii Šport pri príležitosti konania majstrovstiev sveta v lukostreľbe, ktoré sa konali v Prahe.

Autor návrhu bol Jan Černý. Vyšla v náklade 3.410.000 ks v nominálnej hodnote 60 halierov," pokračoval.

Slovenská pošta vydáva pravidelne na počesť konania OH a ZOH poštové materiály v súčinnosti so Slovenským olympijským a športovým výborom.

"K filatelii a vôbec k poštovým službám mám vzťah od detstva, veď obaja rodičia pracovali ako vedúci pošty. Spracovať športový námet bola pre mňa nová skúsenosť.

Som rád, že od začiatku realizácie som mohol spolupracovať s Alex Miškovskou, ktorá ma voviedla do tajov krásneho športu, akým lukostreľba je.

A nakoniec sa stala aj dokonalým modelom pri realizácii návrhu. Pre moju generáciu totiž luk predstavoval najmä detskú romantiku spojenú s indiánskymi príbehmi Karla Maya," uviedol pre olympic.sk Augustovič.

Olympijská známka vychádza ako dvojznámka spolu s paralympijskou. Jej námetom je paralukostrelec.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Nová olympijská známka je v znamení lukostreľby, šípom ju pokrstila Miškovská