Mexičania prejavili záujem hostiť OH, v hre sú dva termíny

Olympijské hry - ilustračné foto.
Olympijské hry - ilustračné foto. (Autor: TASR/AP)
SITA|25. mar 2023 o 16:00

Záujem majú aj Anglicko, Katar či Kórejská republika.

LAUSANNE. Mexiko reálne zvažuje možnosť organizovať olympijské hry v roku 2036 alebo 2040 a údajne už má na to pripravenú väčšinu potrebnej infraštruktúry.

V minulosti sa v Mexiku konali OH v roku 1968, oficiálne ich hostilo hlavné mesto Mexico City.

Ako je známe, najbližšie olympijské hry sa už v lete 2024 uskutočnia v Paríži, o štyri roky príde na rad americké mesto Los Angeles a v roku 2032 austrálske Brisbane.

Okrem Mexika nad podaním oficiálnej kandidatúry na organizáciu OH 2036 zvažujú aj viaceré ďalšie krajiny vrátane Egypta, Anglicka, Indie, Indonézie, Kataru či Kórejskej republiky.

Ak by Medzinárodný olympijský výbor (MOV) dodržal nepísané pravidlo o rotácii kontinentov pri organizácii OH, najväčšiu šancu získať ich pre rok 2036 by mali mať záujemcovia z Afriky či Ázie.

Mexický minister zahraničných Marcelo Ebrard a prezidentka Mexického olympijského výboru María José Alcaláová sa v piatok stretli s prezidentom MOV Thomasom Bachom a doručili mu oficiálny list, v ktorom informovali o zámere Mexika uchádzať sa o OH.

Zatiaľ nie je známy, v ktorom regióne by Mexičania chceli hostiť najlepších športovcov z celého sveta. Podľa Ebrarda a Alcaláovej vznikne špeciálny výbor, ktorý sa bude zaoberať možno kandidatúrou.

Vlani v októbri generálny riaditeľ MOV Christophe De Kepper informoval že sa zhováral s predstaviteľmi desiatich krajín zo štyroch rôznych kontinentov, ktoré majú záujem v budúcnosti hostiť olympijské hry.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Mexičania prejavili záujem hostiť OH, v hre sú dva termíny