Koho musia Rusi zabiť, aby zložili ružové okuliare? Ukrajinci zvažujú bojkot olympiády

Ukrajinská atlétka Jaroslava Mahučichová.
Ukrajinská atlétka Jaroslava Mahučichová. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|11. dec 2023 o 11:05

Starostlivo to zvážime, vraví minister športu Ukrajiny.

BRATISLAVA. Rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru povoliť účasť ruských a bieloruských športovcov na letných olympijských hrách v Paríži vyvolalo veľký ohlas aj silné emócie. 

Ruský minister športu Oleg Maticyn vraví, že je to diskriminácia. Ukrajinský minister Matvij Bidnyij rozhodnutie MOV a Thomasa Bacha odsúdil. 

„Medzinárodnému olympijskému výboru sme vysvetlili, že ruskí športovci majú rovnaké pasy ako okupanti, ktorí zabíjajú Ukrajincov. Čiastočne nesú zodpovednosť za smrť Ukrajincov aj oni,“ napísal Bindyj na Facebooku.

MOV ich prešľapy toleruje

Bindyj upozornil, že Rusi v minulosti trikrát porušili olympijské prímerie a pripravujú alternatívne hry na svojom území. Propagandisti okrem toho hrozia, že do Paríža prídu s tankami. 

„Čo ešte musí Rusko urobiť, koho ešte musí Rusko zabiť, aby si Medzinárodný olympijský výbor konečne zložil ružové okuliare?“ pýta sa. 

Pre ruských a bieloruských športovcov bude platiť podmienka neutrality – nesmú mať na hrách žiadne štátne symboly, budú súťažiť pod neutrálnou vlajkou. Z účasti v Paríži vylúčia športovcov, ktorí podporovali ruskú agresiu na Ukrajine a ktorí sú členmi silových zložiek alebo armádnych a policajných klubov. 

Podľa MOV by aktuálne v Paríži štartovalo s neutrálnym statusom osem ruských športovcov a traja bieloruskí. Do začiatku hier však toto číslo môže ešte stúpnuť.

Bojkot OH je v hre

Keď sa prvýkrát začalo o možnom štarte ruských športovcov v Paríži hovoriť, Ukrajina hrozila bojkotom olympiády.

Na medzinárodných podujatiach však v uplynulých mesiacoch už proti sebe športovci týchto krajín nastúpili. To je jeden z argumentov, o ktorý opiera MOV svoje rozhodnutie v prospech Ruska a Bieloruska. 

Teraz Bidnyj bojkot nevylúčil. 

„Rozhodnutie o účasti Ukrajiny by sa malo prijať na základe toho, čo nám to prinesie a nakoľko nás to priblíži k víťazstvu,“ reagoval Bidnyj pre agentúru Reuters. 

„Nemali by sme robiť unáhlené rozhodnutia. Veľmi starostlivo zvážime všetky pre a proti. Ak budeme pokračovať v absolútne nekonštruktívnom postoji MOV a naďalej tolerovať účasť prisluhovačov krvavého ruského režimu, znemožní nám to účasť,“ doplnil. 

Od začiatku vojny zahynulo v bojoch viac ako 360 ukrajinských športovcov a trénerov. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Koho musia Rusi zabiť, aby zložili ružové okuliare? Ukrajinci zvažujú bojkot olympiády