Olympiáda v Soči je najdrahšia. Len cesta do hôr stála ako hry vo Vancouvri

Olympiáda je vnímaná hlavne ako Putinov projekt.
Olympiáda je vnímaná hlavne ako Putinov projekt. (Autor: TASR/AP)
Mirek Tóda|8. jan 2014 o 19:24

Ruský prezident Vladimir Putin si vo februári splní svoj olympijský sen.

MOSKVA, BRATISLAVA. Keď ruská verzia magazínu Esquire chcela pred štyrmi rokmi poukázať na absurdne drahé zimné olympijské hry v Soči, stačilo, aby ukázali na jednu ani nie 50 kilometrov dlhú cestu z plážového mestečka Adler do hôr Krasnaja Poľana, kde sa už o mesiac rozbehnú preteky v zimných športoch.

Len výstavba tejto cesty stála 8,7 miliardy dolárov, čo je viac ako náklady na predchádzajúce zimné hry v kanadskom Vancouvri v roku 2010 (okolo 7 miliárd dolárov).

Kaviárová cesta

Esquire dávno pred hrami vyrátal, že za takú sumu by sa dala cesta „vydláždiť“ vyše 20-­centimetrovou vrstvou paštéty z husacej pečienky (Foie gras), v prípade kaviáru by „namazali cestu“ 1,1-­centimetrovou vrstvou.

Cestu, ktorá spája olympijskú dedinu s dejiskom športovísk na ilustráciu megalomanského projektu, vybral aj časopis Bloomberg Businessweek v rozsiahlom článku o najdrahších olympijských hrách.

Okrem drahoty cestu kritizujú aj environmentalisti, pretože pri jej výstavbe sa takmer vôbec nehľadelo na životné prostredie, podobne ako pri iných projektoch súvisiacich so Soči.

Ako upozornili aktivisti ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch, napríklad obyvatelia dediny Achštyr už päť rokov nemajú pre olympijskú výstavbu riadny prístup k pitnej vode ani mestskej doprave.

„Ruská vláda buduje najdrahšiu olympiádu v histórii, ale mnohí obyvatelia Soči platia privysokú osobnú cenu,“ povedal Jane Buchananová z Human Rights Watch.

a.jpg

Kliknutím obrázok zväčšíte

Zimné drahšie ako letné

Účet za Soči sa odhaduje na 51 miliárd dolárov, takmer o desať miliárd viac ako letné hry v Pekingu pred ôsmimi rokmi, ktoré boli doteraz najdrahšími v histórii.

Letné hry pritom vzhľadom na počet súťaží aj účasť zvyknú stáť oveľa viac ako zimné. Len na porovnanie, kým v Pekingu organizátori pripravili 302 disciplín, ktorých cena v priemere vyšla na 132 miliónov dolárov, v Soči sa odhadujú náklady na jednu disciplínu (spolu ich bude 98) až na 520 miliónov dolárov.

Keď pred siedmimi rokmi Vladimir Putin loboval za zimné hry v Soči, odhadoval rozpočet na 12 miliárd dolárov. Odvtedy tak stúpol účet za Soči viac ako štyrikrát.

Zo štátnych zákaziek, ako vyrátal už vlani v máji ruský časopis New Times, majú najväčší prospech bratia Rotenbergovci Arkadij a Boris (21 zákaziek za vyše sedem miliárd dolárov), s ktorými sa Putin pozná ešte z detstva v Petrohrade, kde kedysi sníval, že sa stane agentom KGB.

To sa mu neskôr aj podarilo, dokonca sa na chvíľu stal šéfom jej nasledovníčky FSB a dnes je už 14. rok najvplyvnejším mužom v krajine. Olympiáda je vnímaná hlavne ako jeho projekt.

Štátna banka to istí

Na výstavbe sa finančne spolupodieľali aj ruskí oligarchovia, ktorí tam postavili napríklad lyžiarsky rezort alebo námorný prístav. Ako však napísal Bloomberg Businessweek, asi 70 percent financuje štátna rozvojová banka VEB.

Odhaduje sa, že na veľkorysých projektoch od novej cesty, železnice, mosta až po nový plynovod v kaukazskom regióne sa na štátnych zákazkách „stratilo“ viac než 15 miliárd rubľov.

Niekoľko stíhaní, napríklad za predražený skokanský mostík (z pôvodných 45 miliónov dolárov sa jeho cena vyšplhala na 265 miliónov), sa už rozbehlo. Americký magazín predpovedá, že keď utíchnu fanfáry, v Soči vyšetrovaní pribudne.

„Keď bude po oslavách, nastúpia žalobcovia,“ povedal pre Bloomberg Bussinessweek Stephen Sestanovich, expert na zahraničné vzťahy a niekdajší americký diplomat v Sovietskom zväze.

Ruský prezident má pritom s horami v Krasnej Poľane plány aj po Soči. Chce tam tento rok v lete pozvať lídrov krajín G8 na summit. Viacerí z nich tam budú prvý raz. Americký, francúzsky či nemecký prezident a britský a kanadský premiér na jeho zimné hry totiž neprídu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Olympiáda v Soči je najdrahšia. Len cesta do hôr stála ako hry vo Vancouvri