OKTAGON 27: Titul pre Buchingera, súboj prekonal všetky očakávania

Ivan Buchinger.
Ivan Buchinger. (Zdroj: OKTAGON MMA)
Daniel Stankovič|11. sep 2021 o 23:17 (aktualizované 12. sep 2021 o 00:59)

Vrchol večera naplnil očakávania.

BRATISLAVA. Druhý zápas storočia. Súboj o titul perovej váhy organizácie Oktagon MMA medzi Ivanom Buchingerom (38-7 MMA) a Vojtom Barboríkom (13-1 MMA) ponúkol atraktívny súboj dvoch elitných bojovníkov.

Osem tisíc divákov v bratislavskej hale Ondreja Nepelu sledovalo v päťkolovom dueli stret veterána domácej scény naproti mladému a dravému bojovníkovi na vzostupe.

Titul mohol získať len Buchinger

Piatkové váženie bojovníkov výrazne zamiešalo karty pred titulovým súbojom.

Stanovený váhový limit 65,5 kilogramu totiž pred zápasom splnil len Ivan Buchinger, zatiaľ čo šanca zabojovať o titul Oktagonu unikla Vojtovi Barboríkovi po prevážení o 400 gramov.

Napriek komplikáciám sa však hlavný ťahák večera uskutočnil, titul perovej váhy však mohol byť podľa pravidiel udelený len Buchingerovi.

Motiváciou Barboríka zostalo po nenavážení predĺženie jeho šnúry víťazstiev a znemožnenie súperovi, aby sa stal prvým bojovníkom v československej organizácii, ktorý bude súčasne šampiónom v dvoch rozdielnych váhových kategóriách (perová a ľahká divízia)

Čo sa týka skúseností, bol Ivan Buchinger ako držiteľ opaskov prestížnych zahraničných organizácií ako Cage Warriors či M-1 Global favoritom duelu.

Na strane Barboríka sa najviac spomínal jeho hlad a motivácia po dôležitom kariérnom víťazstve, ktoré ho rázom mohla vystreliť medzi najlepších európskych zápasníkov vo svojej divízii. 

Zápas podobných štýlov

V atraktívnom dueli sa podľa všetkého očakávali technicky dokonalé výmeny na zemi, pretože tak Buchinger ako aj Barborík patria čo sa týka klasického zápasenia alebo brazílskeho jiu-jitsu medzi najlepších vo svojom odbore.

Sám Barborík si vedel predstaviť aj opak, duel v postoji.

„Ja som pripravený na každý aspekt boja a myslím si, že každý aspekt trénujem svedomito. Kam to pôjde, tam to pôjde a ja budem na všetko pripravený,“ hovoril reprezentant bratislavského klubu Octagon Fighting Academy.

Napätá atmosféra pred zápasom

Hoci ani jeden nepatrí medzi milovníkov "trashtalku", všetko sa zmenilo potom, čo sa v seriáli Oktagon na dohled Buchinger zmienil o možnom užívaní dopingu zo strany svojho protivníka. 

Jeho poznámky k Barboríkovi vyvrcholili na piatkovom verejnom vážení, kde sa pri spoločnom staredowne dala napätá atmosféra doslova krájať.

Priebeh zápasu

1. kolo

Hlavný vrchol dnešného večera, poďme na to! Z úvodu obaja v pohybe, vidíme skôr vzájomné načítavanie si reakcií a pohybov. 

Tri calf kicky (kopy pod koleno) za sebou od Vojta Barboríka, ktorý vyzýva Buchingera k akcii. 

Neočakávaný úder od Buchingera, Barborík v problémoch! 

Buchinger pre túto chvíľu lepším bojovníkom, a to prvé kolo z jeho strany patrí obvykle medzi tie slabšie. 

Neuveriteľné!! Sme blízko konca, Buchingerove trio úderov podlomilo kolená Barboríkovi, ktorý to radšej viaže do klinča na pletivo. Koniec kola.

2. kolo

Zo spomalených záberov prvého kola je viditeľné, ako presne zasiahli Buchingerove údery svoj cieľ.

Barborík sa uchyľuje k zemiarskej šou, potrebuje nutne získať sebavedomie. Buchinger skvelo bráni, vie, že sa nepotrebuje nikam ponáhaľať.

Množstvo síl stojí teraz Barboríka jeden pokus za druhým, ktoré by mali viesť k úspešnému takedownu, čo sa ale nedeje. 

Rozhodca vyzýva bojovníkov na pletive k aktivite. Buchinger nabíja ďalšie údery, hneď na to berie súboj na zem. 

V krátkom slede vidíme naozaj svetovú školu práce na zemi. 

Musím sa opakovať, snáď každý úder Buchingera v postoji nachádza svoj cieľ.

Vysoké tempo zápasu si vyberá svoju daň, Buchinger vyzerá byť vyčerpanejším z dvojice bojovníkov.

3. kolo

Barborík s pokusom o takedown, cítiac, že postoj mu zatiaľ veľmi nesvedčí. Tak nie, snaží sa doslova fyzicky vyštaviť Buchingera pri pletive.

Tvrdé lakte, tretie kolo by malo ísť v prospech Barboríka.

4. kolo

Dostávame sa do kôl šampiónov, bude zaujímavé sledovať, komu ostalo viac fyzických síl. Barborík na nič nečaká a nasleduje úspešnú taktiku z tretej päťminútovky. Vie, že musí eliminovať skvelý box súpera, ktorý mu robí problémy.

Buchinger ubránil Barboríkov pokus o strh.

Dobrý kop na telo od Buchingera, avšak Barborík ho opäť viaže na pletivo.

5. kolo

Tak toto bol knokautový úder, Barborík sa snaží silou mocou prežiť! Z Barboríka tečie množstvo krvi.

To, čo sledujeme v nasledujúcich momentoch je absolútna zápasnícka kvalita na zemi.

Minúta do konca. Buchingerove údery ukončujú najlepší súboj histórie Oktagonu!


Výsledok:
Po piatich kolách na bodové rozhodnutie víťazí v pomere 48-46, 48-47, 49-46 Ivan Buchinger!

Slová víťaza (Ivan Buchinger): Klobúk dole pred Vojtom, nečakal som to. Bol neuveriteľne šikovný. Zápas storočia stál za to. Myslím, že si zaslúžim Tipsport bonus večera. Ešte jeden opasok si zaslúžim, Kozma, možno prídem.

Slová porazeného (Vojto Barborík): Snažil som sa tam nechať všetko, čo vo mne bolo. Dnes to nestačilo, Ivan je kvalitný súpera a dúfam, že sa to ľudom páčilo. Ďakujem veľmi pekne.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»OKTAGON 27: Titul pre Buchingera, súboj prekonal všetky očakávania