Sagan naháňa formu pred Tour a cíti sa dobre. Má ešte tri pokusy

Peter Sagan počas časovky.
Peter Sagan počas časovky. (Autor: TASR/AP)
Marián Szűcs|16. jún 2019 o 18:50

Slovák skončil v druhej etape na Okolo Švajčiarska druhý.

LANGNAU, BRATISLAVA. Slovenský cyklista Peter Sagan naznačil v úvode pretekov Okolo Švajčiarska veľmi dobrú formu.

Najskôr v sobotu v krátkej časovke na 9,5 kilometra skončil siedmy. V nedeľu bol druhý, keď v šprinte doviedol do cieľa skupinu hlavných favoritov. Zvíťazil Španiel Luis León Sánchez, ktorému vyšiel sólový únik v záverečných kilometroch.

V priebežnom poradí pretekov je Sagan druhý, má rovnaký čas ako líder Dán Kasper Asgreen.

Test pred Tour de France

Sagan nesúťažil takmer mesiac. Po pretekoch Okolo Kalifornie ostal v zámorí a v Utahu sa pripravoval na letnú časť sezóny, ktorej vrcholom bude Tour de France.

Práve preteky Okolo Švajčiarska sú tradične jeho posledným veľkým testom pred Tour. A zdá sa, že Saganova forma rastie.

„Boli to moje prvé preteky po Kalifornii a dlhšom tréningu vo vysokej nadmorskej výške, takže to bolo pre mňa trochu náročné. Cítil som sa však dobre, najmä v záverečnej časti časovky,“ uviedol Sagan na svojom facebooku.

„Dostal som sa do top 10, ale Okolo Švajčiarska sú dlhé a tvrdé preteky, takže budeme musieť bojovať každý deň," doplnil.

Dva triumfy v tomto roku

V nedeľňajšej etape, v ktorej nechýbali stúpania a jej záver mal klasikársky charakter, patril k najväčším favoritom.

Držal sa v dobrej pozícii, ale v závere vyšiel únik Sánchezovi. Cyklisti v hlavnej skupine dlho nespolupracovali. A keď začali, bolo už neskoro.

Sánchez zvíťazil, Sagan s prehľadom vyhral špurt hlavnej skupiny a skončil druhý.

Stále tak platí, že slovenský cyklista má v tejto sezóne na konte iba dva triumfy – jeden ešte zo začiatku roka z pretekov v Austrálii, druhý z okolo Kalifornie.

Ďalšie víťazstvo môže Sagan pridať už v pondelok. Na Okolo Švajčiarska je na programe rovinatejšia etapa a očakáva sa, že sa bude rozhodovať v špurtérskom závere. Šancu na víťazstvá bude mať aj v ďalších troch etapách.

"Bolo to veľmi náročné, išli sme po prvenstve a žltom drese. Tím opäť odviedol úžasnú prácu, v závere som bol v malej vedúcej skupinke a chystal som sa na špurt. Astana však dobre podporila Sancheza a my sme príliš nespolupracovali, takže sme ho nedotiahli.

Je škoda, že na žltý dres mi chýbala necelá sekunda, ale som spokojný s výkonom tímu. Som unavený, no zároveň sa cítim dobre, nasledujúce dve etapy by mi mohli vyhovovať. Nič neberiem ako samozrejmosť, odovzdáme maximum," povedal Sagan po druhej etape pre stránku Bora-Hansgrohe.

Valach: Môže sa ukázať

„Bude tam priestor, aby sa Peter mohol trochu rozjazdiť a ukázať, v akej je forme,“ naznačil športový riaditeľ tímu Bora-Hansgrohe Ján Valach pre RTVS.

„Je to perfektná príprava na Tour de France, výborné terény, skúšky v dlhých kopcoch, ťažké etapy,“ doplnil.

Sagan je rekordérom podujatia. Vo Švajčiarsku vyhral dokopy šestnásť etáp. Od roku 2011 vyhral v každej sezóne aspoň jednu etapu.

„Ako každý rok aj teraz sa chcem pokúsiť vyhrať vo Švajčiarsku nejakú etapu,“ uviedol Sagan pre RTVS.

Preteky vo Švajčiarsku vyvrcholia najbližšiu nedeľu 23. júna. Potom čaká Sagana už len jeden štart pred slávnou Tour – na spoločnom šampionáte Česka a Slovenska v Trnave (30. júna).

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Sagan naháňa formu pred Tour a cíti sa dobre. Má ešte tri pokusy