Ruských atlétov bude v Tokiu minimum, štartovať môžu len desiati

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
TASR|18. mar 2021 o 19:55

Rusi môžu na olympiáde štartovať pod hlavičkou ANA.

PARÍŽ. Na olympijských hrách v Tokiu sa predstaví maximálne desať ruských atlétov. Vo štvrtok o tom informovala Svetová atletika (SA).

Organizácia po roku obnovila proces udeľovania štatútu autorizovaných neutrálnych športovcov (ANA) atlétom z tejto krajiny. 

Rada SA na štvrtkovom zasadnutí rozhodla, že "umožní Rusom opäť súťažiť pod hlavičkou ANA, no v maximálnom počte desať na OH v Tokiu," uviedol Rune Andersen, šéf pracovného výboru, ktorý sa zaoberá ruskými atlétmi.

Program ANA umožňuje ruským atlétom súťažiť na medzinárodných podujatiach, no len v prípade, že splnia prísne antidopingové kritéria a budú participovať pod neutrálnou vlajkou.

Svetová atletika dočasne pozastavila tento program v novembri 2019 ako súčasť trestu pre Ruskú atletickú federáciu (RusAF), ktorá mala kryť vynechané dopingové testy skokana Danila Lysenka. Toto rozhodnutie znamenalo, že sa na tohtoročných halových ME nepredstavili ruskí atléti.

Na MS v roku 2019 v Dauhe ich mohlo pod hlavičkou ANA pretekať 29 a vybojovali si dve zlaté, tri strieborné a jednu bronzovú medailu.

Ruská atletika je v kríze od roku 2015, keď jej národná federácia dostala trest za opakované škandály so štátom podporovaným dopingom. Informovala agentúra AFP.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Ruských atlétov bude v Tokiu minimum, štartovať môžu len desiati