Francúzsky prezident chce olympijské hry v roku 2024 v Paríži

Francois Hollande chce dostať olympijské hry do Paríža.
Francois Hollande chce dostať olympijské hry do Paríža. (Autor: SITA/AP)
TASR|6. aug 2016 o 07:32

Musíme bojovať proti terorizmu - a to je presne to, čo robíme teraz, vyhlásil Francois Hollande.

BRUSEL. Francúzsky prezident Francois Hollande vyjadril nádej, že do roku 2024, keď by Paríž mohol usporiadať olympijské hry, bude celkové riziko terorizmu znížené na minimum. Vyhlásil to po príchode do Ria de Janeiro, kde sa zúčastnil na slávnostnom otváracom ceremoniáli OH 2016 v Riu de Janeiro.

Uviedla to v piatok tlačová agentúra DPA.

Hollande sa pred odchodom do Brazílie netajil tým, že priamo v dejisku tohtoročných hier bude počas dvoch dní lobovať za úspešnú kandidatúru Paríža na usporiadanie olympijských hier v roku 2024.

Francois Hollande sa v Riu de Janeiro zúčastnil aj otváracieho ceremoniálu.
Francois Hollande sa v Riu de Janeiro zúčastnil aj otváracieho ceremoniálu. (Autor: TASR/AP)

Francúzsky prezident zdôraznil, že každá krajina - nielen Francúzsko, - elí hrozbe násilného extrémizmu. "Musíme bojovať proti terorizmu - a to je presne to, čo robíme teraz," odkázal na dianie v rodnej krajine.

"Dúfam z celého srdca, že v roku 2024 táto bitka už bude vyhraná," dodal.

Paríž bol hostiteľom OH už dvakrát - v rokoch 1900 a 1924. Francúzska metropola však opakovane neuspela pri kandidatúrach v rokoch 1992, 2008 a 2012. Najnovšou métou je získať OH v roku 2024. O štyri roky skôr bude ich dejiskom Tokio.

Olympijské hry sa v Paríži uskutočnili už v roku 1900.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) má rozhodnúť o usporiadateľovi OH 2024 v septembri budúceho roka. Rivalmi Paríža sú Rím, Los Angeles a Budapešť.

Hollande v súvislosti s terorizmom pripomenul, že počas nedávnych ME vo futbale vo Francúzsku nedošlo k žiadnym ozbrojeným incidentom ani útokom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Francúzsky prezident chce olympijské hry v roku 2024 v Paríži