Pútala pozornosť. Africká lyžiarka skončila iba o jedno miesto za Slovenkou

Reprezentantka Madagaskaru na MS v lyžovaní.
Reprezentantka Madagaskaru na MS v lyžovaní. (Autor: Nikola Baďová)
Nikola Baďová|16. feb 2023 o 23:30

Pre exotickú lyžiarku je šampionát veľký zážitok.

MÉRIBEL. Narodila sa na Madagaskare, ale rodičia si ju adoptovali do Francúzska. Mialitiana Clercová reprezentuje na majstrovstvách sveta v lyžovaní rodnú krajinu.

Lyžovať sa však naučila vo Francúzsku a šampionát v Courcheveli a Méribeli berie ako domáci. 

Z Méribelu

píše reportérka Sportnetu Nikola Baďová

Na majstrovstvách sveta môžu lyžiarky z menších lyžiarskych krajín získať množstvo skúseností. Sledujú najlepšie pretekárky a učia sa od nich. 

„Videla som sa s Federiciou Brignoneovou. Iba sme si zamávali a pozdravili sa. Som šťastná, že môžem pretekať s najlepšími. Ostatné lyžiarky sú na mňa veľmi milé,“ povedala pre Sportnet. 

Skončila za Slovenkou

Africká lyžiarka sa kvalifikovala do druhého kola štvrtkového obrovského slalomu. Na majstrovstvách sveta sa v druhej jazde predstaví až šesťdesiatka najlepších. Pretekárky sa však na štart postavia po odjazdení elitnej tridsiatky. 

Veľké podujatie si veľmi užíva. 

„Bolo to úplne super. Mám veľmi rada obrovský slalom. Chcela som si to užiť a ukázať sa v najlepšom svetle. Som veľmi šťastná,“ povedala. 

Clercová obsadila 39. miesto. Na víťaznú Shiffrinovú mala stratu 14,48 sekundy. Skončila iba jednu priečku za slovenskou lyžiarkou Petrou Hromcovou. 

Podobne sa chce umiestniť aj v závere šampionátu. „Predstavím sa aj v sobotňajších pretekoch slalomu. Dúfam, že aj tam sa mi podarí dostať do najlepšej šesťdesiatky,“ uviedla s úsmevom. 

Nechýbala ani na olympiáde

Dvadsaťjedenročná lyžiarka sa väčšinou zúčastňuje na FIS-ových pretekoch. 

MS vo Francúzsku nie je prvé veľké podujatie pre reprezentantku Madagaskaru. Ako sedemnásťročná sa predstavila na MS v Aare, kde obsadila 40. miesto v slalome a 50. miesto v obrovskom slalome. 

V Cortine d’Ampezzo pred dvoma rokmi neštartovala. „Naposledy, som nebola na šampionáte, pretože som si zlomila nohu. Bola som smutná. Teraz mám však možnosť súťažiť doma.“

Za sebou má aj dvoje zimné olympijské hry v Pjongčangu 2018 a Pekingu 2022, kde sa najvyššie umiestnila 41. v obrovskom slalome. Stala sa prvou reprezentantkou Madagaskaru pod piatimi kruhmi. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Pútala pozornosť. Africká lyžiarka skončila iba o jedno miesto za Slovenkou