Plakala a hľadala slová. Obhajkyniam grandslamy nevychádzajú

Sofia Keninová.
Sofia Keninová. (Zdroj: SITA/AP - Rick Rycroft)
Jana Sedláková|11. feb 2021 o 13:30

Sofia Keninová skončila na Australian Open v 2. kole.

MELBOURNE, BRATISLAVA. "Často sa ma pýtali, ako to vidím, či by som mohla znova vyhrať Australian Open..." so slzami v očiach Sofia Keninová iba ťažko dokončovala vetu na tlačovej konferencii.

"Nebolo to z mojej strany stopercentné, fyzicky ani mentálne. Zjednodušene povedané, nevyrovnala som sa s tlakom," dodala.

Obhajkyňa titulu vypadla v druhom kole. Prehrala s Estónkou Kaiou Kanepiovou 3:6, 2:6.

Je to už v posledných rokoch na grandslamových turnajoch takmer tradícia. Medzi ženami pravidelne turnaj vyhrá alebo príde do finále hráčka, ktorá nepatrila ani do širšieho okruhu favoritiek. O rok neskôr však neustojí tlak a vypadne už v prvom týždni.

Keninová je často nervózna

Podobný prípad je aj Keninová. Vlani bola štrnástou nasadenou a nikdy predtým nedosiahla na grandslame lepší výsledok ako štvrté kolo. A zrazu sa stala šampiónkou. 

"Hráči často bývajú v prvom kole nervózni, lebo sú favoritmi a nechcú si spraviť hanbu, že hneď vypadnú. Po prvej výhre sa trocha upokoja. Ale u mladých hráčov to tak nie je vždy. A Sofia je známa tým, že sa často znervózňuje," hodnotil bývalý prvý hráč sveta Mats Wilander, expert televíznej stanice Eurosport.

Estónka Kanepiová síce nepatrí k hráčkam, ktoré by mali na konte veľkú zbierku úspechov, no najmä na grandslamových turnajoch sa často vie namotivovať na veľké výsledky proti favoritkám

V kariére zdolala trinásť hráčok elitnej desiatky. Osem týchto triumfov pritom dosiahla na grandslamoch.

"Dobre som podávala. Mojím plánom bolo, aby som hrala agresívne," hodnotila 35-ročná Estónka.

Osaková sa poučila

Úspešné obhajoby titulov z grandslamov sú na ženskom okruhu mimoriadne zriedkavé.

Naposledy sa to podarilo Serene Williamsovej vo Wimbledone 2016 a na US Open vyhrala tri tituly v rokoch 2012 až 2014. Na Australian Open to zas naposledy dokázala Viktoria Azarenková v roku 2013.

Nevydarené obhajoby má za sebou aj Naomi Osaková. Tá senzačne vyhrala US Open 2018 a následne triumfovala aj na Australian Open 2019. Pri obhajobách sa jej však už nedarilo. V New Yorku o rok neskôr skončila v osemfinále, v Melbourne v treťom kole.

"Som smutná, ale veľa som sa z toho naučila," hodnotila Japonka po tom, čo na US Open 2019 nestačila na Belindu Benčičovú.

Rok po tejto prehre, keď na ňu bol výrazne menší tlak, dokázala na úspechy nadviazať a US Open vyhrala aj v roku 2020.

"Momentálne nemám mentalitu šampiónky, Jednoducho byť niekým, kto sa dokáže so zápasom popasovať, aj keď cíti, že jeho hra práve nie je ideálna," vravela Osaková po senzačnej prehre s vtedy 15-ročnou Cori Gauffovou na Australian Open 2020.

Na vyhraný zápas čakala tri roky

Jeden z najmenej vydarených pokusov o obhajobu grandslamového titulu zažila Lotyška Jelena Ostapenková. Tá v roku 2017 ako nenasadená hráčka senzačne ovládla Roland Garros. Jej triumf patrí k najväčším prekvapeniam tenisovej histórie.

O rok neskôr vypadla v prvom kole s nevýraznou Ukrajinkou Katerynou Kozlovovou. "Bol to pre mňa otrasný deň. Hrala som možno dvadsať percent z toho, čo dokážem," hnevala sa Lotyška. 

Na úspech však doposiaľ nikdy nadviazať nedokázala. Po senzačnom triumfe ešte prešla vo Wimbledone do štvrťfinále, o rok neskôr bola v Londýne v semifinále. Ale inak na grandslame nedosiahla viac ako tretie kolo. Na Roland Garros dokonca vyhrala prvý zápas od titulu až o tri roky neskôr.

Sofia Keninová po výhre na Australian Open 2020.
Sofia Keninová po výhre na Australian Open 2020. (Autor: TASR/AP)

Ďalšou prekvapivou šampiónkou posledných rokov bola Garbine Muguruzová. V roku 2016 vyhrala Roland Garros, o rok neskôr Wimbledon. V Paríži následne prehrala vo štvrtom kole, v Londýne dokonca v druhom.

Na Roland Garros 2017 nestačila na domácu Kristinu Mladenovičovú. Za jeden z hlavných dôvodov vtedy označila správanie publika. "Diváci boli naozaj nepríjemní. Nerozumiem tomu, neviem ani, ako to opísať. Keby ste boli v mojej koži, pochopili by ste," vysvetľovala so slzami na tlačovej konferencii.

Keď jej však o rok neskôr nevyšla obhajoba wimbledonského titulu, hovorila skôr o problémoch vo svojej hre. Nestačila vtedy na Belgičanku Alison van Uytvanckovú. 

"Veľa riskovala a oplatilo sa jej to. Ale myslím, že som hrala tak dobre, ako dokážem, aj preto sa dokázala dostať súperka k takej dobrej hre," hodnotila vtedy Muguruzová. 

Problémy s očakávaniami

V ženskom tenise takmer nie sú aktívne hráčky, ktoré by v kariére vyhrali väčší počet gradslamov.

Serena Williamsová ich má na konte 23, jej sestra Venus sedem. Naomi Osaková a Angelique Kerberová vyhrali po tri tituly. Ostatné tenistky majú na konte jeden či nanajvýš dva tituly. 

Málokedy sa stáva, že by dokázali pri obhajobe titulu dosiahnuť výraznejší výsledok. Problémom býva tlak a očakávania zo strany verejnosti.

"Vedela som, že bude na mňa veľký tlak, že budem nervózna a pociťovať množstvo emócií," priznala Keninová po prehre.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Plakala a hľadala slová. Obhajkyniam grandslamy nevychádzajú