O mesiac vstúpi Davisov pohár do novej éry. Slovensko bude pri tom

Slovenskí tenisti.
Slovenskí tenisti. (Autor: SITA)
SITA|2. jan 2019 o 11:01

Na slovenských tenistov čaká Kanada.

BRATISLAVA. Už iba jeden mesiac ostáva do začiatku novej éry Davisovho pohára tenisových reprezentačných družstiev mužov.

V úvode februára sa odohrá 12 kvalifikačných stretnutí, ktorých víťazi sa predstavia na finálovom turnaji 18. - 24. novembra 2019 v Madride.

Istotu účasti na podujatí v španielskej metropole už majú minuloroční semifinalisti (Francúzsko, Chorvátsko, Španielsko a USA) a držitelia dvoch voľných kariet (Argentína a Veľká Británia).

Slovensko čaká Kanada

Vlaňajšie finále bolo posledným v 107. ročnej histórii súťaže, ktorá sa odohralo v tradičnom formáte na pôde jedného z finálových družstiev. Domáci tenisti Francúzska nestačili na Chorvátov, ktorým podľahli 1:3.

Dvoma bodmi vrátane toho rozhodujúceho pomohol Chorvátom k triumfu víťaz US Open 2014, finalista Wimbledonu 2017 a vlaňajšieho Australian Open Marin Čilič.

Slovenských reprezentantov čaká vo februári na antuke na antuke pod zatvorenou strechou Národného tenisového centra v Bratislave náročné stretnutie proti výberu Kanady.

Slovensku bude s určitosťou chýbať Jozef Kovalík. Podľa informácii z webu Slovenského tenisového zväzu (STZ) mu odstránili kostičku na boľavom zápästí a v tenisovom kolotoči bude absentovať do marca.

Kapitán daviscupového tímu Dominik Hrbatý sa bude spoliehať najmä na výkony aktuálnej slovenskej mužskej jednotky Martina Kližana.

Dvadsaťdeväťročný Bratislavčan bol strojcom zatiaľ posledného víťazstva Slovenska v októbrovom stretnutí proti Bielorusku, keď uspel v oboch dvojhrách a bol aj súčasťou víťazného debla.

Davis Cup: Pozrite si momentky zo zápasu Martin Kližan - Jegor Gerasimov: fotogaléria

2.1.2019

Raz sa už spolu stretli

V minulosti Slovensko odohralo s Kanadou jediné daviscupové stretnutie. V roku 1997 triumfovali Slováci v Montreale a zabezpečili pre svoju krajinu prvýkrát postup do svetovej skupiny.

O víťazstvo 4:1 sa vtedy dvoma bodmi zaslúžil súčasný kapitán Dominik Hrbatý, rovnako dva body pridal aj Karol Kučera.

Bývalá svetová trojka Milos Raonic a predstaviteľ dravej nastupujúcej generácie Denis Shapovalov, to sú najznámejšie mená súčasného mužského tenisu v Kanade.

Kapitánom zámorského tímu je Frank Dancevic. Krajinu javorového listu vedie od začiatku minulého roka, keď nahradil 12 rokov slúžiaceho Martina Laurendeaua.

Kanada je súčasťou Davisovho pohára od roku 1913 a za 89 rokov jej hráči odohrali v bojoch o šalátovú misu 154 zápasov s bilanciou 66 víťazstiev - 88 prehier.

V elitnej svetovej skupine strávili Kanaďania 10 rokov, ich najlepším výsledkom je semifinále z roku 2013. V súboji o postup do finále vtedy nestačili na Srbov (2:3).

V daviscupovom renkingu patrí Kanade 17. priečka, Slovensko je na 29. mieste.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»O mesiac vstúpi Davisov pohár do novej éry. Slovensko bude pri tom