Novým prezidentom SOV je Siekel. Jeho víťazstvo ma teší, vraví Chmelár

Sprava novozvolený prezident SOV Anton Siekel a bývalý prezident SOV František Chmelár počas volebného 51. valného zhromaždenia Slovenského olympijského výboru (SOV).
Sprava novozvolený prezident SOV Anton Siekel a bývalý prezident SOV František Chmelár počas volebného 51. valného zhromaždenia Slovenského olympijského výboru (SOV). (Autor: SITA)
Sportnet|26. nov 2016 o 12:01

Siekel zdolal svojich troch protikandidátov.

Správu aktualizujeme

BRATISLAVA. Slovenský olympijský výbor (SOV) má po sedemnástich rokoch nového prezidenta. Stal sa ním Anton Siekel, ktorého do tejto funkcie zvolili delegáti sobotňajšieho 51. valného zhromaždenia SOV v Bratislave.

Štyridsaťsedemročný bratislavský rodák (nar. 23. októbra 1969) získal v tajnej voľbe v prvom kole 88 zo 107 platných hlasov.

Do volebného pléna sa dostavilo 78 zástupcov z celkového počtu 79, jeden z prítomného počtu sa hlasovania zdržal.

Poďakoval za dôveru

Na zvolenie prezidenta v 1. kole bola potrebná nadpolovičná väčšina prítomných delegátov. Siekel bude zastávať prezidentskú funkciu počas nastavajúceho olympijského cyklu 2017-2020.

Podnikateľ, čestný predseda Slovenského zväzu džuda a šéf správnej rady Nadácie SOV Siekel strieda vo funkcii Františka Chmelára, ktorý ju vykonával od roku 1999.

"Ďakujem za dôveru, ktorú ste mi dali. Urobím všetko, čo bude v mojich silách, aby sme v rámci SOV viedli konštruktívny dialóg a hľadali riešenia na všetky otázky. Rád by som sa poďakoval pánovi Chmelárovi za všetky roky, ktoré viedol SOV a všetko čo spravil," uviedol v ďakovnom prejave Anton Siekel.

Jeho súpermi boli Branislav Delej (9 hlasov), Milan Jagnešák (5) a Marian Majzlík (6).

Novozvolenému prezidentovi poprial veľa úspechov aj Minister školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Peter Plavčan.

"V mene rezortu by sa rád poďakoval odchádzajúcemu prezidentovi za vykonanú prácu a zaželal veľa šťastia novému prezidentovi, aby sme mohli spoločne podporovať šport, naďalej dosahovali dobré výsledky a aby naša mládež utvorila nový životný štýl, ktorý jej pomôže pri športe aj osobnom živote," povedal Plavčan.

Nevylúčil spoluprácu s protikandidátmi

Jednoznačný triumf je podľa Siekela dôkazom, že členovia SOV a zväzy chcú nasledovať jeho víziu.

"Víťazstvo ma veľmi potešilo, pretože sa potvrdilo, že komunikácia, ktorú som viedol v posledných týždňoch a mesiacoch, bola reálna a vidím veľký záujem celého športového hnutia o spoluprácu, o ktorej sme sa rozprávali. Predchádzalo mu veľmi veľa diskusií a hľadania spoločných riešení," povedal.

"Je to pre mňa silný záväzok. Je radosť pracovať s ľuďmi, ktorých viete spojiť, je to veľmi perspektívne na to, aby sme vedeli diskutovať o ťažkých témach, ktoré pred nami budú stáť," pokračoval Siekel.

Anton Siekel.
Anton Siekel. (Autor: SITA)

Do vedenia organizácie chce dostať odborníkov a nevylúčil ani spoluprácu so svojimi protikandidátmi:

"Nie je princípom profesného riadenia, aby som ja hovoril, koho preferujem. Nie je to správne a nebudem sa tým riadiť. Viem presne, ktorý človek má byť profilovo na ktorej pozícii a na mene nezáleží. Každý, kto má záujem prísť a pracovať pre SOV vo výkonných, exekutívnych funkciách, bude mať možnosť a bude sa o ňom diskutovať v rámci Výkonného výboru. Nebude to moje želanie ani moja preferencia."

Chmelára prekvapil výrazný náskok

František Chmelár podporoval v sobotňajšej voľbe práve Siekela, no nielen preto bol s výsledkom tajného hlasovania spokojný.

"Mal som zodpovednosť pripraviť si seriózneho nástupcu. Venoval som sa tomu a ostatným kandidátom som včas oznámil, že ich nebudem podporovať. Myslím, že som sa zachoval férovo. Víťazstvo pána Siekela ma potešilo, ale aj trošku prekvapilo, keďže vyhral s takým náskokom. Rátal som s triumfom v prvom kole a som s tým spokojný," povedal TASR.

"Považujem ho za človeka, ktorý bude pokračovať v nastolenom trende a možno mu to pôjde aj lepšie ako mne. Je mladší, má plno energie a skúseností, je to vynikajúci manažér. Ak sa obklopí schopnými ľuďmi, predovšetkým z oblasti športu, vidím v jeho zvolení perspektívu. Slovenské olympijské hnutie pôjde správnym smerom," dodal Chmelár.

Hlasoval i Golonka

Pred tajnou voľbou mal každý z kvarteta kandidátov k dispozícii päťminútový časový priestor na zhrnutie svojho programu.

Ako prvý vystúpil Majzlík, po ňom Delej, Jagnešák zvolil namiesto hovoreného slova videoprodukciu a na záver odprezentoval myšlienky Siekel.

Následne predseda Volebnej komisie spustil proces hlasovania, ktorý odštartoval dosluhujúci prezident František Chmelár a po ňom jediná slovenská členka Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Danka Barteková.

Voľba nového prezidenta SOV: fotogaléria

26.11.2016

Tridsaťdva športových federácií zaradených medzi olympijskými športmi malo k dispozícii dva hlasy, ďalších desať s rovnakým subjektom po jednom.

Neolympijské rezorty disponovali dovedna dvanástimi hlasmi, občianske združenia, inštitúcie a organizácie s členstvom v SOV mali trinásť kresiel.

Záverečných desať hlasov si rovným dielom rozdelili olympionici (5) a osobnosti olympijského hnutia (5) - Andrej Glatz, Jozef Golonka, Mária Jasenčáková, Janka Stašová, Katarína Ráczová.

Volili sa aj členovia Výkonného výboru

Po zvolení prezidenta nasledovala voľba deviatich členov Výkonného výboru (Siekel a Barteková sa ex officio podľa Stanov SOV stali automatickými členmi).

Z 22 kandidátov si delegáti zvolili v prvom kole len dvoch - šéfa slovenskej atletiky Petra Korčoka (77 hlasov) a predsedu Slovenského stolnotenisového zväzu Zdenka Kríža (59).

V druhom slede k nim pribudli Monika Šišková (navrhla ju Slovenská gymnastická federácia - 49 hlasov), Daniel Líška (Slovenský zväz karate, Slovenská baseballová federácia - 36) a Jozef Jurášek (Slovenska triatlonová únia - 34).

Po dokončení voľby členov exekutívy nasledovalo hlasovanie o post predsedu a dvoch členov dozornej rady, piatich nových individuálnych členov z radov osobností olympijského hnutia a premiérovo aj postu ombudsmana SOV.

V sobotu hlasovali delegáti aj o prijatí Františka Chmelára za čestného prezidenta SOV, Andreja Glatza, Jozefa Golonku a Vladimíra Millera za čestných členov SOV. Plénum s prijatím navrhnutých osobností jednomyseľne súhlasilo.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Novým prezidentom SOV je Siekel. Jeho víťazstvo ma teší, vraví Chmelár