Nový líder ruskej ligy udivuje. Trénerovi pomáha ruženec

Rostov má fantastických fanúšikov.
Rostov má fantastických fanúšikov. (Autor: twitter)
SITA|13. mar 2016 o 12:42

Najvyššia ruská futbalová súťaž má po sobotňajších stretnutiach 20. kola nového lídra - FK Rostov.

ROSTOV NA DONE. Najvyššia ruská futbalová súťaž má po sobotňajších stretnutiach 20. kola nového lídra. FK Rostov zdolal v priamom súboji o prvé miesto CSKA Moskva (2:0) a o skóre sa dostal pred "armejcov".

Keďže pri rovnosti bodov (40) majú obidva tímy zhodný počet víťazstiev (12), v prospech Rostova hovoria tohtosezónne vzájomné zápasy (2:0 doma, 1:2 vonku).

Rostovčania proti slávnemu CSKA gólovo udreli v záveroch oboch polčasov.

Skóre zaujímavého duelu otvoril v 45. min strelou do prázdnej bránky Dmitrij Poloz. Triumf domácich poistil v nadstavenom čase druhého polčasu po rýchlom protiútoku malijský stredopoliar Moussa Doumbia.

"Zo začiatku sme si mysleli, že budeme potrebovať veľa šťastia, aby sme uspeli. Postupne sme však čoraz viac začali ukazovať našu silu. Teraz poviem, že to nie je náhoda. Tréner nám povedal, že musíme dať najavo, kto je pánom na ihrisku. K zisku majstrovského titulu máme ešte ďaleko, neuvažujeme nad ním. Zvyšných desať zápasov bude ako hrať desaťkrát finále," povedal pre televíznu stanicu Náš futbal defenzívny stredopoliar Christian Noboa.

Najväčší úspech pohár

FK Rostov nikdy nepatril medzi tímy, ktoré mútia vodu na vrchných poschodiach ligovej tabuľky.

Najväčším úspechom klubu je zisk národného pohára v roku 2014. V minulosti zaň hral aj slovenský reprezentant Kornel Saláta (2011-2014).

"Na úspechu Rostova majú podiel aj Zenit Petrohrad, FK Krasnodar či Lokomotiv Moskva. V tejto sezóne dosahujú slabšie výsledky, ako sa očakávalo," vyhlásil bývalý tréner Arsenalu Tula Viktor Bulatov.

Tohtosezónna spanilá jazda Rostova je o to viac prekvapujúcejšia, v kádri sa navyše nenachádzajú veľké futbalové mená.

Najprv Rubin, teraz Rostov

Na všetko dohliada tréner Kurban Berdyjev.

Šesťdesiattriročný turkménsky odborník spojil najdlhšie obdobie svojej trénerskej kariéry s Rubinom Kazaň (2001-2013).

V rokoch 2008 a 2009 s ním vyhral najvyššiu ruskú súťaž a dvakrát sa dokonca predstavil v skupinovej fáze Ligy majstrov.

Berdyjev urobil z kazanského mužstva dobre namazaný stroj, s ktorým mal dokonca problémy aj ostatný víťaz európskeho pohára číslo jeden FC Barcelona.

russia_soccer_europa_league-8538094693f1_r3989_res.jpeg

Tréner FK Rostov Kurban Berdyjev so svojim ružencom. FOTO - SITA/AP

Katalánci odohrali s Rubinom štyri stretnutia. Raz dokonca prehrali a dva zápasy sa skončili nerozhodne.

Berdyjev pôsobí od roku 2014 v Rostove, kam si postupne stiahol z Kazane až šiestich hráčov.

Pod jeho krídla sa znova dostali Rusi Alexandr Bucharov a Pavel Mogilevec, ekvádorský reprezentant Christian Noboa, moldavský legionár Alexandru Gatcan, Iránec Sardar Azmoun a argentínsky defenzívny pilier César Navas.

"Aký je rozdiel medzi Rubinom a Rostovom pod vedením Berdyjeva? Líšia sa iba mená hráčov, ale taktika zostala tá istá," objasnil Noboa.

"Vedeli sme, že CSKA má veľkú útočnú silu. Hrajú neštandardne s vysoko vysunutou obranou. Kládli sme preto dôraz na prísnu disciplínu a obetavosť. Až na niekoľko okamihov sa nám to darilo. Ako vnímam prvé miesto? Rostov ide od zápasu k zápasu," vyhlásil podľa portálu denníka Sport-Express kouč Berdyjev.

Trénerov ruženec

Mužstvo súpera pochválil aj kormidelník CSKA Leonid Sluckij, ktorý je zároveň trénerom ruskej "zbornej".

20100929_173526_russia_soccer_champions__r5882_res.jpg

Christian Noboa pôsobil so svojim súčasným trénerom už v Rubine Kazaň. FOTO - TASR/AP

Mimochodom, na marcové prípravné stretnutia s Litovčanmi (26. marca, Moskva) a Francúzmi (29. marca, Paríž) nenominoval ani jedného hráča z Rostova.

"Súper ukázal v obrane veľmi vysokú kvalitu. Niektorí hráči majú šancu dostať sa aj do reprezentácie. Nemyslel som pre nadchádzajúce zápasy, ale všeobecne," vyhlásil Sluckij.

Symbolom imidžu Kurbana Berdyjeva je dlhé roky ruženec, ktorý má počas zápasov stále pri sebe a nezriedka ho v napínavých chvíľach stíska v rukách.

"Naučil som ho, aby ho mal stále pri sebe. Stalo sa to ešte v 90. rokoch minulého storočia. Boli to ťažké časy, krátko po perestrojke. Prišiel trénovať do Kajratu Almaty, prakticky na nič neboli peniaze. Dva roky býval u mňa doma. Už vtedy mi bolo jasné, že je to skvelý tréner, ktorý to dotiahne ďaleko," cituje portál championat.com slová Bachtiara Baiseitova, bývalého kouča Kajratu Almaty a vôbec prvého trénera kazašskej reprezentácie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nový líder ruskej ligy udivuje. Trénerovi pomáha ruženec