Predstieral Djokovič zranenie? To nikdy nerobí, vraví expert

Novak Djokovič.
Novak Djokovič. (Zdroj: TASR/AP - Hamish Blair)
Jana Sedláková|14. feb 2021 o 15:40

Novak Djokovič postúpil do štvrťfinále Australian Open.

MELBOURNE. "Neviem, či sa dokážem zotaviť, alebo budem musieť odstúpiť," hovoril Novak Djokovič po tom, čo v treťom kole Australian Open vyradil Američana Taylora Fritza, hoci ho limitovalo zranenie. 

V osemfinále ho čakal Milos Raonic. Hoci vysoký Kanaďan už bol aj na treťom mieste svetového rebríčka, proti Djokovičovi ešte nikdy neuspel. Ich vzájomná bilancia pred stretnutím bola 11:0. 

Rivalít s takýmto množstvom zápasov, kde jeden hráč vyhral všetky stretnutia, by sme na tenisovom okruhu nenašli veľa. 

Aj preto sa sociálnymi sieťami okamžite začali šíriť vtipné obrázky, ktoré poukazovali na to, ako sa asi môže cítiť Milos Raonic, keď má možno životnú šancu svetovú jednotku poraziť.

Kanaďan však ani na dvanásty pokus neprišiel na to, ako srbského súpera zdolať. Djokovič postúpil do štvrťfinále po výsledku 7:6(4), 4:6, 6:1, 6:4. Zároveň vyhral svoj 300. zápas na grandslame.

Mouratoglou: Novak zranenia nepredstiera

Ešte pred zápasom sa objavili mnohé dohady, či je Djokovičovo zranenie naozaj také vážne, ako o ňom hovorí. V minulosti sa viackrát stalo, že žiadal o ošetrenia počas zápasu, hoci z jeho výkonu sa nezdalo, že by ho niečo limitovalo. Zdalo sa, že ide skôr o taktický ťah.

"Myslím, že ak by bol naozaj tak vážne zranený, nedohral by zápas. Bolo zrejmé, že v treťom i štvrtom sete mal problémy, v piatom to tak už nevyzeralo. Možno sa z toho dostal, želám mu skoré uzdravenie," vravel po prehre s Djokovičom v piatich setoch Američan Taylor Fritz.

"Dostať sa z natrhnutého svalu za dva dni? Naučte ma, ako to spraviť," pridal sa na twitteri ku kritike aj Austrálčan Thanasi Kokkinakis. Neskôr však príspevok zmazal.

Naopak, svetovej jednotky sa zastal tréner Sereny Williamsovej Patrick Mouratoglou. "Novak sa občas hrá so psychikou súpera, tvári sa, že už to vzdáva a potom sa zrazu opäť rozohrá. Áno, toto spravil veľakrát, ale nikdy nepredstiera zranenia," vravel pre portál Tennis Majors tréner. 

Djokovičov tréner Goran Ivaniševič navyše pred zápasom oznámil, že svetová jednotka musela vynechať tréning.

Problémy sa zlepšili, ale nezmizli

Expert televíznej stanice Eurosport a bývalá svetová jednotka Mats Wilander upozorňoval, že skutočný stav Djokoviča ukážu prvé gemy zápasu proti Raonicovi. Bude záležať od toho, či bude schopný naplno podávať, prípadne či nebude mať problémy s niektorým z úderov počas hry. 

"Ťažko to hodnotiť presne, ale vyzerá to s ním celkom dobre," vravel Wilander v prestrihu do televízneho štúdia počas zápasu.

Po zápase bývalý švédsky tenista zhodnotil, že bolo zrejmé, že Djokovič nie je úplne v poriadku, ale zároveň dokáže hrať na vysokej úrovni. "Bol trochu pomalší ako bežne, keby bol úplne zdravý, asi by v tomto ohľade vyzeral inak," vravel Wilander.

Po zápase Djokovič priznal, že jeho stav je lepší, no stále nie je v poriadku. "Cítim sa dosť dobre na to, aby som mohol hrať. Keby som nebol v takom rozpoložení, ani by som nenastúpil," povedal v štúdiu televíznej stanice Eurosport. 

Srb zároveň potvrdil slová svojho trénera, že radšej medzi zápasmi vynechal tréning. Od stretnutia tretieho kola proti Taylorovi Fritzovi na kurte nebol.

Novak Djokovic a Milos Raonic.
Novak Djokovic a Milos Raonic. (Zdroj: SITA/AP)

"Toto je môj najobľúbenejší grandslam, preto som do toho dal všetko. Cítim, že dokážem súperiť s ostatnými," hodnotil po zápase.

Napriek jednoznačnej bilancii vo vzájomných zápasoch už dokázal Raonic vo viacerých zápasoch Djokoviča potrápiť. Aj v tomto stretnutí mu jeden set vzal.

Bývalí tenisti Tim Henman a Mats Wilander sa zhodli, že najmä tretí set bol z pohľadu Djokoviča kritický, keďže Raonic dokázal vyhrať druhý set. No svetová jednotka zvládla práve tento náročný moment jednoznačne. Prehral iba jednu hru.

Samotný Djokovič priznal, že sa obával, ako bude schopný reagovať na súpera, ktorý patrí k najlepšie podávajúcim hráčom súčasnosti. 

"Najťažšie pre mňa bolo pri Fritzovi v treťom sete hrať na príjme, toho som sa obával aj dnes. Nechcel som sa ani dostať do dlhých výmen. Hral som však v dôležitých momentoch dobre. Najmä v prvých dvoch setoch som sa mohol spoľahnúť na servis," uzavrel Srb po zápase.

V ďalšom kole sa stretne s turnajovou šestkou Nemcom Alexandrom Zverevom. Srbský tenista vedie vo vzájomnej bilancii 5:2. Vyhral štyri posledné vzájomné zápasy.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Predstieral Djokovič zranenie? To nikdy nerobí, vraví expert