Nór Jansrud má zlato zo super-G, Miller je tretí

(Autor: SITA/AP)
TASR|16. feb 2014 o 08:18

Američan Bode Miller získal vo veku 36 rokov bronz.

SOČI. Olympijským víťazom v super-G sa stal nórsky lyžiar Kjetil Jansrud, ktorý tak po bronze v zjazde získal v Soči už druhú medailu. Striebro si v alpskom stredisku Roza Chutor nečakane vybojoval Andrew Weibrecht z USA, ktorý za šampiónom zaostal o tri desatiny sekundy. Bronz si podelili dvaja pretekári, Kanaďan Jan Hudec a americký veterán Bode Miller dosiahli navlas rovnaký čas (+0,53).

Jansrud potvrdil dobrú formu, výborne mu vyšla najmä spodná pasáž trate, v ktorej získal na konkurentov potrebné desatiny. Získal už svoj tretí olympijský kov a potvrdil nórsku dominanciu v super-G, v tejto disciplíne triumfovali severania na posledných štyroch zimných olympijských hrách.

"Dve medaily v Soči - o tom som ani nesníval. Dnes som mal skvelý deň. Tvrdo som pracoval na toto víťazstvo, snažil sa jazdiť rýchlo a neurobiť žiadnu chybu, čo sa mi podarilo. Najmä hore sa mi podarilo pustiť lyže," povedal pre RTVS šťastný víťaz.

Veľkým prekvapením je druhé miesto Weibrechta, ktorý štartoval s číslom 29 a v hodnotení disciplíny v SP mu patrí až 27. priečka. Američan potvrdil, že sa na veľké podujatia dokáže skvele pripraviť, pred štyrmi rokmi vo Vancouveri získal v super-G bronz.

Zbierku úspechov rozšíril aj jeho krajan Miller, ktorý má už šiestu olympijskú medailu. Vo veku 36 rokov sa tak stal najstarším olympijským medailistom v alpskom lyžovaní v histórii. Pre rodáka z českého Šumperka Hudeca je to premiérový kov na ZOH.

Nástrahy technicky náročnej trate nezvládlo viacero medailových ašpirantov, vypadli Talian Christof Innerhofer, Švajčiar Didier Defago, víťaz zjazdu Christian Mayer i Kanaďan Erik Guay. Bez medaily zostali Rakúšania i obhajca prvenstva z Vancouveru Nór Aksel Lund Svindal.

Super-G, muži:

1. Kjetil Jansrud (Nór.) 1:18,14,

2. Andrew Weibrecht +0,30,

3. Bode Miller (obaja USA) a Jan Hudec (Kan.) +0,53,

5. Otmar Striedinger +0,55,

6. Max Franz (obaja Rak.) +0,60,

7. Aksel Lund Svindal (Nór.) +0,62,

8. Peter Fill (Tal.) +0,71,

9. Ondřej Bank (ČR) +0,97,

10. Morgan Pridy (Kan.) +1,05,

...

28. Adam ŽAMPA +2,81,

37. Andreas ŽAMPA +4,28,

43. Matej FALAT +4,67,

44. Martin BENDÍK (všetci SR) +4,92

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Nór Jansrud má zlato zo super-G, Miller je tretí