Tatar šikovne skóroval proti Torontu, bodoval aj ďalší Slovák

Kanadský útočník Toronta John Tavares (v strede) sa teší z gólu.
Kanadský útočník Toronta John Tavares (v strede) sa teší z gólu. (Autor: SITA/AP)
TASR|14. jan 2021 o 06:58

Obhajca titulu začal sezónu víťazstvom.

Gól Tomáša Tatara od 2:40 min.

NEW YORK. Slovenský hokejista Tomáš Tatar skóroval už v úvodnom dueli sezóny, keď sa presadil v derby proti Torontu. Jeho Montreal však v prestížnom súboji prehral na ľade Maple Leafs 4:5 po predĺžení.

V úvode ročníka sa bodovo presadil aj obranca Erik Černák, ktorý asistenciou prispel k víťazstvu obhajcu Stanleyho pohára Tampy Bay nad Chicagom 5:1.

Tatar: Bolo to pre nás kruté

Rodák z Ilavy si otvoril strelecký účet v novej sezóne počas presilovky, keď v 28. minúte zvýšil vedenie svojho tímu na priebežných 3:1.

Ruský obranca Alexander Romanov ho vysunul do úniku a Tatar prekonal dánskeho brankára Frederika Andersena strelou pomedzi betóny.

Hostia však sľubný náskok neudržali, Toronto dokázalo do konca riadneho hracieho času vyrovnať a v predĺžení rozhodol o jeho triumfe Morgan Rielly.

Na výhre tímu z najväčšieho mesta Kanady sa podieľal veterán Jason Spezza asistenciou, jeho jubilejnou 600. v profiligovej kariére.

"Bolo to pre nás kruté, tak tvrdo sme bojovali o každý gól a potom sa udejú také nešťastné veci a súper vyrovná. Na niekoľko minút sme vypli, no potom sme opäť zabrali," povedal Tatar pre klubový web.

"Je to ťažké, keď prvý zápas sezóny dospeje do predĺženia, v ktorom sa hrá 3 na 3. Obe mužstvá si vypracovali množstvo šancí, zápas sa mohol skončiť akýmkoľvek výsledkom," doplnil slovenský útočník.

Pochválil mladého spoluhráča

Toho zaujal výkonom spoluhráč Romanov. Dvadsaťjedenročný obranca si pri debute v profilige pripísal asistenciu pri Tatarovom góle.

"Myslím si, že tvrdo pracuje. Veľmi dobre manévruje s pukom, ukazuje to aj v našej druhej presilovkovej formácii. Ten chalan je naozaj dobrý hokejista.

Je škoda, že sme nezvíťazili pre našich nových hráčov, no myslím si, že 'Romy' podal výborný výkon," pochválil slovenský krídelník mladého spoluhráča.

K triumfu Toronta prispeli najmä William Nylander (2+1) a John Tavares (1+2), obaja nazbierali v zápase tri body. Naopak, Montrealu nestačili ani dva góly novej posily Josha Andersona či tri asistencie Jonathana Drouina.

Tampa Bay chce oslavovať s divákmi

V úvodný deň základnej časti sa hralo dokopy päť zápasov.

Ročník odštartoval duel Philadelphie s Pittsburghom, v ktorom Flyers zdolali rivala 6:3. Prvý gól sezóny strelil hosťujúci útočník Mark Jankowski.

Najviac sa však zápas vydaril 20-ročnému krídelníkovi domáceho tímu Joelovi Farabeemu, ktorý sa blysol gólom a tromi asistenciami.

Štyrmi bodmi v otváracom zápase sezóny vyrovnal klubový rekord, ktorý stanovil v roku 1982 Ray Allison, ten mal pri vstupe do ročníka rovnako bilanciu 1+3.

Tampu Bay priviedol k víťazstvu nad Chicagom kapitán Steven Stamkos, ktorý ku gólu pridal dve asistencie. Úradujúci šampión odhalil pred zápasom majstrovskú vlajku, ale pod strop svojej haly ju nevyvesil.

Počká si na moment, keď budú môcť byť na štadióne prítomní diváci.

Hokejisti Tampy Bay pred začiatkom nového ročníka NHL.
Hokejisti Tampy Bay pred začiatkom nového ročníka NHL. (Autor: TASR/AP)

Edmonton podľahol Vancouveru 3:5. Dva góly Canucks strelil Brock Boeser, pri premiére v NHL skóroval za hostí aj švédsky mladík Nils Höglander.

Colorado, ktoré je považované za jedného z favoritov súťaže, nestačilo na St. Louis pomerom 1:4. Dvoma presnými zásahmi sa zaskvel Oskar Sundqvist.

NHL - nočné výsledky:

Philadelphia - Pittsburgh 6:3 (2:1, 1:1, 3:1)

Góly: 16. Van Riemsdyk (Gustafsson, Farabee), 20. Patrick (Gustafsson, Farabee), 39. Farabee (Hayes), 46. Raffl (Laughton, Aube-Kubel), 53. Konecny (Lindblom, Couturier), 53. K. Hayes (Farabee, Giroux) – 6. Jankowski (McCann), 24. Crosby, 44. Tanev (Jankowski)

Toronto - Montreal 5:4 pp (1:2, 2:1, 1:1 - 1:0)

Góly: 16. Nylander (Holl, Tavares), 38. Nylander (Spezza, Hyman), 40. Tavares (Marner, Andersen), 51. Vesey (Nylander), 64. Rielly (Tavares, Matthews) – 13. Suzuki (Drouin, Petry), 20. Anderson (Drouin, Petry), 28. TATAR (Romanov, Weber), 42. Anderson

/útočník Tomáš Tatar (Montreal) odohral 15:33 minúty, strelil gól, mal jednu strelu na bránku, zablokoval jednu strelu súpera a raz získal puk/

Tampa Bay - Chicago 5:1 (3:0, 1:0, 1:1)

Góly: 11. Palát (Hedman, Stamkos), 17. Joseph (Killorn, Cirelli), 18 Cirelli (ČERNÁK, Killorn), 30. Stamkos (Point, Hedman), 47. Point (Stamkos, Sergačov) – 57. Strome (Shaw, Boqvist)

/obranca Erik Černák (Tampa Bay) odohral 20:14 minúty, pripísal si jednu asistenciu, dve strely na bránku, jeden bodyček a dve zablokované strely/

Edmonton - Vancouver 3:5 (0:1, 1:1, 2:3)

Góly: 26. Yamamoto (Draisaitl), 41. Nurse (Kassian, Bear), 49. Larsson (Jones, Kahun) - 16. Horvat (Pearson), 38. Höglander (Pearson, Horvat), 42. Gaudette (Roussel, Hamonic), 44. Boeser (Q. Hughes), 54. Boeser (E. Pettersson, Q. Hughes)

Colorado - St. Louis 1:4 (1:2, 0:0, 0:2)

Góly: 5. Burakovsky (Compher, Girard) – 10. Sundqvist (Schwartz, Thomas), 14. Kyrou (Bozak, Sanford), 47. Clifford (Barbašev), 55. Sundqvist (Thomas)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Tatar šikovne skóroval proti Torontu, bodoval aj ďalší Slovák