NHL stratila pre otras mozgu ďalšiu hviezdu

Je otázne či sa Chris Pronger (vpravo) do NHL ešte vráti.
Je otázne či sa Chris Pronger (vpravo) do NHL ešte vráti. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|16. dec 2011 o 07:46

Kapitán Philadelphie Flyers a jeden z najlepších obrancov v lige Chris Pronger si už v sezóne nezahrá pre otras mozgu.

Agentúrny článok bol nahradený autorským o 14.38

BRATISLAVA. Otras mozgu si vybral v NHL ďalšiu obeť z osobností ligy. Po Sidneym Crosbym a Claudovi Giruoxovi sa zranil aj Chris Pronger.

Kapitán Philadelphie a dlhoročne jeden z najlepších obrancov si už v tejto sezóne nezahrá a dokonca mu hrozí koniec kariéry. S Flyers mu zatiaľ plynie len druhý rok zo sedemročného kontraktu v hodnote 35 miliónov dolárov.

Tridsaťsedemročný hokejista vynechal posledných jedenásť zápasov Flyers pre symptómy po otrase mozgu. V posledných dňoch sa sťažoval na veľké bolesti hlavy, preto navštívil špecializovanú kliniku, kde liečili aj Crosbyho.

Po následných vyšetreniach ho lekári vyzvali, aby v tejto sezóne už nehral.

„Názor rešpektovaných odborníkov je nemenný. Chrisov stav stále nie je dobrý, a preto vynechá základnú časť aj prípadné play off. Veríme, že mu to pomôže a bude môcť opäť hrať,“ povedal pre philly.com generálny manažér tímu Paul Holmgren.

Vážne zranenie môže reálne tvrdému obrancovi ohroziť kariéru. Špecialisti mu odporučili minimálne polročnú pauzu od hokeja.

Pre otras mozgu nehrá 23 hokejistov

V NHL tak momentálne nehrá pre otras mozgu 23 hokejistov, medzi nimi nechýba spomínaný líder bodovania Giroux a najlepší strelec Milan Michálek z Ottawy.

Pritom držiteľ Hartovej trofeje pre najužitočnejšieho hráča NHL je tvrdý chlapík, ktorý za osemnásť sezón v lige zažil mnoho vrcholov a pádov. Za posledné roky len málokto hral cez zranenia s takým odhodlaním ako urastený kanadský obranca.

Pronger je známy tým, že nikdy sa nesťažoval. Niekedy bol odsudzovaný za príliš zákernú hru, ale na druhej strane vždy strašne veľa aj inkasoval.

Na jeho nečistých spôsoboch sa zhodujú aj fanúšikovia v zámorí. Väčšinou píšu, že Pronger si nezaslúži ľútosť, lebo v kariére zranil viacero súperov. Slová priaznivcov dopĺňa aj to, že Kanaďana za zákroky viackrát suspendovali.

Napriek tomu sa však zapísal do histórie NHL a nikto nepochybuje, že by sa nedostal po ukončení kariéry do hokejovej Siene slávy.

Pronger doviedol Flyers do finále

Stanleyho pohár dokázal Pronger vyhrať len raz s Anaheimom, do finále však dotiahol aj priemerný Edmonton a pre dvoma rokmi Philadelphiu. V súčasnej NHL sa podarilo zahrať si finále s troma rozličnými tímami len Mariánovi Hossovi.

Zdravotné problémy začal mať olympijský víťaz z Vancouvru v minulej sezóne, keď pre problémy s kolenom vynechal 32 zápasov základnej časti.

Na začiatku nového ročníka sa zdalo, že sa Pronger konečne zbavil zdravotných problémov. Na konci októbra mu však nešťastne zranil oko útočník Toronta Michail Grabovsky. Musel pauzovať päť zápasov. Vrátil sa a pokračoval vo výbornej forme, v trinástich zápasoch zaznamenal dvanásť bodov.

Potom sa však uňho začali prejavovať príznaky po otrase mozgu, ktoré vyústili do zlej diagnózy.

„Chris je náš líder. Je to jeden z najlepších obrancov v NHL a myslím si, že na obrannej polovici len ťažko nájdete lepšieho. Preto je to pre nás hrozná správa, musíme sa však vzchopiť a hrať aj bez neho,“ povedal pre The Globe and Mail útočník Flyers Wayne Simmonds.

Po Prongerovom zranení sa tak otvára väčší priestor aj pre Andreja Meszároša, ktorý využil absenciu kapitána aj v minulej sezóne, keď sa stal najlepším obrancom tímu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»NHL stratila pre otras mozgu ďalšiu hviezdu