NHL sa výluke nevyhla, hviezdy chce aj Slovan

Českí fanúšikovia sa môžu doma tešiť na Jaromíra Jágra.
Českí fanúšikovia sa môžu doma tešiť na Jaromíra Jágra. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|16. sep 2012 o 19:34

Fanúšikovia Slovana sa možno dočkajú hokejových hviezd z NHL. Liga vyhlásila výluku a dohoda o novej kolektívnej zmluve zatiaľ neexistuje.

BRATISLAVA. Basketbalisti vlani stratili šestnásť zápasov základnej časti NBA, napokon sa však dohodli na novej kolektívnej zmluve.

NHL je na tom podobne. V sobotu vypršal kontrakt medzi hráčmi a vedením ligy, čo znamená, že sezóna sa zatiaľ nezačne.

„Odkedy je na čele NHL Gary Bettman, nerieši sa to inak ako výlukou, ale my budeme bojovať,“ povedal nahnevane líder Detroitu Henrik Zetterberg.

Švéd narážal na to, že brány najlepšej hokejovej súťaže sa zavreli tretíkrát za posledných osemnásť rokov.

Sezóna 1994/95 stratila polovicu zápasov a pred ôsmimi rokmi sa nehral celý ročník. Vtedy to paradoxne NHL pomohlo.

Teraz to však môže mať úplne opačný efekt. Zámorský divák, najmä americký je zhýčkaný, televízia mu ponúka mnoho iných športov, čo môže hokeju uškodiť a vrátiť ho o pár rokov dozadu.

Posledné pokusy o to, aby sa začali v normálnom čase tímové kempy stroskotali v stredu a štvrtok, kedy majitelia neprijali návrhy hráčov.

Problémom delenie zisku

info
Čo je to výluka?
  • Vyhlasujú ju majitelia, nie hráči. Preto to nie je štrajk.
  • Tréningové kempy jednotlivých klubov ostanú zavreté. Kluby možno prepustia časť zamestnancov.
  • Hokejisti mohli od nedele nastúpiť v iných súťažiach po svete.

„V sobotu sme prišli na to, že nemá cenu zvolávať ďalšie rokovanie, ale ani jedna strana nezmenila postoj a preto nastane výluka. Budeme sa však naďalej stretávať a veríme, že sa situácia zmení. Je nám ľúto, že sa to takto skončilo,“ povedal nhl.com Battmanov zástupca Bill Daly.

Pred ôsmimi rokmi sa skončili rokovania jasnou porážkou odborov.

Hokejisti museli súhlasiť so znížením platov o štvrtinu a zavedením pevného platového stropu. Teraz nie sú požiadavky také striktné.

Majiteľom ide hlavne o to, aby sa zisk rozdelil inak. Doteraz išlo hráčom 57 percent z neho. Napríklad v NBA sa delí všetko na polovicu.

Aj z toho dôvodu sa predpokladá, že sa obe strany na jeseň dohodnú a liga oželie len časť zápasov. Pôvodne sa malo žačať trinásteho októbra.

Ruské hviezdy v KHL

Z výluky sa tešia najmä fanúšikovia v Európe a hlavne v Rusku. Viaceré ich hviezdy už avizovali, že sa chystajú do KHL. Malkin s Gončarom do Magnitogorska, Kovaľčuk do Petrohradu.

V Kontinentálnej lige by chcel hrať aj kanadský obranca Webber. Česi Hudler s Voráčkom by sa mohli predstaviť v drese Levu Praha.

Záujem o zvučné mená potvrdil aj Slovan Bratislava. Najviac sa skloňujú Ľubomír Višňovský, Marián Hossa, Zdeno Chára či Andrej Sekera.

Slovenskí hokejisti zatiaľ väčšinou vyčkávali a nehovorili o tom, kam pôjdu v prípade lockoutu.

Tomáš Kopecký povedal prednedávnom SME, že z rodinných dôvodov zrejme ostane v USA a hrať nebude. Michal Handzuš by mal začať sezónu v Bystrici.

Jágrov návrat

V domácej súťaži bude hrať aj Jaromír Jágr, ktorý sa v role hrajúceho majiteľa predstaví v drese Kladna. V českej extralige sa predstavia i Plekanec, Eliáš či Hemský.

„Myslel som, že môj návrat do extraligy príde neskôr, ale teším sa aj teraz,“ povedal českým médiám Jágr.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»NHL sa výluke nevyhla, hviezdy chce aj Slovan