Má len 20 a nebojí sa ani Crosbyho. Nemecku rastie obranný klenot

Moritz Seider (vľavo) v súboji so Sidneym Crosbym (vpravo).
Moritz Seider (vľavo) v súboji so Sidneym Crosbym (vpravo). (Autor: SITA/AP)
Samuel Grega|12. feb 2022 o 10:20

Seider je hlavným adeptom na nováčika roka.

DETROIT. Dvadsať rokov, 191 centimetrov a 94 kíl. Už teraz je najlepší obranca svojho tímu. Nemec Moritz Seider do NHL vlietol ako víchor a fanúšikom Detroitu robí radosť v každom zápase.

Patrí medzi objavy Stevea Yzermana. V Nemecku sa vďaka nemu môžu tešiť na novú hviezdu svetového formátu.

Akým hráčom je tento mladík?

Najlepší od čias Lidströma

Jeho náhly úspech v NHL sa dal očakávať. Dominoval už aj predtým. Po MS v roku 2021 ho vyhlásili za najlepšieho obrancu turnaja. Počas minulej sezóny hrával vo švédskom Rögle, kde bol najlepším zadákom roka v celej SHL. Takisto ho vyhlásili za najlepšieho juniora. V 41 zápasoch mal 28 bodov.

Už pred príchodom do najlepšej hokejovej ligy v ňom viacerí nadšení fanúšikovia Detroitu videli najlepšieho obrancu od čias Nicklasa Lidströma.

Spolu s útočníkom Lucasom Raymondom oživili zápasy Red Wings a patria medzi najlepších nováčikov v NHL.

Seider odohral už 48 stretnutí a pripísal si 31 bodov. Má 27 asistencií a v tejto štatistike vedie svoj tím.

Trinásť z jeho bodov prišlo v presilovej hre. Aj v tom je prvý. K tomu všetkému je najvyťažovanejší hráč svojho tímu. Hráva 22 minút a 39 sekúnd.

Na snímke Nicklas Lidström pózuje s prsteňom počas slávnostnej ceremónie v Sieni slávy zámorskej NHL v kanadskom Toronte
Na snímke Nicklas Lidström pózuje s prsteňom počas slávnostnej ceremónie v Sieni slávy zámorskej NHL v kanadskom Toronte (Autor: TASR/AP)

Krádež na drafte alebo príliš skorý výber?

Nemca si Red Wings vybrali zo šiesteho miesta v drafte 2019. Bol to prvý draftový výber Stevea Yzermana ako manažéra Detroitu. Mnohí to považovali za veľmi odvážny krok. Seidera mali skauti v rankingoch nižšie. Po dvoch rokoch sa ale ukazuje Yzermanova genialita.

Mladý rodák zo Zell Mosel je aktívny a stabilný obranca smerom dopredu aj dozadu. Je to hráč do každej situácie.

Dokáže hrať fyzicky vzadu, ale často podporuje aj útok. „Červené krídla“ sa na neho spoliehajú ako na prvú voľbu počas presilovky. V početnej výhode neodohral z hráčov Wings nikto viac ako Seider.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Má len 20 a nebojí sa ani Crosbyho. Nemecku rastie obranný klenot