Kivlenieks zomrel ako hrdina. Zachránil moju rodinu, tvrdí jeho krajan

Tomáš Tatar pred lotyšským brankárom Elvisom Merzlikinsom.
Tomáš Tatar pred lotyšským brankárom Elvisom Merzlikinsom. (Autor: Graham Hughes - TASR/AP)
SITA|16. júl 2021 o 20:08

BRATISLAVA. Lotyšský brankár Matiss Kivlenieks zomrel ako hrdina. Myslí si to jeho krajan a už len bývalý kolega z tímu Columbus Blue Jackets Elvis Merzlikins.

Na štvrtkovej pietnej spomienke na Kivlenieksa, ktorý tragicky zahynul 4. júla po smrteľnom zásahu zábavnej pyrotechniky, Merzlikins uviedol, že Kivlenieks zachránil život jemu aj jeho tehotnej manželke, keď utekali z miesta tragédie.

V čase, keď Kivlenieksa zasiahla krutá rana osudu z ohňostroja, bol o tri roky starší Merzlikins asi 30 stôp, čiže 9 metrov, za ním a objímal sa s manželkou.

"Zachránil môjho nenarodeného syna. Zachránil moju ženu a zachránil aj mňa. Ak by to nezasiahlo mňa alebo moju ženu, bolo tam ďalších 50 či 60 ľudí.

Preto vravím, že zomrel ako hrdina a potvrdil to aj lekár. Keby neutekal a zostal len tak sedieť, nestalo by sa to," uviedol Merzlikins, cituje ho oficiálny web NHL.

Syn dostane prostredné meno Matiss

Obaja boli v čase tragédie v meste Novi v americkom štáte Michigan, aby oslávili svadbu dcéry trénera brankárov Columbusu Mannyho Legaceho.

"Boli sme tam spolu s ďalšími desiatkami ľudí. Dali sme si pivo, potom 'panáka' a nie jedeného, a tiež cigaru. A aj potom ma stále vyhľadal. On nebol iba môj priateľ, mal som ho rád ako mladšieho brata," pokračoval Merzlikins.

Skúsenejší z oboch lotyšských reprezentačných brankárov ešte dodal, že keď sa v septembri narodí jeho syn, bude mať prostredné meno Matiss. 

Legace: Bol ako člen našej rodiny

Ďalšími rečníkmi na spomienkovom obrade boli členovia trénerského štábu Manny Legace a Brad Larsen, bývalý hlavný tréner Blue Jackets John Tortorella aj súčasný útočník Nathan Gerbe.

Prítomní si uctili Kivlenieksa spomienkovým videom. Jeho súčasťou bola víťazná premiéra mladého Lotyša v NHL proti New York Rangers 19. januára 2020 a tiež nedávny skvelý triumf v drese Lotyšska nad Kanadou (2:0) na MS v Rige.

"Bol inšpiráciou pre svoju krajinu aj celú generáciu mladých brankárov. Zomrel veľmi mladý, ale stačil ovplyvniť veľké množstvo ľudí," skonštatoval Larsen.

Gerbe uviedol, že Kivlenieks stelesňoval tri veci, ktoré učí vlastné deti. "Tvrdá práca, rešpekt k ostatným a správne nastavenie v mysli. To bol celý Kivi," podotkol.

Legaceho počas toho, ako rozprával o Kivlenieksovi, viackrát premohli emócie.

"Bol ako člen našej rodiny. Pre moju dcéru bol brat a tiež veľký kamarát nášho synovca. Chcem sa poďakovať jeho matke a otcovi za to, že ho vychovali, aby sme mohli spoznať to krásne dieťa. Aj teraz by vravel, aby sme si len dali pivo a išli svojou cestou," prezradil Legace.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Kivlenieks zomrel ako hrdina. Zachránil moju rodinu, tvrdí jeho krajan