O Stanleyho pohár nehral 28 rokov, Montreal je blízko k postupu

Hokejisti Montrealu Canadiens.
Hokejisti Montrealu Canadiens. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|23. jún 2021 o 06:05 (aktualizované 23. jún 2021 o 08:46)

Carey Price bol opäť prvou hviezdou zápasu.

LAS VEGAS. Hokejisti Montrealu Canadiens zvíťazili v piatom zápase série proti Vegas Golden Knights 4:1, a tak ich už len jedno víťazstvo delí od toho, aby si po takmer 30 rokoch zahrali o Stanleyho pohár. 

Naposledy oň úspešne bojovali v roku 1993, keď získali svoj 34. titul po finálovej výhre nad Los Angeles Kings 4:1 na zápasy. 

Šiesty duel je na programe v noci na piatok o 2.00 SELČ v montrealskom Bell Centre.

V T-Mobile aréne trestal Montreal chyby domácich hráčov. V deviatej minúte zakončil rýchlu akciu Jesperi Kotkaniemi a v druhej tretine sa v priebehu troch minút a 17 sekúnd presadili aj Eric Staal a Cole Caufield. 

Hráči Vegas mali streleckú prevahu až v tretej tretine. Ofenzívny líder Max Pacioretty v 45. minúte vykresal nádej, ale pri záverečnej hre bez brankára domácich strelil prvý gól v sérii Nick Suzuki. 

Dvadsaťjedenročný útočník zaznamenal okrem gólu aj dve asistencie, no prvou hviezdou duelu bol vďaka 26 úspešným zákrokom Carey Price. 

Slovenský hokejista Tomáš Tatar, ktorý si pred troma rokmi zahral finále v drese Vegas, aj tentokrát chýbal v zostave Montrealu. 

Tradičnou oporou Montrealu bol brankár Carey Price, ktorý sa blysol 26 úspešnými zákrokmi. Výbornú formu potvrdil nováčik Caufield, v uplynulých siedmich vystúpeniach nazbieral šesť bodov za tri góly a rovnaký počet asistencií.

Canadiens nedostali gól v oslabení už v dvanástich stretnutiach za sebou, čo je najdlhšia séria v play off od sezóny 1933/34, keď začali v NHL evidovať góly v presilovkách a oslabeniach. Počas tejto šnúry sa ubránili 28 súperovým presilovkám.

Knights nevyužili v semifinálovej sérii už 13 početných výhod v rade.

Už v treťom zápase za sebou viedol Canadiens asistent Luke Richardson, ktorý dočasne zastupuje hlavného kouča Dominiquea Ducharmea. Ten mal v piatok pozitívny test na koronavírus a musel zamieriť do karantény.

"Sme určite nadšení z pozície, v ktorej sme sa ocitli, no nechceme nič preceňovať. Teší nás, že dokážeme zápasy správne dohrať. Ešte potrebujeme jedno víťazstvo, aby sme splnili úlohu," povedal Richardson pre nhl.com.

Do bránky Vegas sa vrátil Marc-Andre Fleury, hoci jeho kolega Robin Lehner vychytal víťazstvo v predošlom stretnutí. Fleury vykryl 22 striel súpera. Golden Knights napriek prehre neklesajú na duchu a sú odhodlaní sériu otočiť.

"Ťažko hľadám na túto prehru vysvetlenie," hodnotil duel tréner Vegas Peter DeBoer. "Mali sme ťažké nohy, nevychádzala nám koncovka. Treba prejaviť súperovi uznanie, odohral vonku skutočne dobrý zápas. Keď proti Montrealu prehrávate a musíte doťahovať náskok, je to už skutočne ťažké."

NHL - play off - semifinále:


Vegas - Montreal 1:4 (0:1, 0:2, 1:1)

Góly: 45. Pacioretty (N. Roy) - 9. Kotkaniemi (J. Anderson, Byron), 27. E. Staal (Suzuki, Toffoli), 30. Caufield (Perry, Suzuki), 59. Suzuki (Toffoli)

/stav série: 2:3/

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»O Stanleyho pohár nehral 28 rokov, Montreal je blízko k postupu