Nepelov memoriál má 20 rokov. Bude bez Slováka

(Autor: ilustračné - tasr/ap)
Sportnet|28. sep 2012 o 21:21

Legendárny krasokorčuliar nemá doma následníka. Hviezdou jeho výborne obsadeného jubilejného memoriálu bude Tomáš Verner.

BRATISLAVA. Memoriál Ondreja Nepelu sa budúci týždeň uskutoční už dvadsiaty raz a znova v skvelom obsadení. V mužskej štartovej listine však nefiguruje ani jediný Slovák.

„Máme nádejného juniora Marka Klepocha, ale nemáme už ani jediného muža,“ priznáva šéfka slovenského krasokorčuľovania Mária Hrachovcová.

Chlapi ušli za zárobkami

„Po Petrovi Reitmayerovi, ktorý dočasné ukončenie činnosti oznámil v novembri 2011, v lete odišiel do cudziny zarábať si korčuľovaním aj Taras Rajec, úradujúci majster Slovenska. Údajne jazdí exhibície na lodi. Nedokážeme ich uživiť ani my, ani rodičia, krasokorčuľovanie je finančne náročný šport,“ konštatuje predsedníčka zväzu pol druha roka pred sočskou zimnou olympiádou.

Na minulej vo Vancouvri reprezentovala len Ivana Reitmayerová, Petrova staršia sestra, pred časom veľká nádej. Má iba 20 rokov, ale podľa Hrachovcovej už pôsobí ako trénerka v Dánsku.

„Ako výchovný tábor sme dobrí,“ ironizuje a nepriamo naznačuje, že je niečo zhnité – nie v štáte dánskom, ale v slovenskom.

Nový talent: Simančíková

Podobným talentom ako Reitmayerová sa dnes javí 17-ročná Piešťanka Monika Simančíková: vlani na Európskom olympijskom festivale mládeže získala bronz a v tohtoročnej premiére na majstrovstvách Európy dospelých skončila štrnásta.

Hrachovcová verí, že nezhasne tak rýchlo ako jej predchodkyňa: „Aj vďaka rodičom má za sebou kvalitnú letnú prípravu: trénovala v Miláne u kouča Pelizzolu, v Oberstdorfe u Fajfra aj v Spojených štátoch.“

Na rozdiel od mužov v ženskej kategórii sa na memoriáli predstavia až štyri Slovenky: okrem Simančíkovej vlaňajšia šampiónka Alexandra Kunová, ktorá českého trénera Starca vymenila za Arména Vardaňana, v Amerike žijúca Nikola Rajičová a Trnavčanka Erika Viteková.

Csölley predstaví Talianku

Okrem nich ešte tanečník Lukáš Csölley trénujúci v Miláne. S novou talianskou partnerkou Federikou Testovou štartoval už na majstrovstvách sveta v Nice (26. miesto), ale na Slovensku budú mať premiéru. Pôvodne mali začať sezónu už tento víkend v Oberstdorfe, ale Lukášovi nedávno zomrel otec a účasť odvolali.

„Naším najväčším snom je kvalifikovať sa na olympiádu,“ povedal Csölley nedávno v rozhovore pre stránku absoluteskating.com.

V detstve ho inšpirovali francúzski olympijskí šampióni 2002 Marina Anissinová a Gwendal Peizerat. Moskovčanka a Lyončan odštartovali kariéru triumfom v Bratislave na prvom ročníku Nepelovho memoriálu na jeseň 1993.

Podujatie, ktoré vzniklo štyri roky po skone bratislavského multišampióna (raz vyhral ZOH, trikrát MS a päťkrát ME), má v zozname víťazov i ďalšie hviezdne mená: Stéphane Lambiel, Carolina Kostnerová, Aliona Savchenková – Robin Szolkowy, Isabelle Delobelová – Olivier Schoenfelder...

Ťahákom bude Verner

Jubilejný ročník sa 4. – 6. októbra uskutoční pod názvom Ondrej Nepela Trophy. „Máme podporu magistrátu, takže sa zasa zíde skvelá konkurencia 87 krasokorčuliarov z 28 krajín štyroch kontinentov,“ vraví šéforganizátorka Zuzana Jánošová.

Mužský primát bude obhajovať Japonec Daisuke Murakami. V repertoári má dva štvorité skoky, podobne ako Kanaďan Kevin Reynolds, ktorý po Pľuščenkovi druhý na svete skočil kombináciu štvoritého a dvoch trojitých skokov.

Ťahákom však bude najmä český exmajster Európy Tomáš Verner – v roku 2005 skončil tretí, teraz túži vyhrať.

Medzi víťazkami zatiaľ chýba aj Britka Jenna McCorkellová. Favoritmi tancov nebudú dvojnásobní nemeckí víťazi Nelli Zhiganshinová – Alexander Gazsi, ale kanadský pár Kaitlyn Weaverová – Andrew Poje, na tohtoročných MS skončil štvrtý.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Nepelov memoriál má 20 rokov. Bude bez Slováka