Mám len jedno srdce a v tom nie je javorový list. Kreis povedie Nemecko proti svojej rodnej krajine

Hráči Nemecka.
Hráči Nemecka. (Autor: TASR/AP)
SITA|28. máj 2023 o 10:56

Odteraz je možné všetko, vyjadril sa aj hrdina zápasu Frederik Tiffels.

BRATISLAVA. Nemeckí hokejoví reprezentanti sa v nedeľňajšom finále tohtoročných majstrovstiev sveta vo fínskom Tampere môžu zapísať do histórie.

Proti Kanaďanom budú od 19.20 h SELČ bojovať o svoj premiérový titul majstrov sveta. V sobotňajšom semifinále zabránili zámorskému finále, keď triumfovali nad Američanmi 4:3 po predĺžení.

V zápase Nemci zmazali manko 0:2 a neskôr prehrávali 2:3. V 59. minúte však Marcel Noebels poslal duel do predĺženia a v ňom rozhodol o senzačnom postupe Frederik Tiffels.

Blahoželali im aj iní športovci

„Bolo to neuveriteľné. Korčuľoval som tak rýchlo, ako som len vládal. Zbadal som niekoľko centimetrov voľného miesta, vystrelil som a puk vletel dnu.

Odteraz je možné všetko. Niečo sme tu rozbehli, tak prečo to v nedeľu nedokončiť? V minulosti sme už Kanadu zdolali a pred finále si veríme,“ vyhlásil Tiffels podľa webu sport1.de.

Nemeckým hokejistom k postupu do finále zablahoželal aj niekdajší nemecký futbalista a svetový šampión z Brazílie 2014 Bastian Schweinsteiger.

„Neuveriteľný úspech! Odmeňte sa a zajtra získajte titul,“ napísal na Twitteri 38-ročný rodák z Kolbermooru. Nemecký úspech nezostal nepovšimnutý ani vo Švédsku.

„Bolo to skvelé. Nemecko to dokázalo. Má skvelú tímovú morálku a charakter,“ povedal bývalý švédsky hokejista a momentálne televízny expert Jonas Andersson.

Kreis: Som nemecký reprezentačný tréner

Kouč Nemcov Harold Kreis bude vo finále čeliť svojej rodnej krajine. Priznal, že to, že súperom Nemcov budú Kanaďania, nevníma nejako výnimočne.

„Momentálne mám len jedno srdce a v tom nie je javorový list. Už som dlho preč a stopercentne sa cítim ako Nemec.

Som nemecký reprezentačný tréner a žijem tým,“ poznamenal 64-ročný rodák z Winnipegu.

Výber „krajiny javorového listu“ získa z MS buď 28. zlato alebo 17. striebro. Nemci majú na konte zatiaľ dve striebra a dva bronzy.

V roku 1930 podľahli vo finále práve Kanaďanom, o 23 rokov neskôr Švédom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Mám len jedno srdce a v tom nie je javorový list. Kreis povedie Nemecko proti svojej rodnej krajine