Nemci majú z Afriky bronz. Uruguaj zdolali 3:2

Radosť nemeckých futbalistov po zisku bronzu.
Radosť nemeckých futbalistov po zisku bronzu. (Autor: TASR/AP, SITA/AP)
Sportnet|10. júl 2010 o 20:58

Nemeckí futbalisti vyhrali zápas o 3. miesto na majstrovstvách sveta. Prvé tri miesta v Juhoafrickej republike obsadia európske tímy, finále hrá v nedeľu Holandsko a Španielsko.

PORT ELIZABETH. Bronzové medaily na futbalových majstrovstvách sveta obhájili reprezentanti Nemecka. Tí v sobotňajšom zápase o 3. miesto v Port Elizabeth zdolali milé prekvapenie turnaja Uruguaj 3:2.

Vo vyrovnanom a na góly bohatom stretnutí na štadióne Nelson Mandela Bay rozhodol o triumfe Nemecka v 82. min svojím prvým reprezentačným gólom Sami Khedira. Zverenci trénera Joachima Löwa tak zopakovali umiestnenie spred štyroch rokov z domáceho prostredia.

Celkovo si mužstvo, ktoré odohralo v histórii svetových šampionátov najviac stretnutí na záverečných turnajoch (99) a v sobotu dosiahlo 60. víťazstvo, vybojovalo štvrtýkrát bronzové medaily. Trojnásobní majstri sveta Nemci boli tretí v rokoch 1934, 1970, 2006 a aktuálne aj 2010. "Nationalelf" má pri 17 účastiach na konte už 11 medailových umiestnení (bilancia: 3 - 4 - 4).

Dvojnásobní svetoví šampióni z Uruguaja nevyužili ani tretiu možnosť v histórii MS na zisk bronzových medailí. Nepopulárne 4. miesto im zostalo aj v rokoch 1954 a 1970. V druhom prípade rovnako podľahli v súboji o bronz Nemecku (0:1).

1.jpg

Trojnásobní majstri sveta nastúpili oproti semifinále s piatimi zmenami v základe - do brány nastúpil 36-ročný Hans-Jörg Butt, chýbal kapitán Phillip Lahm, na jeho miesto sa presunul Jerome Boateng, na ľavej strane obrany debut zaznamenal Dennis Aogo. V útoku nenastúpil pre problémy s chrbtom Miroslav Klose, ale Cacau, chýbal tiež Lukas Podolski. Do zostavy sa vrátil po treste Thomas Müller a aj Marcel Jansen. Dvojnásobný svetový šampión z Južnej Ameriky nasadil podľa očakávania po treste útočníka Luisa Suareza.

O bronz:

Uruguaj - Nemecko 2:3 (1:1)

Góly: 28. Cavani, 51. Forlán - 19. Müller, 56. Jansen, 82. Khedira, ŽK: Perez - Aogo, Cacau, Friedrich. Rozhodovali: Archundia - Torrentera (obaja Mex.), Vergara (Kan.), 38.000 divákov.

l1a22.jpg

Tu si pozrite góly zo zápasu.

Uruguaj: Muslera - Fucile, Lugano, Godin, Caceres - M. Pereira, Perez (77. Gargano), Arevalo, Cavani (88. Cavani) - Forlán, Suarez

Nemecko: Butt - Boateng, Friedrich, Mertesacker, Aogo - Khedira, Schweinsteiger - Müller, Özil (90+3. Tasci), Jansen (81. Kroos) - Cacau (73. Kieáling)

3.jpg

Prvýkrát od roku 1990 sa v boji o bronz stretli bývalí svetoví šampióni. Nemci bez Kloseho, ktorý mohol prípadným presným zásahom vyrovnať rekord Ronalda, s 15 gólmi najlepšieho kanoniera v histórii MS. Začal sa hrať od prvých minút pekný futbal, prvé reálne nebezpečenstvo hrozilo Buttovej bráne po priamom kope Forlana v 7. minúte, ale lopta presvišťala nad. Potom prebrali iniciatívu Nemci, po sérii rohových kopov sa k hlavičke dostal stopér Friedrich, no v 10. minúte trafil len do brvna.

4.jpg

Prvýkrát gólovo zahrmelo v 19. minúte, Schweinsteiger sa z 30 metrov oprel do lopty, Jabulani tradične tesne pred Muslerom zmenila smer a pred Müllerom už bola len jednoduchá dorážka a jeho piaty turnajový gól. Uruguaj to nedeprimovalo, odpovedal o deväť minút a opäť bol pri tom nemecký kapitán. Schweinsteiger po súboji s Perezom stratil loptu, ktorá sa moderne cez Suareza dostala ku Cavanimu a ten pred Buttom nezaváhal - 1:1. Hoci hráčom začal sťažovať hru hustnúci dážď a rozbité ihrisko (hral sa na ňom už ôsmy zápas šampionátu), hre to na atraktivite neubralo. Vždy jeden zo súperov ťahal pílku, Juhoameričania mohli udrieť v 42. minúte. To si na peknú Forlánovu prihrávku za obranu zabehol Suarez, z uhla bežal sám na Butta, ale jeho pokus tesne minul vzdialenejšiu tyč. A keď sa neujal ani priamy kop Schweinsteigera z nebezpečnej vzdialenosti, išlo sa do šatní za nerozhodného stavu.

5.jpg

Do druhého dejstva naskočili lepšie Uruguajčania, Cavani loptu cez Butta do siete nedostal a nepadla tam ani následná Suarezova dorážka "placírkou". Čo sa nepodarilo tejto dvojici, vyšlo v 51. minúte Forlánovi po peknej akcii a centri Arevala. Blonďatá hviezda turnaja pohotovým zakončením nedala Buttovi šancu a zaznamenala už piaty gól na turnaji. Stále sa bolo na čo pozerať, čo o pár minút dokázal aj vyrovnávajúcim gólom Marcel Jansen. Brankár Muslera nevyboxoval krásny mohutný center Boatenga a hlava nemeckého stredopoliara bola presne na tom správnom mieste.

6.jpg

Ľúbivý ofenzívny futbal pokračoval, akcie sa striedali na oboch stranách a Suarez v 63. minúte tvrdou ranou mohol opäť prekloniť misky váh. A hneď o pár sekúnd sa do ďalšej šance a zakončenia dostal Forlán, ale Butt mu umne zmenšil uhol. S výsledkom sa ale snažili niečo urobiť aj Nemci, strely Jansena a Cacaua šli však mimo. Nemecká ofenzíva v záverečnej 15-minútovke ale napokon slávila úspech v 82. minúte, keď po závare si do siete našla cestu hlavička Khediru. V úplnom závere už Uruguaj nedokázal nič vymylieť, hoci Forlán v nadstavenom čase trafil brvno z priameho kopu. Chobotnica Paul si tak pripísala ďalší uhádnutý výsledok.

2.jpg

Vyjadrenia aktérov:

Diego Forlán, útočník Uruguaja: "Sme smutní, ale bol to krásny zápas. Musíme však rozmýšľať pozitívne. Moja strela v nadstavenom čase išla do brvna, to bolo tesné. Dokázali sme, že sem právom patríme a našimi výkonmi sme sa zaradili k najlepším mužstvám na turnaji. Teraz nastal čas odpočívať."

Bastian Schweinsteiger, kapitán Nemecka: "Je to krásne, máme radosť aj za našich fanúšikov. Vďaka Bohu, že sme zvíťazili v tomto zápase. Prehrávali sme 1:2 a to, že sme to otočili, svedčí o našich charakteroch. Som veľmi hrdý, že som mohol hrať v tomto mužstve."

Sami Khedira (defenzívny stredopoliar Nemecka a autor rozhodujúceho tretieho gólu): "Aj keď to bol iba zápas o tretie miesto, pre nás všetkých to bolo finále. Veľmi sme v ňom túžili uspieť. Máme bronz, ale v budúcnosti chceme viac. Tento mladý tím zanechal na tohtoročnom šampionáte výraznú stopu a ani zďaleka nepovedal svoje posledné slovo."

Marcel Jansen, stredopoliar Nemecka: "Dnes sme ukázali veľkú morálku. Je to senzačné, odohrať takýto zápas. Ukázali sme dobrú hru."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Nemci majú z Afriky bronz. Uruguaj zdolali 3:2