Ambiciózny plán. V Nemecku idú na koronavírus otestovať úplne každého futbalistu

Radosť hráčov Bayernu Mníchov.
Radosť hráčov Bayernu Mníchov. (Autor: Matthias Schrader - TASR/AP)
SITA|30. apr 2020 o 14:02

Chcú urýchliť rozbehnutie súťaží.

BRATISLAVA. V najvyššej nemeckej futbalovej súťaži aj II. bundeslige začali podľa informácii Kickeru vo štvrtok s komplexnými testami na koronavírus.

Ako je známe, v Nemecku plánujú 9. mája obnoviť futbalové dianie a testy sú súčasťou koncepcie bezpečnosti a hygieny, ktorú Nemecká futbalová liga (DFL) pripravila pre zvýšenie nádeje na opätovné roztočenie ligového kolotoča.

Podľa najnovších informácií by sa pred obnovením tímových tréningov mali uskutočniť minimálne dva samostatné testy, aby sa predišlo nakazeniu koronavírusom.

Kapacity sú dostatočné

DFL reagovala aj na nesúhlasné stanovisko viacerých nemeckých orgánov, že testovanie futbalistov odoberie kapacity pre prioritnejšie skupiny obyvateľstva.

DFL oponuje štatistickými údajmi o veľkých možnostiach laboratórií a celkovo miest spôsobilých na odber vzoriek.

"Všetky laboratóriá nám poskytli písomné uistenie, že súčasné kapacity na testovanie sú dostatočné a nie sú obmedzené odoberaním vzoriek u futbalistov.

Podľa správy vedenia Inštitútu Roberta Kocha z 22. apríla je objem testovacích kapacít v Nemecku v súčasnosti 818 000 týždenne. Profesionálny futbal by na to mal podieľať ani nie štyrmi desatinami percenta," uvádza sa v správe DFL na webe Kickeru.

Mohli by hrať na prázdnych štadiónoch

Na ceste k pokračovaniu ligových súťaží už kompetentní v Nemecku prekonali dve podstatné prekážky.

Podľa informácií z médií už ministerstvo práce i konferencia ministrov športu signalizovali súhlas DFL na zápasy bez divákov.

Teraz sa pozornosť upriami na štvrtkové popoludňajšie rokovanie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej so šéfmi jednotlivých spolkových krajín.

V prípade súhlasu by sa v polovici mája či na konci mesiaca mohlo na prázdnych štadiónoch opäť hrať. Ak sa koncepcia ukáže ako správna, mohla by sa rozšíriť aj na ženskú bundesligu a Nemecký pohár (DFB-Pokal).

Všetko o koronavíruse a ochorení Covid-19

(Autor: SME/MM)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Bundesliga»Ambiciózny plán. V Nemecku idú na koronavírus otestovať úplne každého futbalistu