Nemci dokázali ubrániť Ronalda, Portugalsko zdolali 1:0

Pavol Spál, TASR|10. jún 2012 o 11:24

Portugalsko sa stretne v B-skupine na EURO ešte s Dánskom a Holandskom.

ĽVOV. Od hnevu kopol do fľaše, zahodil kapitánsku pásku a ufujazdil. Kým jeho spoluhráči po súboji ešte ďakovali fanúšikom za podporu, Cristiano Ronaldo bol už v tuneli smerujúcom do šatne.
Portugalčan ťažko znášal prehru v prvom zápase B-skupiny na európskom šampionáte proti Nemecku (0:1).

Jediný gól zápasu dal hlavou útočník Bayernu Mníchov Mario Goméz. A to v poslednej chvíli. Nemecký kouč Joachim Löw krátko predtým avizoval, že Goméza vystrieda. „Nie každý zápas je perfektný. Bol by som radšej, keby som bol častejšie pri lopte, no nedalo sa to,“ povedal Ronaldo pre médiá.
Bolo iba pár hodín pred zápasom a Portugalčan sa snažil relaxovať. Nemohol. Pod oknami hotela ho provokovali nemeckí fanúšikovia. „Messi, Messi,“ kričali.

Skvelý Boateng

Ronaldo práve s Argentínčanom súperí o povesť najlepšieho hráča na svete. „Myslím, že momentálne som o čosi lepší ja,“ vyhlásil Ronaldo krátko pred začiatkom šampionátu. V prvom súboji na turnaji však toho veľa nepredviedol. Nemecký obranca Jerome Boateng ho perfektne strážil.

Najdrahší hráč v dejinách futbalu síce vystrelil na bránku štyrikrát, ale gólovú šancu si nevypracoval. To u kanoniera, ktorý dal v sezóne 59 gólov, nebýva zvykom. „Ronaldo zmenil po polčase účes, no ani to mu nepomohlo,“ vtipkovali nemecké médiá.

Portugalčan sa síce dostal do slušnej pozície po skvelej prihrávke Moutinha, Boateng mu však perfektnou kĺzačkou loptu vypichol. „Všetci poznajú Ronalda. Nedá sa stopercentne ubrániť, ale ako tímu sa nám to podarilo,“ dodal Nemec ghanského pôvodu. Mimochodom, jeho brat, útočník milánskeho AC Kevin – Prince Boateng reprezentuje Ghanu.

„Boli sme lepší. Kto ten zápas videl, to musí uznať,“ tvrdil Ronaldo, ktorého tím trafil žrď i brvno. Bezúčelne.

Taký zápas si nepamätá

V druhom zápase skupiny B ešte viac horekovali Holanďania. Na Dánov vystrelili takmer tridsaťkrát, vytvorili si zhruba päť čistých gólových šancí. Márne. Prehrali. Jediný gól zápasu strelil dánsky stredopoliar Michael Krohn-Dehli.

„Nepamätám si, že by tím, v ktorom som hral, mal toľko šancí, a ani jednu nevyužil,“ krútil hlavou holandský obranca John Heitinga.

Kritizovaný Persie

Za posledné dva roky nebol v Európe efektívnejší tím. Holanďania strieľali v priemere 3,7 gólu na zápas. V prvom súboji na ME však vyhoreli. „Ak vystrelíte na súpera takmer tridsaťkrát a nedáte gól, potom si nezaslúžite vyhrať,“ priznal holandský stredopoliar Rafael van der Vaart. Ostro kritizovaný bol hlavne najlepší strelec anglickej ligy Robin van Persie, ktorý dostal v základnej zostave prednosť pred Huntelaarom – najlepším kanonierom bundesligy.

Útočník Arsenalu Londýn bol viackrát blízko ku gólu, vystreli sedemkrát, ale šance premárnil. „Podal dobrý výkon, ale nebolo mu dopriate,“ obhajoval Persieho tréner van Marwijk.
Holandsko, ktoré patrí k najväčším favoritom na titul, potrebuje zvyšné dva zápasy proti papierovo silnejším súperom ako Dánsko vyhrať. Už v stredu vyzve Nemecko.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Nemci dokázali ubrániť Ronalda, Portugalsko zdolali 1:0