Nech sa neprajníci usmievajú, odkazuje zlatý strelec Varga

Erik Varga si v trape na MS vystrieľal zlatú medailu.
Erik Varga si v trape na MS vystrieľal zlatú medailu. (Autor: TASR)
SITA|11. sep 2014 o 08:32

Slovenský strelec si vďaka titulu z trapu na majstrovstvách sveta vybojoval aj miestenku na olympijské hry do Ria de Janeiro 2016.

GRANADA. Slovenský strelec Erik Varga si vybojoval už svoju tretiu olympijskú miestenku. V stredu si v trape vystrieľal na majstrovstvách sveta v španielskej Granade zlatú medailu.

Varga predviedol rovnaký kúsok aj pred troma rokmi na majstrovstvách Európy v srbskom Belehrade, kde získal svoj premiérový seniorský kontinentálny titul a zároveň si zaistil účasť na OH 2012 v Londýne.

"Keď sa pozriem do minulosti, tak to obvykle nemám jednoduché, lebo iní to dokázali aj s podstatne nižšími výsledkami. Ja musím vždy podať maximálny výkon, ale som rád a o to viac si to zaslúžim," uviedol 38-ročný Slovák.

Miestenka do Ria 2016

Varga v kvalifikácii rozdelenej na tri dni spravil jedinú chybu - ešte v druhej položke. Zostávajúce tri i následné semifinále zvládol bezchybne. Vo finále netrafil takisto ako jeho súper Edward Ling z Veľkej Británie trikrát, ale v rozstrele o zlato bol opäť stopercentný.

"Vedeli sme, že na tejto strelnici budú padať veľmi vysoké výsledky a každé zaváhanie bude znamenať výrazný prepad vo výsledkovej listine, preto bolo treba bojovať o každý terč," pokračoval Varga.

Už tretíkrát v kariére sa kvalifikoval na olympijské hry. V Pekingu 2008 bol deviaty, v Londýne 2014 dvanásty. "Rio je ešte ďaleko, ale olympiáda je snom každého športovca. Nie je to zadarmo. Vybojovať si miestenku nie je vôbec jednoduché, ale jej zisk stojí za to," tvrdí rodák zo Šale.

Čakal 20 rokov

Dvadsať rokov musel čakať, kým mu po juniorskom z talianskeho Fagnana pribudlo do zbierky z MS zlato aj medzi mužmi.

"Musím sa poďakovať v prvom rade môjmu otcovi, ďalej trénerovi Branislavovi Slamkovi, lekárovi Wilbertovi Recabarrenovi. Bez nich by sa to nepodarilo. Medailu chcem venovať synovi Christopherovi a mojim neprajníkom, ktorým chcem odkázať, nech sa naďalej usmievajú," dodal Varga.

Slovensko má štvrtého majstra sveta v športovej streľbe - okrem Vargu puškára Jozefa Gönciho (1998) a trapistov Mariána Kovačócyho (2009) a Zuzanu Štefečekovú (2010).

Tréner sa môže oholiť

Spokojnosťou žiaril aj reprezentačný kouč trapistov Branislav Slamka. "Čo viac som si mohol priať? Je to ako zo sna. Erikovi vyšlo všetko, po čom túžil pred pretekmi. Už po jeho bezchybnom semifinále mal istotu minimálne striebra a miestenku vo vrecku, takže v súboji o zlato mohol byť relatívne v pohode," komentoval Slamka.

Tréner troch svetových šampiónov prišiel do Granady so zapusteným strniskom. Bradu si chcel nechať dovtedy, kým niekto z jeho zverencov nezíska olympijskú miestenku.

"Cítil som, že by sa to mohlo podariť. Do stávky som dal aj svoju bradu a tá teraz pôjde dole. Som rád, že to vyšlo hneď na prvej súťaži. Teraz sa bude všetkým ľahšie dýchať a verím, že sme ešte neskončili a pribudnú aj ďalší olympionici," dodal Slamka.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Nech sa neprajníci usmievajú, odkazuje zlatý strelec Varga