Nebudeme špekulovať, chceme vyhrať oba zápasy, vraví Hapal

Mladí reprezentanti majú pod vedením Pavla Hapala kvalifikáciu výborne rozohranú.
Mladí reprezentanti majú pod vedením Pavla Hapala kvalifikáciu výborne rozohranú. (Autor: TASR)
SITA|5. okt 2016 o 12:26

Slovenskej dvadsaťjednotke stačí získať jeden bod z dvoch zápasov, aby si zabezpečila postup na majstrovstvá Európy.

MYJAVA. Slovenskí futbaloví reprezentanti do 21 rokov môžu v piatok v domácom prostredí spečatiť svoj postup na budúcoročné majstrovstvá Európy tejto vekovej kategórie do Poľska (16. - 30. júna 2017).

Zverenci českého trénera Pavla Hapala v Myjave v rámci ôsmej skupiny kvalifikácie privítajú rovesníkov z Bieloruska (18.30 h) a akýkoľvek bodový zisk bude pre nich znamenať definitívu štartu na európskom šampionáte - prvom pre Slovenskú republiku "21" od roku 2000, keď sa ME konali na Slovensku aj s účasťou Vratislava Greška, Szilárda Németha, Juraja Czinegeho, Mariána Čišovského, Mareka Mintála, Martina Petráša či Kamila Čontofalského.

Stačí bod

Mladí Slováci sú na čele tabuľky 8. skupiny, zo šiestich duelov vyťažili pätnásť bodov a pred druhými v klasifikácii Holanďanmi majú päťbodový náskok.

Tretie v poradí Turecko vybojovalo deväť bodov, štvrté Bielorusko osem bodov. Posledný Cyprus má na konte štyri body.

1.Slovensko650117:415 b
2.Holandsko631211:910 b
3.Turecko63036:79 b
4.Bielorusko72236:88 b
5.Cyprus71153:154 b

Na Slovákov čaká okrem piatkového zápasu proti Bielorusom v Myjave ešte súboj v Alanyi proti domácim Turkom v utorok 11. októbra o 16.00 h SELČ.

Ak SR získa z možných šiestich aspoň jeden bod, dosiahne postupovú istotu. Zverencom Pavla Hapala však postačí aj akékoľvek zaváhanie Holanďanov, ktorí už vo štvrtok v Alkmaari privítajú Turkov (18.30 h).

Teoretickú, no mimoriadne nepravdepodobnú šancu na prienik do Poľska z prvej priečky majú ešte aj Turci, ale tí by museli v zostávajúcich dueloch dvakrát zvíťaziť, Slovákov zdolať minimálne o šesť gólov a zároveň dúfať aj v prehru Slovenska s Bieloruskom.

Nebudú špekulovať

Tím SR "21" po úvodnom zaváhaní v Bielorusku (0:1) v septembri minulého roka povstal a zvíťazil vo všetkých piatich nasledujúcich stretnutiach - postupne uspel doma proti Cypru (2:0), v Holandsku (3:1), doma proti Holandsku (4:2) aj Turecku (5:0) a naposledy 5. septembra v Larnake proti Cypru (3:0).

Na Slovákov čakajú aj Bielorusi, ktorí ich v kvalifikácii ako jediný tím zdolali.

"Chceme vyhrať oba zápasy, nebudeme špekulovať. Budeme sa pripravovať ako na prvý duel kvalifikácie," povedal Pavel Hapal pre web Slovenského futbalového zväzu (SFZ) a na margo Bielorusov doplnil:

"Každý protivník v tejto kvalifikačnej skupine je veľmi nepríjemný. Bielorusi odohrali dobré stretnutia v Holandsku a v Turecku, takže nás čaká ťažký súper. My sa však budeme snažiť presadiť vlastnými zbraňami a vnútiť im náš herný štýl."

Podporí ich plný štadión

Slováci sú v domácom prostredí stopercentní - vybojovali tri víťazstvá a majú skóre 11:2.

"Budeme sa snažiť prezentovať dobrou hrou a, samozrejme, aj výsledkom. Odohrali sme tu dobré zápasy s podporou skvelých fanúšikov. Verím, že aj proti Bielorusku bude plný štadión a fanúšikovia pomôžu chlapcom doviesť kvalifikáciu do úspešného konca," hovoril český tréner.

"Podľa posledných správ je štadión takmer vypredaný. Som presvedčený, že bude výborná kulisa. My sa chceme odvďačiť divákom výkonom aj výsledkom."

Nominácia SR 21:

Brankári: Adrián Chovan (AS Trenčín), Matúš Hruška (Spartak Myjava), Marek Rodák (FC Fulham/Angl.)

Obrancovia: Lukáš Skovajsa (AS Trenčín), Denis Vavro, Martin Králik (obaja MŠK Žilina), Milan Škriniar (Samdporia Janov/Tal.), Martin Valjent (Ternana Calcio/Tal.), Branislav Niňaj (KSC Lokeren/Belg.), Ľubomír Šatka (Newcastle United/Angl.)

Stredopoliari: Miroslav Káčer, Nicolas Špalek (obaja MŠK Žilina), Tomáš Brigant (Spartak Myjava), Martin Chrien (MFK Ružomberok), Jakub Hromada (Viktoria Plzeň/ČR), Jaroslav Mihalík (Slavia Praha/ČR), Dávid Ivan (Bari/Tal.), László Bénes (Borussia Mönchengladbach/Nem.), Albert Rusnák (FC Groningen/Hol.), Stanislav Lobotka (FC Nordsjaelland/Dán.), Matúš Bero (Trabzonspor/Tur.)

Útočníci: Pavol Šafranko (ŽP Šport Podbrezová), Tomáš Vestenický (Cracovia Krakov/Poľ.)

Hapal má k dispozícii takmer všetky opory. Chýba útočník Adam Zreľák, ktorého trápilo zranenie a ľavý obranca Róbert Mazáň pre poranenie achilovky.

Turnaj hostí Poľsko

Na záverečnom turnaji ME 2017 hráčov do 21 rokov sa predstaví dvanásťť krajín, usporiadateľ z Poľska má automaticky garantovanú účasť.

Deviati víťazi kvalifikačných skupín postúpia na šampionát priamo.

Štyri družstvá na druhých miestach s najlepšou bilanciou (do úvahy sa berú stretnutia s prvým, tretím, štvrtým a piatym tímom v skupine, pozn.) budú v play-off bojovať o zvyšné dve miestenky.

Zostávajúci program 8. skupiny:

Štvrtok 6. októbra: Holandsko - Turecko (Alkmaar, 18.30)

Piatok 7. októbra: Slovensko - Bielorusko (Myjava, 18.30)

Utorok 11. októbra: Cyprus - Holandsko (Larnaka, 16.00), Turecko - Slovensko (Alanya, 16.00)

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Nebudeme špekulovať, chceme vyhrať oba zápasy, vraví Hapal