NBA: Cleveland vyradil Toronto a stal sa prvým finalistom

Basketbalisti Clevelandu postúpili do finále.
Basketbalisti Clevelandu postúpili do finále. (Autor: TASR/ AP)
Sportnet|28. máj 2016 o 08:03

V drese Cavaliers opäť úradoval LeBron James.

TORONTO. Basketbalisti Clevelandu sa stali prvými finalistami NBA 2015/16. V piatkovom šiestom stretnutí finále play off Východnej konferencie triumfovali na palubovke Toronta presvedčivo 113:87 a celú sériu vyhrali 4:2 na zápasy.

Cavaliers sa v boji o majstrovský titul stretnú s úspešnejším z dvojice Golden State - Oklahoma City (zatiaľ 2:3 na zápasy).

Historické tabuľky prepísal líder Clevelandu LeBron James. Elitný krídelník sa stal prvým hráčom po 50 rokoch, ktorý sa prebojoval do finále šesť sezón v sérii.

"Je to velikán a víťazný typ. Dokazuje to počas celej svojej kariéry. Vedeli sme, že práve on musí udať tón piatkovému zápasu, ak sme chceli v Toronte uspieť. Myslím si, že sa mu to podarilo," uviedol tréner čestvého finalistu Tyronn Lue.

James vôbec prvýkrát v tohtosezónnom play-off prekonal 30-bodovú hranicu, nechal si to na správnu - postupovú chvíľu.

"Aj to ukazuje, aký to je hráč. Dokáže vystupňovať svoj výkon a strhnúť ostatných. Šieste finále v rade je niečo nepredstaviteľné," doplnil Lue.

Toronto neprekročilo svoj tieň, keď silnejší súper bol pre neho priveľké sústo, ale Raptors smútiť nemuseli. Jediný kanadský tím v súťaži odohral výbornú sezónu, ktorú pretavil do historicky prvej účasti v konferenčnom finále.

"Sme sklamaní, ale nemusíme mať hlavy dole. Máme za sebou prelomovú sezónu a keď budeme pokračovať v takýchto výkonoch, môžeme aj v ďalších rokoch myslieť na najvyššie priečky," hodnotil rozohrávač Toronta Kyle Lowry, autor 35 bodov.

NBA - konferenčné finále:

Východnej konferencie

Toronto - Cleveland 87:113

Najviac bodov: Lowry 35, DeRozan 20, Patterson 9 - James 33, Irving 30, Love 20 (12 doskokov), 20.605 divákov

/konečný stav série: 2:4, do finále postúpil Cleveland/

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»NBA: Cleveland vyradil Toronto a stal sa prvým finalistom