Návrh talianskeho premiéra nahneval šéfa Palerma

TASR|30. máj 2012 o 13:10

Návrh talianskeho premiéra Maria Montiho pozastaviť korupciou zmietané futbalové súťaže v krajine sa stretol s veľkou nevôľou predstaviteľov tamojších klubov a zväzu.

RÍM.

Médiá na Apeninskom polostrove priniesli prudkú reakciu šéfa Palerma Maurizia Zampariniho, podľa ktorého by sa mal Monti hanbiť za to, čo povedal. Zamparini, ktorý údajne odmietol návrh na vstup do politiky, patrí k zakladateľom združenia na ochranu občianskych práv.

Monti v utorok vyhlásil, že je zdesený rozsahom ohavnej futbalovej korupcie, ktorej vyšetrovaním sa zaoberajú úrady v Cremone, Bari a Neapole. V tejto súvislosti povedal, že by v záujme očisty futbalu v krajine možno pomohlo prerušenie líg na dva až tri roky. S tým však vôbec nesúhlasí Zamparini.

"Jedinou ohavnou vecou v tejto krajine je to, že človek ako Monti si dovolí niečo také povedať. Masakruje nás, ničí Taliansko, hovorí samé nezmysly," skritizoval premiéra, zrejme poukazujúc aj na vládne protikrízové opatrenia.

Zamparini podrobil Montiho kritike aj za jeho tvrdenie, že verejné zdroje by sa nemali používať na zachraňovanie rozpočtov futbalových klubov. "Ukázal, že je neznalý veci, pretože kluby ročne odvádzajú štátu na daniach 800 miliónov eur," skonštatoval.

Zampariniho údaj ešte spresnil prezident Talianskeho futbalového zväzu (FIGC) Giancarlo Abete, ktorý očakáva, že kluby odvedú do štátnej pokladnice až 1,1 miliardy eur. Približne 64 miliónov eur z verejných zdrojov sa podľa jeho slov vynakladá na amatérsky a mládežnícky futbal, či vyplácanie odmien rozhodcom.

Informovala agentúra dpa.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Taliansko»Návrh talianskeho premiéra nahneval šéfa Palerma