Okolo cyklistov chodili s centimetrom a merali im ponožky

Doteraz niektorí cyklisti nosili návleky na tretry, ktoré im pokryli takmer celé lýtko. Na Tour už ich výšku kontrolujú.
Doteraz niektorí cyklisti nosili návleky na tretry, ktoré im pokryli takmer celé lýtko. Na Tour už ich výšku kontrolujú. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|8. júl 2019 o 14:33

Pred tímovou časovkou cyklistov merali.

BRATISLAVA. Cyklistov testujú, či neužívajú zakázané látky, kontrolujú im bicykle, či spĺňajú hmotnostný limit, alebo neukrývajú elektrický motor. A najnovšie im merajú aj výšku ponožiek.

Znie to bizarne, ale pred nedeľňajšou tímovou časovkou na Tour de France komisár Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) premeriaval pretekárom výšku ponožiek, prípadne návlekov na tretry.

Cyklistom premeriavali nohy

Vlani UCI zmenila pravidlá týkajúce sa používania oblečenia a jedným z nových pravidiel je, že ponožky alebo návleky súťažiach nesmú siahať vyššie ako do polovice vzdialenosti medzi členkom a kolenom.

Preto v nedeľu pred štartom chodil komisár UCI s centimetrom od jedného cyklistu k druhému.

V časovke môžu rozhodovať aj drobné detaily. Vyššie ponožky alebo návleky môžu znížiť aerodynamický odpor. Čím látka pokryje väčšiu plochu, tým môže byť odpor nižší.

Tímy sa v poslednom čase snažili získať výhodu oproti súperom práve vďaka výstroju.

Napríklad cyklisti tímu Sky pred dvoma rokmi súťažili v časovke v kombinéze, ktorá mala na ramenách drobné výstupky.

Blato je tiež zakázané?

Cyklisti tímu Lotto-Soudal zase vlani na Critérium du Dauphiné použili gél, ktorý obsahoval drobné guľôčky. Pretekári si ho natreli na odkryté časti nôh.

UCI tímu na druhý deň zakázala tzv. speed gel používať.

V belgickom tíme to považovali za neférové, keďže v tom čase tím Sky používal kombinézy s výstupkami, ktoré mali zlepšiť aerodynamiku.

„Manažér UCI nám povedal, že cyklisti nesmú mať na nohách nič, čo by ich mohlo zrýchľovať. Ale ja sa potom pýtam - je zakázané mať aj krém na opaľovanie alebo blato? V súčasných pravidlách nič také nie je,“ vravel manažér tímu Lotto-Soudal Marc Sergeant vlani pre denník Het Nieuwsblad.

O pár mesiacov nato UCI predstavila nové pravidlá. Okrem dĺžky ponožiek upravujú aj to, že pretekári môžu mať len oblečenie, ktoré ich má zakrývať. Nesmie mať inú funkciu.

Pri látkach platí, že výstupky na povrchu môžu byť maximálne do výšky jedného milimetra a látka nesmie obsahovať žiadne cudzie elementy, ktoré by ju vystužovali.

Cyklistickí šéfovia však všetko nedomysleli. Dĺžku ponožiek síce upravili, ale pri porušení neuviedli žiadnu sankciu.

Tour de France 2019
Tour de France 2019 (Autor: SME - Miro Mezei)
Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Okolo cyklistov chodili s centimetrom a merali im ponožky