Na Slovensku uvidíte budúce svetové hviezdy. Za euro

Pavol Spál|4. máj 2013 o 10:57

Mladí Slováci majú zakázané telefóny či notebooky. Chcú postúpiť na MS. Za euro uvidíte budúce esá svetového futbalu. Zajtra sa začínajú na Slovensku majstrovstvá Európy do 17 rokov.

BRATISLAVA. Odoprú si telefóny, notebooky, internet či iné hry. Tréner Ladislav Pecko im to zakázal. Futbalisti Slovenska majú na majstrovstvách Európy do 17 rokov veľký plán: „Hráme doma, takže máme veľkú šancu kvalifikovať sa na svetový šampionát, ktorý sa koná každé dva roky. Želám chlapcom, aby mali zážitok na celý život. Pri troške šťastia môžeme hrať aj o medaily,“ vyhlásil Pecko. Na jesenné MS v Spojených arabských emirátoch postúpi šesť najlepších tímov z ôsmich účastníkov.

Chýbajú veľmoci

Na ME chýbajú veľmoci ako Španielsko, Nemecko, Holandsko či Anglicko – na turnaj (odohrá sa v Žiline, Dubnici, Zlatých Moravciach a Nitre) sa v tejto kategórii neprebojovali. „Favoritom našej skupiny je Švajčiarsko, ktoré má veľmi kvalitnú mládežnícku základňu,“ dodal Pecko, ktorý má v kádri troch legionárov.

Piliermi Slovákov by mali byť stopéri: Attila Varga sa presadil v juniorke Juventusu Turín. Denis Vavro sa vyšvihol už medzi seniorov. V Corgoň lige odohral za Žilinu posledné tri zápasy – spoľahlivo a suverénne. Záujem o vraj prejavila Barcelona či Juventus. Janov zaňho podľa Sky Sport ponúkol 180-tisíc eur.

Tvoriť hru by mal kapitán Lukáš Haraslín – skvelý driblér i strelec z juniorky Slovana. Stredopoliar Žiliny Miroslav Káčer má spomedzi mladíkov najviac štartov v najvyššej slovenskej súťaži – jedenásť.

„Veľa nám ukázal turnaj na Ukrajine, kde sme zistili, že zaostávame fyzicky. Preto sme začali viac spolupracovať s kondičnými trénermi. Ešte pred rokom naši predvádzali detský futbal, pričom Európa sa aj v tejto kategórii už približuje k seniorom. Je to v podstate už dospelý futbal a niekedy si ani neuvedomíte, že ide o sedemnásťročného chlapca,“ dodal Pecko.

Slováci zarobia

Na ME do 17 rokov upútali v minulosti také hviezdy ako Rooney, Cristiano Ronaldo, Henry či Fábregas.

Rozpočet turnaja je 1,3 milióna eur, zhruba dve tretiny z tejto sumy poskytla UEFA. Každý účastník v skupine dostane 15-tisíc eur. Slováci ako organizátori zinkasujú bonus 35­tisíc eur.

Vstupné na všetky zápasy v skupinách je euro, semifinále a finále dve eurá. Desať vybraných zápasov bude vysielať Eurosport.

V roku 1990 sa stalo Československo v tejto kategórii majstrom Európy – v kádri boli trebárs brankár Hýll či útočník Penksa. V roku 1993 získalo Slovensko bronz.

Nominácia SR 17

Brankári: Martin Junas (Senica), Juraj Semanko (Slovácko)

obrancovia: Denis Vavro, Andrej Kadlec (Žilina), Michal Vodecký, Šimon Kupec (B. Bystrica), Erik Otrísal (Senica), Attila Varga (Juventus Turín)

stredopoliari: Martin Slaninka, Miroslav Káčer (Žilina), Jakub Grič (Michalovce), Filip Lesniak (Tottenham), Lukáš Haraslín (Slovan ), Nikolas Špalek (Nitra), Tomáš Zázrivec (Aston Villa)

útočníci: Martin Vlček (Trenčín), Tomáš Vestenický (Nitra), Lukáš Čmelík (Žilina)

zápasy Slovákov A-skupine: SR – Rakúsko (nedeľa 5. mája o 14.30 h v Dubnici ) SR - Švajčiarsko (8. mája o 18.00 h v Žiline) , Švédsko - SR (11. mája o 16.30 h v Žiline)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Na Slovensku uvidíte budúce svetové hviezdy. Za euro